2021.08.22 10:36 |Kategorija:  Cover news with delay

EK vadovė ragina ES valstybes nares priimti pabėgėlius iš Afganistano

Madridas, rugpjūčio 22 d. (AFP-BNS). Europos Komisijos (EK) pirmininkė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) šeštadienio vakare paragino Europos Sąjungos (ES) valstybes nares priimti iš Kabulo skraidinamus afganų pabėgėlius ir pažadėjo, kad Briuselis skirs finansinę paramą.

„Tiems, kas negali sugrįžti ar likti namuose, turime pasiūlyti alternatyvų“, – pareiškė U. von der Leyen, apsilankiusi Šiaurės-Rytų Ispanijoje esančioje karinėje bazėje, kuri veiks kaip iš Kabulo atvykstančių su ES bendradarbiavusių afganistaniečių priėmimo centras.

„Tai visų pirma reiškia, kad mes visiems, kam reikia mūsų apsaugos, turime visame pasaulyje organizuoti ir pasiūlyti teisėtų ir saugių maršrutų.“

Visos ES valstybės narės, kurios vykdė misijas Afganistane, turi parengti tinkamas kvotas, kad tie, kam reikia apsaugos, ją gautų, pažymėjo EK pirmininkė.

„Komisija yra pasirengusi išnagrinėti galimybę skirti būtinų biudžeto lėšų paremti ES valstybes nares, kurios ... padės perkelti pabėgėlius“, – pridūrė ji.

Ispanijos Torechon de Ardoso karinėje bazėje įkurtame afganistaniečių, kurie bendradarbiavo su Bendrijos tarnybomis, evakuacijos centre taip pat apsilankė Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis (Šarlis Mišelis), ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis) ir Ispanijos ministras pirmininkas Pedro Sanchezas (Pedras Sančesas).

„Jau buvo evakuota beveik 150 žmonių, mes ir toliau stengiamės perkelti visus darbuotojus ir jų šeimos narius į saugią vietą“, – tviteryje parašė J. Borrellis.

P. Sanchezas pareiškė, jog centras, kuriame atvykstantys afganistaniečiai ir jų šeimos bus priimami prieš tai, kai bus apgyvendinti ES šalyse, gali priimti 800 žmonių.

Kai kurios šalys, įskaitant Daniją ir kai kurias Baltijos šalis, jau sutiko priimti buvusių ES darbuotojų, pridūrė Ispanijos vyriausybės vadovas, nepateikęs išsamesnės informacijos.

Vakarų šalys jau beveik savaitę stengiasi evakuoti ne tik savo piliečius, bet ir joms dirbusius afganistaniečius, kurie baiminasi naujojo Talibano režimo represijų.

[email protected], Užsienio verslo naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Ketvirtadienis, balandžio 25

2024.04.25 19:50
Užsienio naujienos 2024.04.25 19:50
2024.04.25 19:20
Užsienio naujienos 2024.04.25 19:20
2024.04.25 17:21
Užsienio naujienos 2024.04.25 17:21