2024.05.09 09:30 |Kategorija:  Cover news with delay
Shamil Zhumatov / REUTERS

V. Putinas Maskvos Raudonojoje aikštėje vadovaus Pergalės dienos minėjimui

Maskva, gegužės 9 d. (AFP-BNS). Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienį Maskvoje sakys kalbą kasmetiniame Pergalės dienos parade, kuriame bandys kelti patriotizmą jo pajėgoms žengiant į priekį Ukrainoje.

Gegužės 9-osios paradas skirtas Sovietų Sąjungos pergalei prieš nacistinę Vokietiją Antrajame pasauliniame kare paminėti ir tapo viena svarbiausių Rusijos valstybinių švenčių valdant V. Putinui.

Rusijos prezidentas ne kartą pabrėžė, kad dabartinė kova su Ukraina yra egzistencinė kova su „nacizmu“.

Gegužės 9 dienos kalboje Kremliaus vadovas įprastai šlovina savo karius ir kariuomenės veteranus, taip pat demonstruoja Rusijos karinę techniką žiūrovams, kurie, kaip jis tikisi, stebės šią ceremoniją iš viso pasaulio.

Raudonojoje aikštėje vykstančiame parade dalyvauja Rusijos karinė technika, įskaitant modernias raketas ir oro gynybos sistemas, taip pat tūkstančiai kariškių paradinėmis uniformomis.

Rusija dažnai į šį renginį kviečia draugiškomis laikomų šalių atstovus, nors dalyvių skaičius sumažėjo dar prieš jai pasiunčiant karius į Ukrainą, kai sustiprėjo priešprieša su Vakarais.

Ketvirtadienį vyksiančiame parade dalyvaus aštuoni pasaulio lyderiai, šią savaitę pranešė Rusijos valstybinė žiniasklaida, remdamasi Kremliaus patarėju.

Tai penkių buvusių sovietinių šalių – Baltarusijos, Kazachstano, Kirgizijos, Tadžikistano ir Turkmėnistano – vadovai, taip pat Kubos, Laoso ir Bisau Gvinėjos lyderiai.

Armėnijos ministras pirmininkas Nikolas Pašinianas buvo leidęs suprasti, kad abiem sąjungininkėms nesutariant nedalyvaus renginyje, nors trečiadienį vakare buvo atvykęs į Maskvą, kur dalyvavo regioniniame aukščiausiojo lygio susitikime.

Dieną prieš paradą Kremlius suplanavo Eurazijos ekonominės sąjungos – regioninio kai kurių buvusių sovietinių valstybių bloko – vadovų aukščiausiojo lygio susitikimą.

V. Putinas šių metų kalbą sakys įkvėptas savo karių laimėjimų Ukrainoje ir naujo šešerių metų kadencijos mandato po kovą laimėtų rinkimų, kuriuose nedalyvavo opozicija.

Pernai Rusijos kariuomenė atlaikė daug vilčių kėlusį Ukrainos kontrpuolimą ir nuo to laiko, Kyjivui stokojant amunicijos ir karių, fronto linijose pasiekė laimėjimų.

„Pergalė“

Sostinės valdžia sustiprino saugumą prieš šių metų paradą, rengiamą padažnėjus Ukrainos dronų atakoms Rusijos teritorijoje.

10 val. vietos (ir Lietuvos) laiku Maskvoje prasidedantis paradas yra vienas didžiausių metų renginių Rusijos sostinėje.

Naktinės repeticijos prasideda prieš kelias savaites, dėl karinio eismo uždaromos teritorijos Maskvos centre, o Raudonojoje aikštėje palei Kremliaus sienas pastatomi didžiuliai pastoliai ir transparantai.

Kitose Rusijos dalyse, įskaitant vakarines Kursko ir Pskovo sritis, paradai buvo atšaukti dėl saugumo sumetimų.

Šventė vyksta po to, kai antradienį per prabangią inauguraciją V. Putinas, pradėdamas rekordinę penktąją kadenciją ir turėdamas daugiau galių nei bet kada anksčiau, pažadėjo rusams atnešti „pergalę“.

Dauguma tarptautinių stebėtojų pasmerkė V. Putino triuškinančią 87 procentų balsų nulemtą pergalę prezidento rinkimuose, o opozicija ir teisių gynimo grupės ją atmetė kaip suklastotą.

V. Putinas taip pat sugriežtino savo branduolinę retoriką ir anksčiau šią savaitę įsakė Rusijos kariuomenei surengti branduolinių ginklų pratybas, kuriose dalyvautų karinis laivynas ir netoli Ukrainos dislokuoti kariai.

Praėjusiais metais Rusija atšaukė Visuotinio branduolinių bandymų uždraudimo sutarties ratifikavimą ir pasitraukė iš svarbaus ginkluotės mažinimo susitarimo su Jungtinėmis Valstijomis.

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Sekmadienis, gegužės 19

2024.05.19 17:20
Užsienio naujienos 2024.05.19 17:20
2024.05.19 16:54
Lietuvos politika 2024.05.19 16:54
2024.05.19 13:50
Užsienio naujienos 2024.05.19 13:50
2024.05.19 12:38
Užsienio naujienos 2024.05.19 12:38