2023.06.02 15:14 |Kategorija:  Cover news with delay

JAV imasi atsakomųjų veiksmų, Maskvai sustabdžius dalyvavimą Naujojoje START sutartyje

Oslas, birželio 2 d. (AP-BNS). Joe Bideno (Džo Baideno) administracija imasi atsakomųjų veiksmų, Rusijai sustabdžius dalyvavimą Naujojoje START sutartyje, ir ketvirtadienį paskelbė atšaukianti Rusijos branduolinių inspektorių vizas, atmetanti naujų stebėtojų paraiškas ir panaikinanti standartinius leidimus Rusijos lėktuvams įskristi į JAV oro erdvę.

JAV Valstybės departamentas teigė, kad šių ir kitų veiksmų imasi reaguodamas į tai, kad Rusija nuolat pažeidinėja Naująją START sutartį – paskutinį abiejų galybių ginklų kontrolės susitarimą. Jungtinės Valstijos ir Rusija šiuo metu smarkiai nesutaria dėl Rusijos invazijos į Ukrainą.

„Jungtinės Valstijos yra įsipareigojusios visapusiškai ir abipusiškai įgyvendinti Naująją START sutartį, – sakoma pranešime. – Laikydamosi šio įsipareigojimo, Jungtinės Valstijos ėmėsi teisėtų atsakomųjų veiksmų, reaguodamos į nuolatinius Rusijos Federacijos vykdomus Naujosios START sutarties pažeidimus.“

Departamentas teigė, kad atsisakymas dėl Rusijos veiksmų išduoti vizas ir jų atšaukimas, taip pat JAV sprendimas nebesidalyti su Rusija informacija apie raketų statusą ar buvimo vietą ir bandomųjų paleidimų telemetriniais duomenimis atitinka tarptautinę teisę.

Tačiau JAV ir toliau informuos Rusiją apie bandomuosius paleidimus, teigė Vašingtonas ir pridūrė, kad žingsniai, kurių jis ėmėsi, gali būti atšaukti, jei Maskva vėl pradės laikytis sutarties.

Vasarį Rusija sustabdė savo dalyvavimą Naujojoje START sutartyje, tačiau JAV teigė, kad šis žingsnis yra teisiškai negaliojantis. Iškart po to Maskva apribojo sutarties laikymosi sąlygas. 

Leidimas tikrinti ginkluotės objektus ir informacijos apie tarpžemyninių ir povandeninių laivų balistinių raketų išdėstymą bei jų bandomuosius paleidimus teikimas yra labai svarbūs Naujosios START sutarties, kurią 2010 metais pasirašė tuometiniai prezidentai Barackas Obama (Barakas Obama) ir Dmitrijus Medvedevas, elementai.

Kovą JAV paskelbė, kad Vašingtonas ir Maskva nustojo kas pusmetį dalytis duomenimis apie branduolinius ginklus. JAV teigė norėjusios tęsti tokį dalijimąsi, tačiau nustojo tai daryti po to, kai Maskva informavo Vašingtoną, kad nesidalys savo duomenimis.

Nors netrukus po to, kai 2021 metų sausį prezidento pareigas pradėjo eiti Joe Bidenas (Džo Baidenas), Naujosios START sutarties galiojimas buvo pratęstas, ji patyrė rimtą išbandymą dėl Rusijos karo Ukrainoje. Nuo tada, kai Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas paskelbė, kad Rusija nebevykdys sutarties reikalavimų, ji yra pakibusi ant plauko.

Sutartimi kiekvienai šaliai leidžiama dislokuoti ne daugiau kaip 1 550 branduolinių kovinių galvučių ir 700 raketų bei bombonešių. Sutartyje numatyti plataus masto patikrinimai. 

Nuo COVID-19 pandemijos pradžios inspekcijos buvo sustabdytos. Diskusijos dėl jų atnaujinimo turėjo vykti 2022 metų lapkritį, tačiau Rusija staiga jas atšaukė, priežastimi nurodydama JAV paramą Ukrainai.

Valstybės departamentas teigė, kad Rusijai buvo iš anksto pranešta apie atsakomąsias priemones, taip pat nurodyta, jog Vašingtonas vis dar suinteresuotas, kad sutartis liktų galioti.

„Jungtinės Valstijos ir toliau yra pasirengusios konstruktyviai bendradarbiauti su Rusija, kad būtų atnaujintas Naujosios START sutarties įgyvendinimas“, – sakoma pranešime.

Redaktorė Urtė Leškutė

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Ketvirtadienis, balandžio 25

2024.04.25 19:50
Užsienio naujienos 2024.04.25 19:50
2024.04.25 19:20
Užsienio naujienos 2024.04.25 19:20
2024.04.25 17:21
Užsienio naujienos 2024.04.25 17:21
2024.04.25 14:48
Lietuvos politika 2024.04.25 14:48
2024.04.25 14:38
Įvairenybės, kultūra 2024.04.25 14:38