2024.03.19 09:18 |Kategorija:  Cover news with delay
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Prezidento patarėjas: L. Kasčiūno privalumas – krašto apsaugos aktualijų išmanymas (papildytas)

papildyta 4,5 pastraipomis nuo pabaigus

Vilnius, kovo 19 d. (BNS).  Prezidento patarėjas Kęstutis Budrys sako, kad į krašto apsaugos ministrus vietoj atsistatydinančio Arvydo Anušausko siūlomas parlamentaras Laurynas Kasčiūnas turi privalumų, kadangi yra susipažinęs su krašto apsaugos sistemos aktualijomis.

Pasak patarėjo, tai užtikrintų darbų tęstinumą siekiant stiprinti sistemą, priimant reikiamus sprendimus Seime.

„Jei kalbėtumėme apie žmogų, kuris prisidėtų prie krašto apsaugos sistemos, imtųsi jai vadovauti ir būtų, sakykime, neįėjęs į tuos darbinius klausimus, tai būtų labai pagrįstas, galėtume sakyti, vertinimas – žiūrėkite, tau bent pusės metų reikės suprasti, kas aplinkui vyksta, tai galbūt neverta to daryti“, – Žinių radijui antradienį sakė prezidento vyriausiasis patarėjas nacionalinio saugumo klausimais. 

„Šiuo atveju, kai kalbama apie komiteto pirmininką Lauryną Kasčiūną, galime sakyti, kad laiko tikrai būsime sutaupę. Tai tikrai reikia įvertinti“, – tvirtino K. Budrys. 

Prezidentas Gitanas Nausėda su L. Kasčiūnu planuoja susitikti trečiadienį, tuo metu premjerė kandidatą į ministrus šalies vadovui ketina pateiktų antradienį, tačiau neįvardija, ar tai bus dabartinis NSGK vadovas.

Tiek ji, tiek prezidentas anksčiau tvirtino, kad aptarta ir daugiau galimų kandidatų.

Pasak K. Budrio, šalies vadovas su L. Kasčiūnu kalbėsis apie pagrindinius prioritetus, esamą saugumo, krašto apsaugos sistemos situaciją.  

„Kiek matome, ką dabartinis komiteto pirmininkas komunikuoja, tai tikrai koncentruotis nori į parlamento darbą priimant sprendimus, susijusius su krašto apsauga, duodant gerą ekspertinę paramą sprendimams. Visa tai bus aptarta“, – tvirtino prezidento patarėjas.

Klausiamas, ar L. Kasčiūnui tapti ministru nesutrukdytų jo praeitis prieš 20 metų priklausius Lietuvos nacionaldemokratų partijai, tai, jog šis kvietė ultradešiniųjų partijos „Alternatyva Vokietijai“ atstovus atvykti į Lietuvą, K. Budrys pabrėžė jo patirtį dirbant saugumo srityje „keliolika metų“.

„Jis buvo saugumo klausimų patarėjas pas tuometinę Seimo pirmininkę prieš keliolika metų, tai jis įdirbį tikrai turi ilgą ir patikimą, yra vienas iš saugumo bendruomenės Lietuvoje lyderių. Visų aplinkybių, kokios jos buvo, buvo, žinoma, ir politinių aplinkybių, ne vien tik su tam tikrais elementais biografijos faktų susijusių, aš pakomentuoti negalėčiau, nes tuo metu nebuvau prezidento komandos narys“, – kalbėjo K. Budrys.

„Dabar visa ta laiko distancija yra pakankama ir mes išvardintų kai kurių iš šių elementų, kurie buvo aktualūs tada, negalėtumėme laikyti kaip tų, dėl kurių neišnyksta aktualumas ir kurie dar yra šiai dienai svarbūs“, –pabrėžė patarėjas. 

Klausiamas, ar į ministrus svarstomi ir kiti kandidatai, pavyzdžiui, dabartinis krašto apsaugos viceministras Žilvinas Tomkus, K. Budrys teigė, kad prezidento siekis yra pirmiausia aptarti galimybes su L. Kasčiūnu.

„Prezidentas į tai atsakė – turime pagrindinį kandidatą, priimame sprendimus. Jei ne, judame su visais kitais“, – tvirtino patarėjas.

A. Anušauskui trauktis iš krašto apsaugos ministro posto Vyriausybės vadovė pasiūlė penktadienį. Anot jos, jis traukiasi dėl lūkesčių per likusį kadencijos laikotarpį Lietuvos saugumo labui padaryti „dar daugiau ir greičiau“, o iš krašto apsaugos ministro šiuo metu tikimasi „maksimalaus įsitraukimo“.

L. Kasčiūną tiek prezidentas, tiek premjerė įvardija kaip vieną iš galimų kandidatų.

Pats politikas sakė, kad būtų pasiruošęs eiti naujas pareigas, o jo pagrindinis uždavinys poste būtų diegti visuotinės gynybos principą.

Autorius Ignas Jačauskas

[email protected], +370 5 205 85 08, Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Penktadienis, balandžio 26

2024.04.26 20:50
Užsienio naujienos 2024.04.26 20:50
2024.04.26 17:09
Užsienio naujienos 2024.04.26 17:09
2024.04.26 15:52
Lietuvos politika 2024.04.26 15:52
2024.04.26 14:15
Užsienio naujienos 2024.04.26 14:15
2024.04.26 13:44
Užsienio naujienos 2024.04.26 13:44
2024.04.26 13:18
Lietuvos politika 2024.04.26 13:18