BNS app
 
 
 
2021.10.24 11:03 |Kategorija:  Cover news with delay

Uzbekistane vyksta prezidento rinkimai (papildytas)

Taškentas, spalio 24 d. (AFP-BNS). Sekmadienį Uzbekistane vyksta prezidento rinkimai, kuriuose dabartinis šalies vadovas Šavkatas Mirzijojevas neturi realios opozicijos, bet susiduria su virtine iššūkių, siekdamas reformuoti buvusią sovietinę šalį, tačiau tuo pat metu išlaikyti jos autoritarinius pagrindus.

Š. Mirzijojevui priskiriami nuopelnai sukūrus tai, ką jis vadina „Naujuoju Uzbekistanu“. Be kita ko, buvo nutraukta dešimtmečius gyvavusi priverstinio darbo sistema ir įvesta ribota žiniasklaidos laisvė.

Į valdžią jis atėjo 2016-aisiais, mirus jo mentoriui, diktatoriui Islamui Karimovui, kuris Uzbekistaną valdė 27 metus.

Naujasis lyderis vadovavo precedento neturinčiam užsienio turizmo pakilimui šalyje, kuri ribojasi su Talibano kontroliuojamu Afganistanu ir yra Kinijos bei Rusijos partnerė.

Tačiau baigiantis pirmajai kadencijai 64 metų politikui sunkiai sekasi atremti įspūdį, kad jo vyriausybė grįžta prie ilgai valdžiusio pirmtako įpročių.

Pandemijos padariniai taip pat sumažino jo pradinius ekonominius pasiekimus, o didėjant pragyvenimo išlaidoms, 34 mln. gyventojų turinčioje šalyje sparčiai auga nedarbas.

„Mes tikimės pokyčių. Pavyzdžiui, atlyginimų didinimo – mūsų atlyginimai nedideli, ir ne visada juos gauname“, – sakė 20-metis studentas Urazalis Jergaševas. Jis pridūrė, kad jo mama, kuri dirba mokytoja, dažnai susiduria su atlyginimo vėlavimu.

55 metų Zera, sekmadienį atėjusi balsuoti vienoje sostinės Taškento mokykloje, kur matėsi nelabai daug rinkėjų, daugiausia vidutinio amžiaus ar pagyvenusių, sakė remianti Š. Mirzijojevą, bet nerimaujanti dėl padėties kaimyniniame Afganistane.

„Dabar, kai valdžią perėmė [Talibanas], ši šalis man kelia didelį susirūpinimą, – naujienų agentūrai AFP sakė ji. – Visas pasaulis kariavo su jais ir nieko gero neišėjo. Ar galime būti jų draugai? Nesu tikra.“

45 metų Georgijus sakė balsavęs „prieš visus, įskaitant jį“ – Š. Mirzijojevą.

„Man nepatinka nė vienas iš šių kandidatų“, – sakė jis.

Š. Mirzijojevas balsavo rinkimų apylinkėje Taškento pakraštyje, atėjęs su žmona Ziroatchon Hošimova ir trimis jųdviejų vaikais.

Lyderis šypsodamasis papozavo fotografams, įmetė savo balsalapį į urną, bet su žurnalistais nepasikalbėjo.

Balsavimas prasidėjo 8 val. vietos (6 val. Lietuvos) laiku ir tęsis iki 20 val. vietos (18 val. Lietuvos) laiku.

Daugiau laisvių, bet jokio pasirinkimo

Ilga izoliacija valdant I. Karimovui reiškė, kad beveik visą savo nepriklausomybės laiką šalis toli gražu neišnaudojo savo ekonominio potencialo.

Atsižvelgiant į pirmojo prezidento brutalų valdymą vertinama ir Š. Mirzijojevo reformų sėkmė.

Jam viešai išsižadėjus kankinimų ir pradėjus kampaniją už masinio priverstinio darbo medvilnės laukuose, kur kažkada drauge su savo mokytojais sunkiai triūsdavo tūkstančiai moksleivių,  panaikinimą jis pelnė tarptautinių pagyrų.

Tačiau pastaruosius dvejus metus buvo slopinama kitokia nuomonė, ypač po 2016-ųjų suklestėjusios laisvės internete, sako teisių gynimo grupės.

Š. Mirzijojevas taip pat atidėliojo reformas, pagal kurias būtų sudarytos sąlygos konkuruoti su jo valdymu.

Su antros penkerių metų kadencijos siekiančiu prezidentu rinkimuose varžosi keturi režimui lojalūs oponentai iš frakcijų valdžios sprendimus automatiškai tvirtinančiame parlamente.

Vienas potencialus nepriklausomas varžovas, mokslininkas Chidirnazaras Olokulovas, neįveikė pačios pirmosios kliūties – jam nepavyko įregistruoti partijos, galinčios iškelti jį kandidatu.

Tarptautinė žmogaus teisių organizacija „Human Rights Watch“ šį mėnesį sakė, kad pareigūnai „puldinėjo [Ch. Olokulovo] partijos šalininkus ir trukdė jų pastangoms surinkti parašus registracijai“.

„Daug neturtingų ir benamių“ 

Vis dėlto daug AFP Taškente pieš balsavimą kalbintų uzbekų sakė nesirūpinantys tuo, kad realaus pasirinkimo nėra.

„Kai viskas einasi gerai, kam mums reikia didelio pasirinkimo?“ – klausė pensininkas Jakubas Otažanovas.

„Tegu [toliau dirba] Mirzijojevas“, – pridūrė jis.

Atėjus į valdžią Š. Mirzijojevui Uzbekistanas stiprina tradicinius santykius su regiono galiomis Kinija ir Rusija, tuo pačiu metu vėl priimdamas tarptautines ir žiniasklaidos organizacijas, iš esmės uždraustas valdant I. Karimovui.

Tačiau daugeliui žmonių Taškente svarbiausias klausimas yra skurdas, o ne teisės.

„Yra daug neturtingų ir benamių žmonių. Mums reikia surasti būstus žmonėms“, – sakė 26 metų pinigų keitėjas, sutiktas viename sostinės turguje.

Sardoro vardu prisistatęs vyras sakė, kad balsuos už  Š. Mirzijojevą, ir pridūrė: „Tikiuosi, kad jis padės išspręsti šias problemas.“

Jo kolega, nenorėjęs prisistatyti, užsiminė, kad prezidento vykdomos reformos yra kosmetinės.

„Nauji pastatai nereiškia naujo Uzbekistano“, – sakė jis.

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Antradienis, kovo 19

2024.03.19 04:45
Lietuvos politika 2024.03.19 04:45

Pirmadienis, kovo 18

2024.03.18 15:09
Užsienio naujienos 2024.03.18 15:09
2024.03.18 14:39
Užsienio naujienos 2024.03.18 14:39
2024.03.18 14:37
Kriminalai 2024.03.18 14:37
2024.03.18 13:37
Lietuvos politika 2024.03.18 13:37
2024.03.18 11:46
Lietuvos politika 2024.03.18 11:46