BNS app
 
 
 
2020.10.24 12:26 |Kategorija:  Cover news with delay

Lenkijoje tęsiasi protestai prieš beveik visišką abortų draudimą (papildytas)

Varšuva, spalio 24 d. (AFP-BNS). Tūkstančiai lenkų penktadienį buvo išėję į gatves protestuoti prieš beveik visišką abortų draudimą šalyje, kur jau ir taip buvo taikomi vieni griežčiausių nėštumo nutraukimo apribojimai visoje ES.

Demonstrantai susirinko keliuose miestuose, pasipiktinę ketvirtadienį Lenkijos konstitucinio teismo priimtu nutarimu, remiantis kuriuo šiuo metu galiojantys teisės aktai, leidžiantys nutraukti nėštumą apsigimus vaisiui, yra „nesuderinami“ su gyvybės apsaugos principu.

Nuosprendis išprovokavo teisių gynėjų pasipiktinimą šioje pamaldžioje katalikiškoje valstybėje ir už jos ribų.

Ant kai kurių transparantų, papuoštų protestuotojų pyktį simbolizuojančių raudonų žaibų vaizdais, buvo užrašyta „Tai karas“ arba „Ateiname su jumis susidoroti, sadistai“.

„Vakar priimtas sprendimas tolygus visiškam abortų draudimui Lenkijoje, nes 98 proc. teisėtų [nėštumo] nutraukimų Lenkijoje yra susiję su vaisiaus apsigimimais“, – naujienų agentūrai AFP sakė Moterų ir šeimos planavimo federacijos vadovė Krystyna Kacpura.

„Tai Lenkijos valstybės nepagarba pusei gyventojų – moterims. Mes niekada to nepamiršime“, – pridūrė ji.

K. Kacpuros teigimu, ypač nepavydėtina bus kuklias pajamas turinčių moterų padėtis.

„Jiems tiesiog teks griebtis įvairių pavojingų metodų – pavyzdžiui, nekvalifikuotų žmonių daromų abortų ir būdų, kurių net nenoriu aptarti“, – pažymėjo aktyvistė.

„Mums paprasčiausiai buvo primesta [Nicolae] Ceausescu (Nikolajės Čiaušesku) era“, – pareiškė ji, turėdama omenyje velionį Rumunijos diktatorių, kuris griežtai ribojo abortus, siekdamas padidinti gimstamumą šalyje.

Tūkstančiai daugiausia jaunų protestuotojų buvo susirinkę Varšuvoje šalia dešiniojo sparno valdančiosios partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) lyderio Jaroslawo Kaczynskio (Jaroslavo Kačynskio), laikomo įtakingiausiu Lenkijos politiku, namų. Pastatą apsupusi riaušių policija jų artyn neprileido.

Kitur Lenkijoje protestuotojai rinkosi pagrindinėse aikštėse, prie PiS biurų ar netoli bažnyčių.

Šeštadienį planuojama surengti daugiau protesto akcijų.

Demonstracijos rengiamos nepaisant penktadienį premjero Mateuszo Morawieckio (Mateušo Moraveckio) padaryto pareiškimo, kad visa šalies teritorija nuo šeštadienio priskiriama koronaviruso epidemijos „raudonajai zonai“ ir kad bus įvesti griežtesni suvaržymai.

Tokių priemonių – be kita ko, numatančių daugelio mokyklų ir sveikatingumo klubų uždarymą, taip pat galimybę restoranuose užsisakyti tik maisto išsinešti – imamasi Lenkijoje užregistravus rekordinį COVID-19 atvejų šuolį.

Šeštadienį buvo paskelbta, kad koronavirusinė infekcija buvo patvirtinta ir Lenkijos prezidentui Andrzejui Dudai (Andžejui Dudai).

„Politinė nedorybė“

Lenkijos teismo sprendimą dėl abortų tučtuojau pasmerkė pagrindinė žemyno žmogaus teisių organizacija Europos Taryba. Jos paskirta žmogaus teisių komisarė Dunja Mijatovič (Dunia Mijatovič) nutartį pavadino „liūdna diena moterų teisėms“.

Tuo metu Europos liaudies partijai (ELP) vadovaujantis lenkas Donaldas Tuskas, anksčiau pirmininkavęs Europos Vadovų Tarybai (EVT), pavadino nutarimui dėl abortų paskelbti pasirinktą laiką „politine nedorybe“.

„Įmesti abortų temą ir paskelbti pseudoteismo sprendimą šiuo klausimu vidury siaučiančios pandemijos yra daugiau nei ciniškas“, – parašė jis socialiniame tinkle „Twitter“.

Ketvirtadienį paskelbtas verdiktas atitinka PiS deklaruotus norus.

Nuo šiol abortai bus leidžiami tik išžaginimo ar kraujomaišos atvejais, arba iškilus pavojui motinos gyvybei.

Šalies prezidentūra ir Lenkijos vyskupų konferencijos vadovas arkivyskupas Stanislawas Gadeckis (Stanislavas Gadeckis) pasveikino nutarimą.

PiS vyriausybei pertvarkius Konstitucinį Teismą ši institucija kaltinama turint savo gretose daug valdančiajai partijai lojalių teisėjų.

38 mln. žmonių turinčioje šalyje per metus daroma mažiau nei 2 000 legalių abortų, tačiau moterų teisių grupės mano, kad Lenkijos pilietėms nelegaliai ar užsienyje atliekama iki 200 tūkst. tokių procedūrų.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Antradienis, kovo 19

2024.03.19 08:19
Užsienio naujienos 2024.03.19 08:19
2024.03.19 04:45
Lietuvos politika 2024.03.19 04:45

Pirmadienis, kovo 18

2024.03.18 15:09
Užsienio naujienos 2024.03.18 15:09
2024.03.18 14:39
Užsienio naujienos 2024.03.18 14:39
2024.03.18 14:37
Kriminalai 2024.03.18 14:37
2024.03.18 13:37
Lietuvos politika 2024.03.18 13:37