2023.01.24 17:25 |Kategorija:  Cover news with delay

Radviliškio gimnazijoje – tuberkuliozės protrūkis, nustatyti trys užsikrėtimo atvejai

Vilnius, sausio 24 d. (BNS). Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) tiria tuberkuliozės protrūkį Radviliškio gimnazijoje, čia nustatyti trys susirgimo šia liga atvejai.

Anot NVSC pranešimo, specialistai imasi visų priemonių, kad liga būtų suvaldyta, nustatyti sąlytį turėję asmenys – tiek lankantys tą pačią mokyklą, tiek už jos ribų.

Visiems mokyklos mokiniams bei mokytojams bus atlikti profilaktiniai tyrimai. 

„Pagrindinė šios infekcijos išplitimo valdymo priemonė ir yra profilaktinių tyrimų atlikimas. Taip išsiaiškinama, ar kolektyve nėra daugiau užsikrėtusių asmenų. Ligą patvirtinus, asmuo iš karto izoliuojamas ir gydomas“, – teigiama antradienį išplatintame centro pranešime.

Infekcijos šaltinis yra atvira plaučių tuberkulioze sergantys ligoniai, jie kosėdami, čiaudėdami ir skrepliuodami į aplinką išskiria gausų kiekį ligos sukėlėjų – tuberkuliozės mikobakterijų. Ši liga ypač grėsminga naujagimiams, kūdikiams ir vaikams iki penkerių metų.

Specialistai pabrėžia, kad ši užkrečiamoji liga yra išgydoma, tik svarbu nuosekliai laikytis paskirto gydymo, o ankstyva diagnostika yra ypač svarbi sėkmingam gydymui ir infekcijos plitimo valdymui.

Nors pastaruosius kelerius metus sergamumas Lietuvoje tuberkulioze mažėja, tačiau jis yra vienas didžiausių Europoje.

Siekiant išsiaiškinti vaikų užsikrėtimą tuberkulioze Lietuvoje, tuberkulino mėginiai imami prieš vaikams pradedant lankyti mokyklą (6 ar 7 metų) bei rizikos grupių vaikams.

Jeigu vaikas priskirtas rizikos grupei (turėjęs kontaktą su sergančiu tuberkulioze, nevakcinuotas nuo tuberkuliozės, dažai serga peršalimo ligomis, turi lėtinių ligų), tuberkulino mėginiai turi būti atliekami kasmet, nepriklausomai nuo vaiko amžiaus. Dėl tuberkulino mėginių atlikimo reikia kreiptis į vaiko šeimos gydytoją.

NVSC primena, kad tuberkuliozės gydymas yra ilgas procesas, trunkantis mažiausiai šešis mėnesius.

Jei žmogus susirgo atvira plaučių tuberkulioze (ligos pradžia), kurį laiką, net ir pradėjus gydymą, paprastai porą savaičių, ligonis yra pavojingas aplinkiniams ir gydomas ligoninėje specializuotame skyriuje. Šeimos nariams bei kitiems artimai bendravusiems su sergančiuoju privalu pasitikrinti sveikatą.

Pirminiais duomenimis, pernai Lietuvoje buvo apie 540 pirmą kartą naujai užsikrėtusių asmenų. 2021-aisiais naujų užsikrėtimų buvo 550, o bendrai – per 600. Nuo tuberkuliozės 2021 metais mirė 65 žmonės.

[email protected], +370 5 239 64 16, Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Ketvirtadienis, balandžio 25

2024.04.25 19:50
Užsienio naujienos 2024.04.25 19:50
2024.04.25 19:20
Užsienio naujienos 2024.04.25 19:20
2024.04.25 17:21
Užsienio naujienos 2024.04.25 17:21