2024.03.29 13:05 |Kategorija:  Cover news with delay
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Lifosai“ siekiant atnaujinti gamybą, neatmetama ir konservavimo ar pardavimo galimybė

Vilnius, kovo 29 d. (BNS). Dėl sankcijų apribotos Kėdainių fosforo trąšų gamyklos „Lifosa“ ateities perspektyvos vis dar lieka neaiškios, tačiau realiai neveikianti bendrovė toliau perka kai kurias žaliavas. 

„Lifosos“ akcijas valdančios Šveicarijos įmonės „Eurochem Group“ generalinis direktorius Olegas Širiajevas sako, kad „Lifosa“ daro viską, jog atnaujintų darbą. Vis dėlto jis neatmeta ir gamyklos konservavimo ar net pardavimo galimybės.   

„Bendrovė daro viską, kas įmanoma, kad atnaujintų darbą, tačiau iki šiol nepavyko įveikti visų vidaus kliūčių, įskaitant ir kylančias bankų sektoriuje. Jei įmonė artimiausiu metu veiklos neatnaujins, teks pereiti prie gamyklos konservavimo iki geresnių laikų“, – interviu Rusijos leidiniui „Komersant“ praėjusią savaitę sakė O. Širiajevas. 

„Šios galimybės (gamyklos pardavimo – BNS) neatmetame, jei gautume pasiūlymus, atspindinčius tikrąją įmonės vertę. Mums „Lifosa“ visų pirma yra gamybos vieta, leidžianti efektyviai tiekti Europos ir kai kurias kitas rinkas aukštos kokybės fosfatinėmis trąšomis. Bet tai galima padaryti ne tik su „Lifosa“, todėl pagrindinis klausimas – ar gamykla gali veikti ekonomiškai ir stabiliai“, – aiškino „Eurochem Group“ vadovas. 

BNS žiniomis, praėjusią savaitę „Lifosoje“ lankęsis bendrovės valdybos pirmininkas Marcas Hechleris (Markas Hešleris) kalbėjo apie sprendimų atnaujinti gamybą paieškas, pažangą šioje srityje, neatmetant ir gamyklos konservavimo galimybės. 

Finansų ministerija BNS patvirtino, kad jos bei „Lifosos“ atstovai praėjusią savaitę buvo susitikę ir aptarė įmonės veiklą. 

„Lifosą“ kartu partneriais – advokatų profesine bendrija „Noor legal“ ir finansinių technologijų įmone „Banking lab“ – laikinai administruojančios bendrovės „Valnetas“ vadovas Gintaras Adomonis sako, jog įmonė nuolat perka kai kurias žaliavas. 

„Įmonė visada perka tam tikras žaliavas. (...) Jie tikrai perka tam tikras žaliavas nuo pat mūsų atėjimo. Technologinių procesų neišmanau, tai nelabai žinau, bet tam tikrų žaliavų pirkimą jie turi“, – BNS sakė G. Adomonis. 

„Jie naudoja tam tikras chemines medžiagas gamyboje ar kažkur kitur – technologinio proceso aš nežinau. Bet, taip, matau, kad yra tam tikrų žaliavų, jeigu jas taip būtų galima vadinti, arba jų komponentų pirkimas“, – pridūrė jis. 

G. Adomonis teigė negalintis įvardyti, kiek ir kokias žaliavas perka bei kur jas naudoja bendrovė. 

Apie tai, kad Kėdainių gamykla „yra užtikrinusi tvarų žaliavų tiekimą“, kuris sukuria palankias galimybes „Lifosai“ atnaujinti veiklą, vasario pabaigoje BNS teigė bendrovės nepriklausomos profesinės sąjungos pirmininkas Vitalijus Varnas.

BNS kalbinti šaltiniai mano, jog „Lifosos“ žaliavų įsigijimai leidžia spėti, kad gamyklos akcininkai neatsisako planų atnaujinti gamybą. 

Pati „Lifosos“ administracija veiklos planų nekomentuoja.  

„Lifosos“ veikla suvaržyta jau dvejus metus 

Paskutinį kartą atnaujinti „Lifosos“ gamybą planuota kovą. Įmonės nepriklausomos profesinės sąjungos pirmininkas V. Varnas anksčiau BNS teigė tuomet iš vadovybės girdėjęs, jog galutiniai sprendimai dėl tolesnės „Lifosos“ veiklos yra „labiau dienų, o nebe savaičių ar mėnesių klausimas“ – tačiau tai labiausiai priklausys nuo to, ar bankai nestabdys bendrovės atsiskaitymų.

Portalas „S&P Global“ pernai rašė, kad „Lifosos“ akcininkai, planavę nuo 2023 metų spalio laikinai konservuoti gamyklą, siekia atnaujinti gamybą, o kartu – azoto ir fosforo trąšų tiekimą pasauliniams klientams. 

„EuroChem Group“ pernai liepą pranešė svarstanti galimybę „Lifosą“ nuo spalio konservuoti ir ieškoti galimybių tęsti gamyklos veiklą. Gamykla anksčiau teigė, kad dirbant dabartinėmis sąlygomis, kai jos sandorius griežtai tikrina Vyriausybės paskirta laikinoji administratorė, įmonė praranda didžiules pajamas, jai sunku dirbti pelningai, todėl ji siekia švelnesnės kontrolės. 

Finansų ministrė Gintarė Skaistė pernai sakė, kad įmonė veiklą tęsti gali su laikinojo administratoriaus priežiūra, o ar „Lifosa“ toliau dirbs, priklauso nuo įmonės vadovybės. Premjerė Ingrida Šimonytė tuomet teigė, jog Vyriausybė yra suinteresuota „Lifosos“ veiklos tęstinumu.

Planiniam remontui gamykla sustabdyta nuo pernai gegužės. „Sodros“ duomenimis, joje šiuo metu dirba 890 darbuotojų.

2022 metų kovo 9-ąją Europos Sąjungai paskelbus sankcijas Kremliui artimam Rusijos oligarchui Andrejui Melničenkai buvo įšaldytos „Lifosos“ sąskaitos.

100 proc. „Lifosos“ akcijų priklauso Šveicarijoje registruotai bendrovei „EuroChem Group“, kurios 90 proc. akcijų valdo Kipro įmonė „AIM Capital“ – ji iki karo Ukrainoje priklausė A. Melničenkai, o šiuo metu jos naudos gavėja yra verslininko žmona Aleksandra. Jie abu įtraukti į ES sankcionuojamų asmenų sąrašą.  

Autorius Giedrius Gaidamavičius

Redaktorė Roma Pakėnienė

[email protected], Verslo naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Šeštadienis, balandžio 27

Penktadienis, balandžio 26

2024.04.26 20:50
Užsienio naujienos 2024.04.26 20:50
2024.04.26 17:09
Užsienio naujienos 2024.04.26 17:09
2024.04.26 15:52
Lietuvos politika 2024.04.26 15:52
2024.04.26 14:15
Užsienio naujienos 2024.04.26 14:15
2024.04.26 13:44
Užsienio naujienos 2024.04.26 13:44
2024.04.26 13:18
Lietuvos politika 2024.04.26 13:18
2024.04.26 12:55
Užsienio naujienos 2024.04.26 12:55