2023.12.12 06:30 |Kategorija:  SC - Pranešimai spaudai

Tai yra pranešimas spaudai, už kurio turinį BNS neatsako.

DI įkvėpta transformacija: nuo žiniasklaidos tyrimų iki kalbų specialistų ugdymo

Dirbtiniu intelektu (DI) grįstos vertimo technologijos vis intensyviau integruojasi visuomenėje. Įmonės, siekdamos didesnio efektyvumo, renkasi DI technologijomis paremtus vertimo sprendimus, lydinčius į naują inovacijų erą. Ši technologinės integracijos banga ne tik iš esmės keičia teikiamas paslaugas, bet ir skatina švietimo įstaigas sparčiai prisitaikyti prie kintančių rinkos poreikių.

Jūratė Stankuvienė, žiniasklaidos tyrimų bendrovės „Mediaskopas“ vadovė, teigia, jog DI vertimo sprendimai iš esmės pakeitė žiniasklaidos apžvalgų bei įžvalgų anglakalbei auditorijai rengimo procesą. „Su komanda atpažinome šių technologijų galią, intensyviai diegiame ją į „Station“ platformos ekosistemą. Pastarieji keleri metai atnešė perversmų žiniasklaidos naujienų, apžvalgų bei įžvalgų automatiniuose vertimuose“, – teigia J. Stankuvienė.

„DI vertimo sprendimų integravimas ne tik pagreitino vertimo procesą, bet ir padarė jį ekonomiškesnį ir efektyvesnį. Įprastas vertimo užduotis dabar galima automatizuoti, todėl tokiais atvejais sumažėja tradicinių vertimo metodų poreikis“, – aiškina „Mediaskopo“ vadovė.

Neabejotiną mašininio vertimo ir generatyvinio DI technologijų įtaką vertėjo profesijai pripažįsta ir Kauno technologijos universiteto (KTU) Socialinių, humanitarinių ir menų mokslų fakulteto profesorė Ramunė Kasperė. Ji pastebi, kad mašininio vertimo rezultatai nėra nepriekaištingi, o tai atveria kelią naujam vaidmeniui vertimo industrijoje – mašininio vertimo redaktoriui, kitaip vadinamam postredaktoriumi.

„Šiems specialistams tenka pagrindinis vaidmuo užtikrinant mašininio vertimo kokybę ir tikslumą“, –  pabrėžia KTU profesorė R. Kasperė. „Postredaktoriai kruopščiai peržiūri vertimus, šalindami logines klaidas, nenuoseklumus ir klaidingus vertimus. Pasitelkdami savo žmogiškąją patirtį, jie puikiai supranta kultūrinius niuansus, idiomatinius posakius ir kontekstą. Todėl prireikus gali pašalinti dviprasmybes ir suteikti aiškumo“, – teigia ji.

„Mediaskopo“ vadovė J. Stankuvienė nušviečia postredaktorių komandos, tarp kurių yra ir persiorientavusių tradicinių vertėjų, sklandžiai pereinančių į šią naująją erą, vaidmenį. „Postredaktoriai tikslina vertimus, koreguoja terminologiją, stilių ir toną, užtikrina faktinį tikslumą ir nuoseklumą, naujienų santraukų vertimų ir klientų poreikių atitiktį“, – nurodo J. Stankuvienė.

Anot jos, šios srities specialistai – paskutinė gynybos linija prieš pateikiant išverstą turinį klientui. „Žmogiškosios patirties ir DI sąveika leidžia atsiskleisti abiejų stiprybėms ir pabrėžia akivaizdų specialistų, įvaldžiusių kalbas ir naujausias technologijas, poreikį“, – priduria „Mediaskopo“ vadovė.

Reaguodamas į besitransformuojantį kalbos specialistų kompetencijų poreikį, KTU aktyviai ruošia specialistus, gerai išmanančius kalbos redagavimo ir DI technologijų subtilybes. Profesorė R. Kasperė antrina „Mediaskopo“ vadovės mintims, pabrėždama, kad universitetas skiria dėmesį vertimo specialistų, turinčių holistinį supratimą apie besikeičiančios industrijos dinamiką, rengimui.

„Kadangi DI vertimo technologijų diegimo procesai rinkoje tik intensyvėja, DI technologijų išmanymas, vertimo ir postredagavimo įgūdžiai turi itin svarbią reikšmę ugdant naująją kalbos specialistų kartą. KTU Socialinių, humanitarinių mokslų ir menų fakultete siūloma magistrantūros studijų programa „Techninės kalbos vertimas ir postredagavimas“ yra kruopščiai parengta taip, kad ugdytų studentų gebėjimus spręsti vertimo ir postredagavimo iššūkius“, – aiškina KTU profesorė.

 „Joje visapusiškai mokoma specializuoto vertimo, DI įrankių, terminologijos valdymo ir bendro vertimo projektų valdymo. Tokiu būdu vertimo specialistams suteikiama universalių įgūdžių, įgalinančių juos tapti dinamiškos ir technologijomis grindžiamos kalbinių paslaugų srities lyderiais“, – priduria R. Kasperė.

Kontaktinis asmuo
Vilūnė Kairienė
Duomenų sprendimų ir analizės vadovė
Mediaskopas, UAB
865226704
[email protected]

Tai yra pranešimas spaudai, už kurio turinį BNS neatsako.

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Trečiadienis, gegužės 08

2024.05.08 20:46
Įvairenybės, kultūra 2024.05.08 20:46
2024.05.08 20:20
Užsienio naujienos 2024.05.08 20:20
2024.05.08 16:52
Kriminalai 2024.05.08 16:52
2024.05.08 15:17
Lietuvos politika 2024.05.08 15:17