2024.04.17 16:20 |Kategorija:  Cover news with delay
VANO SHLAMOV / AFP

Sakartvelo parlamentas per pirmąjį svarstymą pritarė „užsienio agentų“ įstatymo projektui (dar papildytas)

papildymai visame tekste

Tbilisis, balandžio 17 d. (AFP-BNS). Sakartvelo įstatymų leidėjai trečiadienį per pirmąjį svarstymą priėmė prieštaringai vertinamą įstatymo projektą dėl vadinamųjų užsienio agentų, išprovokavusį masinius protestus dėl nuogąstavimų, kad jis pakenks Tbilisio siekiams prisijungti prie Europos Sąjungos.

Per balsavimą, kurį boikotavo opozicija, valdančiosios partijos „Sakartvelo svajonė“ parlamentarai 83 balsais – vienbalsiai – nubalsavo už tai, kad per pirmąjį svarstymą būtų priimtas daug kritikos sulaukiantis įstatymo projektas.

Įstatymo projektas dar turi įveikti antrąjį ir trečiąjį svarstymus ir gauti prezidentės parašą.

Labai tikėtina, kad prezidentė vetuos šį įstatymą, tačiau „Sakartvelo svajonė“ turi tvirtą daugumą parlamente. Dėl to ji greičiausiai lengvai priims įstatymą per kitus etapus ir atmes prezidentės veto net ir be opozicijos paramos.

Jis sukėlė pasipiktinimą Sakartvele ir susirūpinimą Vakaruose, daugeliui teigiant, kad projektas kenkia šios valstybės siekiui tapti ES nare.

Pirmadienį Sakartvelo sostinėje maždaug 10 tūkst. žmonių buvo išėję į gatves protestuoti, vyriausybei vėl pateikus minimą įstatymo projektą. Kritikų teigimu, jis atspindi represinius Rusijos teisės aktus, naudojamus opozicijai nutildyti ir įbauginti.

Protestai

Jei įstatymo projektas bus priimtas, visos žiniasklaidos priemonės ir nevyriausybinės organizacijos, gaunančios daugiau kaip 20 proc. savo lėšų iš užsienio šaltinių, turėtų užsiregistruoti kaip „organizacija, siekianti užsienio jėgos interesų“.

Praėjusių metų pasiūlyme buvo vartojama sąvoka „užsienio įtakos agentas“.

Sąvoka „užsienio agentas“ yra įsišaknijusi sovietinėje praeityje, o žmones, kuriems taikoma, pasmerkia išdavikų ir valstybės priešų etiketėms.

Panašus įstatymas Rusijoje taikomas siekiant nubausti Vyriausybės kritikus ir užgniaužti nepriklausomą žiniasklaidą.

Antradienį, po to, kai įstatymų leidėjai 78 balsais prieš 25 pritarė, kad įstatymo projektas būtų toliau svarstomas, vakare tūkstančiai žmonių susirinko prie parlamento pastato Tbilisyje, švilpdami ir šaukdami: „Ne Rusijos įstatymui!“ Jie blokavo eismą pagrindinėje Sakartvelo sostinės gatvėje.

Pasak naujienų agentūros AFP žurnalisto, naktį Sakartvelo riaušių policija persekiojo demonstrantus siaurų gatvelių labirinte netoli parlamento pastato, juos mušė ir vykdė sulaikymus.

Kelios vietos žiniasklaidos priemonės pranešė, kad policijos pareigūnai užpuolė jų žurnalistus.

Trečiadienio vakarą vėl planuojamas protestas.

Nuogąstavimai dėl narystės ES

Su valdančiąja partija nesutarianti Sakartvelo prezidentė Salomė Zurabišvili pasmerkė naujausią parlamentarų žingsnį kaip „prieštaraujantį gyventojų valiai“.

Jos žodžiais tariant, tai „tiesioginė provokacija – Rusijos destabilizacijos strategija“.

Parlamento pirmininkas Šalva Papuašvilis tvirtino, kad iniciatyva siekiama didinti skaidrumą, ir aiškino, kad ji nepakenks Tbilisio keliui narystės ES link.

Europos Sąjunga paragino Tbilisį nepriimti šio teisės akto, teigdama, kad jis prieštarauja demokratinių reformų darbotvarkei, kurios Sakartvelas privalo laikytis, kad galėtų siekti narystės ES.

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis (Šarlis Mišelis) antradienį pakartojo Briuselio kritiką dėl šių planų, sakydamas, kad „Įstatymo dėl užsienio įtakos skaidrumo projektas neatitinka Sakartvelo siekių ES ir jos stojimo į ES trajektorijos“.

Jis rašė socialiniame tinkle „X“, kad „tai dar labiau nutolins Sakartvelą nuo ES, o ne priartins“,

Gruodį Briuselis suteikė Sakartvelui oficialų kandidato statusą, tačiau pareiškė, kad prieš pradedant oficialias derybas dėl narystės Tbilisis turės reformuoti teismų ir rinkimų sistemas, sumažinti politinę poliarizaciją, pagerinti spaudos laisvę ir apriboti oligarchų galią.

JAV valstybės departamento atstovas Matthew Milleris (Metjus Mileris) praėjusią savaitę pareiškė, kad priėmus šį įstatymą Sakartvelas „iškryptų iš europinio kelio“.

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Pirmadienis, balandžio 29

2024.04.29 19:48
Užsienio naujienos 2024.04.29 19:48
2024.04.29 16:38
Užsienio naujienos 2024.04.29 16:38
2024.04.29 15:45
Užsienio naujienos 2024.04.29 15:45
2024.04.29 14:36
Užsienio naujienos 2024.04.29 14:36