2024.04.18 11:35 |Kategorija:  Cover news with delay
Zurab Tsertsvadze / AP

Sakartvele 20 tūkst. žmonių protestavo prieš „užsienio agentų“ įstatymo projektą

Tbilisis, balandžio 18 d. (AFP-BNS). Sakartvele trečiadienį apie 20 tūkst. žmonių protestavo įstatymų leidėjams per pirmąjį iš trijų svarstymų priėmus prieštaringai vertinamą „užsienio agentų“ įstatymo projektą, kuris, pasak oponentų, gali pakenkti Tbilisio siekiui įstoti į Europos Sąjungą.

Per balsavimą, kurį boikotavo opozicijos deputatai, 83 valdančiosios partijos „Sakartvelo svajonė“ įstatymų leidėjai per pirmąjį svarstymą vienbalsiai pritarė įstatymo projektui, kuris sulaukia kritikos dėl savo panašumo į represinius Rusijos teisės aktus, taikomus siekiant nutildyti ir įbauginti disidentus. To pakako, kad įstatymas būtų priimtas 150 vietų parlamente.

Vakare tūkstančiai protestuotojų blokavo eismą pagrindinėje Sakartvelo sostinės Tbilisio gatvėje priešais parlamento pastatą, kur buvo atsiųsta šimtai riaušių policijos pareigūnų.

„Ne Rusijos įstatymui!“ – šaukė demonstrantai per trečią iš eilės dieną vykusius masinius antivyriausybinius protestus, nuskambėjus Sakartvelo ir ES himnams.

„Šiandien Sakartvelui liūdna diena, nes mūsų vyriausybė žengė dar vieną žingsnį link Rusijos ir tolyn nuo Europos“, – sakė protestuotojas Makvala Naskidašvilis.

„Tačiau kartu džiaugiuosi, kad matau tokią jaunimo vienybę, – pridūrė 88 metų vyras. – Jie yra išdidūs europiečiai ir niekam neleis sugadinti jų europietiškos svajonės.“

Protestuotojai valdžios institucijoms iškėlė ultimatumą, reikalaudami per valandą atšaukti įstatymo projektą, o po to patraukė link ministro pirmininko kanceliarijos, kad pareikalautų susitikimo su vyriausybės vadovu, iš įvykio vietos pranešė naujienų agentūros AFP žurnalistas.

Keliuose Sakartvelo miestuose, įskaitant antrą pagal dydį Batumio miestą, taip pat vyko mitingai, pranešė naujienų agentūra „Interpress“.

Nuo pirmadienio Tbilisyje tūkstančiai žmonių kasdien išeina į gatves protestuoti prieš minėtąjį įstatymo projektą.

Ankstesnėmis dienomis riaušių policija siaurų gatvelių labirinte netoli parlamento pastato persekiojo demonstrantus, juos mušė ir vykdė sulaikymus, teigė AFP žurnalistas.

Kelios vietos žiniasklaidos priemonės pranešė, kad policija užpuolė jų žurnalistus.

„Neatitinka pagrindinių ES normų ir vertybių“

Daugelį metų Sakartvelas siekia stiprinti santykius su Vakarais, tačiau dabartinė valdančioji partija kaltinama bandymu atkurti buvusios sovietinės respublikos ryšius su Rusija.

Anksčiau demokratinių permainų lyderiu tarp buvusių sovietinių šalių laikytas Sakartvelas pastaraisiais metais buvo kritikuojamas dėl atsitraukimo nuo demokratijos.

Ministras pirmininkas Iraklis Kobachidzė, garsėjantis antivakarietiška retorika ir kartu tvirtinantis, kad yra įsipareigojęs Sakartvelo euroatlantiniams siekiams, teigė, kad įstatymas padidintų Vakarų institucijų finansuojamų nevyriausybinių organizacijų finansinį skaidrumą.

Tuomet jis apkaltino kai kurias pilietinės visuomenės grupes bandymu įtraukti Sakartvelą į karą Ukrainoje ir surengti revoliuciją.

„Pirmyn, oriai į Europą!“ – sakė jis, apkaltinęs Vakarų lyderius be jokių argumentų prieštaraujant įstatymui.

Tačiau ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis) ir už santykius su bloko kaimynėmis atsakingas eurokomisaras Oliveris Varhelyi (Oliveris Varhelijus) trečiadienio balsavimą Sakartvelo parlamente pavadino didelį nerimą keliančiu įvykiu.

„Galutinis šio teisės akto priėmimas neigiamai paveiktų Sakartvelo pažangą siekiant narystės ES. Šis įstatymas neatitinka pagrindinių ES normų ir vertybių“, – sakoma bendrame jų pareiškime.

Gruodį Briuselis suteikė Sakartvelui oficialų kandidato statusą, tačiau pareiškė, kad prieš pradedant oficialias derybas dėl narystės Tbilisis turės reformuoti teismų ir rinkimų sistemas, sumažinti politinę poliarizaciją, pagerinti spaudos laisvę ir apriboti oligarchų galią.

Prezidentė Salomė Zurabišvili, kuri nesutaria su valdančiąja partija, pareiškė, kad ši priemonė prieštarauja gyventojų valiai, ir pasmerkė ją kaip rusišką destabilizacijos strategiją.

Vašingtonas taip pat išreiškė susirūpinimą, kad priėmus šį įstatymą Sakartvelas „iškryptų iš europinio kelio“.

Prezidentės veto

Jei įstatymo projektas bus priimtas, visos žiniasklaidos priemonės ir nevyriausybinės organizacijos, gaunančios daugiau kaip 20 proc. savo lėšų iš užsienio šaltinių, turėtų užsiregistruoti kaip „organizacija, siekianti užsienio jėgos interesų“.

Žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“ paragino karvelų pareigūnus „nedelsiant nutraukti nepaliaujamas pastangas primesti represinius įstatymus gyvybingai šalies pilietinei visuomenei“.

Praėjusiais metais po masinių protestų prie parlamento pastato Tbilisyje, kurių metu policija prieš demonstrantus panaudojo ašarines dujas ir vandens patrankas, panašaus įstatymo projekto, nukreipto prieš „užsienio agentus“, buvo atsisakyta.

„Sakartvelo svajonė“ šį mėnesį netikėtai vėl pateikė įstatymo projektą – su kiek pakeista formuluote – parlamentui prieš svarbius spalį vyksiančius įstatymų leidžiamosios valdžios rinkimus, kurie laikomi svarbiu demokratijos išbandymu šiai šaliai.

Įstatymo projektas dar turi įveikti antrąjį ir trečiąjį svarstymus bei tikėtiną prezidentės veto.

Tačiau „Sakartvelo svajonė“ turi tvirtą daugumą įstatymų leidžiamojoje valdžioje, todėl gali prastumti savo projektą tolesniuose etapuose ir atmesti prezidentės veto be opozicijos narių paramos.

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Antradienis, balandžio 30

2024.04.30 18:40
Užsienio naujienos 2024.04.30 18:40
2024.04.30 18:09
Įvairenybės, kultūra 2024.04.30 18:09
2024.04.30 16:30
Užsienio naujienos 2024.04.30 16:30
2024.04.30 15:39
Užsienio naujienos 2024.04.30 15:39
2024.04.30 14:08
Užsienio naujienos 2024.04.30 14:08
2024.04.30 10:17
Užsienio naujienos 2024.04.30 10:17
2024.04.30 09:32
Užsienio naujienos 2024.04.30 09:32