2024.05.09 16:34 |Kategorija:  Cover news with delay
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Seimas ėmėsi pataisų, reikalingų komendantūrų sistemos veikimui

Vilnius, gegužės 9 d. (BNS). Seimas ketvirtadienį ėmėsi pataisų, reikalingų komendantūrų sistemos veikimui, numanant galimybę į pratybas šaukti daugiau rezervo karių.

Po pateikimo už tokias tokias Krašto apsaugos sistemos organizavimo ir karo tarnybos įstatymo pataisas 51 Seimo narys, prieš balsavusiųjų nebuvo, susilaikė 12.

Įstatymo pakeitimais numatoma sudaryti galimybę šaukti į pratybas ir mokymus karo prievolininkus iš parengtojo rezervo, kurie nėra paskirti į aktyvųjį rezervą, ir neparengtojo rezervo – pilietiškai ir patriotiškai nusiteikusius asmenis, kurie nori prisidėti prie valstybės gynybos konkrečiose, jiems pažįstamose gyvenamosiose vietovėse.

Šios pratybos truktų iki 10 dienų per metus.

Pagal kiek anksčiau Krašto apsaugos ministerijos (KAM) pristatytą planą, šios grupės – parengtojo rezervo kariai ir patriotiški žmonės – kartu su Lietuvos šaulių sąjungos komendantiniais šauliais būtų integruojamos į komendantinius vienetus. Taikos metu jų karinį rengimą užtikrintų Krašto apsaugos savanorių pajėgos. Lietuvoje planuojama įsteigti 27 komendantūras.

„Šių pataisų visiškai užtenka, nes nes jos sprendžia parengtojo rezervo kvietimo į komendantines pratybas klausimą, taip pat neparengtojo rezervo – žmonių, kurie dabar registruojasi į komendantūras“, – žurnalistams Seime ketvirtadienį sakė gynybos ministras.

Dar būdamas Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininku, L. Kasčiūnas siūlė komendantūras įteisinti įstatymu. Tačiau dabar jis sako, kad tai nėra būtina.

„Komendantūrų veikimo taikos metu klausimas nebūtinai turi būti įstatymo klausimas. Tai gali būti poįstatyminių aktų reikalas, – kalbėjo ministras. – Karo komplektavimo tarnybos, kurių dabar yra 27 Lietuvoje, taps Karo komplektavimo ir komendantūrų tarnybomis. Tam nereikia jokių teisės aktų keitimų, tą galima padaryti vidiniais pokyčiais.“

L. Kasčiūnas teigė tuomet sprendimo jas įteisinti ėmęsis, norėdamas paskatinti veikti tuometį ministrą partijos kolegą Arvydą Anušauską. 

„Tuo metu mes susidūrėme su tam tikra inercija, nenoru tą daryti. (...) Todėl naudojau įvairias priemones, kaip išjudinti šitą procesą“, – aiškino politikas.

Neparengtajam rezervui priklausantys aktyvūs žmonės registruotis į komendantūras kviečiami nuo gegužės pradžios. KAM duomenimis, savo norą įsitraukti į tokią veiklą jau išreiškė apie 2,9 tūkst. žmonių.

Iš viso numatyta, kad komendantūrose taip pat bus 10,6 tūkst. parengtojo rezervo karių, apie 2 tūkst. šaulių, 800 KASP savanorių.

Komendantiniam vienetui karo metu yra numatytos šios funkcijos: kova su nelegaliomis ginkluotomis grupėmis, svarbių objektų ir infrastruktūros apsauga, kontrolės postų įrengimas ir evakuacijos procesų užtikrinimas, informacinės aplinkos stebėsena.

Komendantūras komplektuoti ketinama pradėti nuo spalio. Ministerija nurodo, kad kol kas papildomo finansavimo šiam projektui nereikės, jis bus vykdomas iš vidinių resursų.

Autorius Augustas Stankevičius

[email protected], Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Pirmadienis, gegužės 20

2024.05.20 12:30
Lietuvos politika 2024.05.20 12:30
2024.05.20 08:38
Užsienio naujienos 2024.05.20 08:38
2024.05.20 07:34
Užsienio naujienos 2024.05.20 07:34