2020.09.09 15:47 |Kategorija:  Cover news with delay

Lietuva palaiko saviizoliacijos reikalavimų atvykstantiems atlaisvinimą – S. Skvernelis

Vilnius, rugsėjo 9 d. (BNS). Lietuva palaikytų saviizoliacijos reikalavimų atvykstantiems atlaisvinimą, numatant aukštesnius rodiklius, nuo kurių ji privaloma, bet tam reikia bendros Europos Sąjungos ar bent jau Baltijos šalių pozicijos, sako premjeras Saulius Skvernelis.

„Dėl šalių, kurioms taikoma saviizoliacija – iš tikrųjų iš esmės nebelieka valstybių, iš kurių atvykus nereikėtų to daryti, ar trys, ar dvi šalys. Dėl to mes, aišku, tikimės bendro europinio sprendimo“, – spaudos konferencijoje trečiadienį sakė S. Skvernelis.

Pasak jo, Lietuva palaiko siūlymus gerokai padidinti atvejų, nuo kurių būtų reikalinga saviizoliacija, ribą, tačiau dėl to svarbu susitarti su kitomis valstybėmis.

Premjeras pabrėžė, kad norint išlaikyti Baltijos šalių „kelionių burbulą“ pirmiausia reikia rasti bendrą sutarimą tarp šių trijų valstybių.

„Aš kalbėjau jau ir vakar dieną su kolega Latvijos ministru pirmininku ir Estijos ministru pirmininku, estai pasiūlė taikyti ne 16, o 25 (atvejus 100 tūkst. gyventojų – BNS), iš principo pasitarę su mūsų specialistais irgi būčiau linkęs tam pritarti, latviai turi kitokią nuomonę, tačiau ministras sveikatos mus informavo, kad dar derybos vyks iki penktadienio ir penktadienį turėsime, matyt, galutinius sprendimus“, – sakė S. Skvernelis.

„Visgi turime laikytis bendrų kriterijų, jeigu norime išlaikyti bent jau tą vadinamą Baltijos šalių burbulą, tai yra labai svarbu“, – pridūrė jis.

Pasak premjero, jeigu su latviais susitarti nepavyks, bus galvojama apie kitus sprendimus, tokius kaip atskirų teritorijų valstybėse vertinimo.

Europos Komisija (EK) siūlo visose valstybėse narėse taikyti vienodus keliavimo rodiklius ir netaikyti saviizoliacijos asmenims, jei jie atvyko iš vietovių, kuriose koronaviruso sergamumo rodiklis per paskutines 14 dienų buvo iki 25 atvejų 100 tūkst. gyventojų.

EK pateiktose rekomendacijose taip pat sakoma, kad valstybės narės galėtų nuspręsti, jog reikėtų atlikti koronaviruso testą jei atvykstama iš vietovių, kuriose rodiklis siekia  25-50 atvejų 100 tūkst. gyventojų. Tuo metu jei išvykimo valstybėje rodiklis siekia daugiau nei 50 atvejų 100 tūkst. gyventojų, tuomet valstybė narė atvykusiajam galėtų taikyti karantiną arba būtų atliekamas koronaviruso testas, kuriam EK rekomenduoja teikti pirmenybę. 

Užsienio reikalų ministerijos teigimu, EK Tarybos rekomendacijos projektas pateiktas pritarus ES šalims narėms.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pirmadienį sakė, kad Lietuva palaiko EK siūlymą.

Lietuvoje šiuo metu privaloma 14 dienų izoliacija taikoma asmenims, atvykusiems iš šalių, kuriose sergamumo rodiklis per paskutiniąsias 14 dienų buvo didesnis negu 16 atvejų 100 tūkst. gyventojų.

Autorė Austėja Masiokaitė-Liubinienė

[email protected], +370 645 093 86, Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Pirmadienis, balandžio 29

2024.04.29 09:14
Užsienio naujienos 2024.04.29 09:14
2024.04.29 08:09
Užsienio naujienos 2024.04.29 08:09
2024.04.29 05:00
Lietuvos politika 2024.04.29 05:00