2020.09.08 08:21 |Kategorija:  Cover news with delay

Du paskutiniai Kinijoje australų žiniasklaidai dirbę žurnalistai išvyko namo (papildytas)

Kanbera, rugsėjo 8 d. (AP-AFP-BNS). Du paskutiniai Kinijoje australų žiniasklaidai dirbę žurnalistai išvyko iš šalies, policijai iškvietus juos apklausai, antradienį pranešė Australijos vyriausybė ir nacionalinis transliuotojas „Australian Broadcasting Corp.“ (ABC).

Pekine dirbęs ABC žurnalistas Billas Birtlesas (Bilas Bertlzas) ir laikraščio „Australian Financial Review“ (AFR) korespondentas Šanchajuje Michaelas Smithas (Maiklas Smitas) pirmadienį vakare išskrido iš Šanchajaus ir anksti antradienį atskrido į Sidnėjų, pranešė ABC.

Abu žurnalistai pastarosiomis dienomis buvo prisiglaudę Australijos diplomatinėse atstovybėse.

Kinų policija į B. Birtleso namus atvyko praėjusią savaitę ir pareikalavo prisistatyti į apklausą, be to, pasakė, kad jam uždrausta išvykti iš šalies.

Australų ir kinų pareigūnai derėjosi dėl kelionių draudimo panaikinimo, jei B. Birtlesas pasikalbėtų su policija.

Žurnalistai išvyko Australijai praėjusią savaitę paskelbus, kad buvo sulaikyta jos pilietė Cheng Lei (Čeng Lei), Kinijos valstybinės, anglų kalba transliuojamos televizijos CGTN verslo naujienų laidų vedėja. Jos sulaikymo priežasties kinų pareigūnai nenurodė.

Užsienio reikalų ministrė Marise Payne (Maris Pein) patvirtino, jog vyriausybė teikė konsulinę pagalbą dviem žurnalistams, kad jie galėtų grįžti į Australiją.

Australijos perspėjimas dėl kelionių į Kiniją, susijęs su neteisėto sulaikymo rizika, toliau galioja ir nesikeičia, pridūrė ji.

Australija anksčiau šiais metais perspėjo savo piliečius, kad Kinijoje jiems gresia neteisėtas sulaikymas.

Nacionalinio saugumo byla

ABC naujienų direktorius Gavenas Morrisas (Gavinas Morisas) sakė, kad B. Birtlesas į Australiją buvo sugrąžintas patarus Australijos vyriausybei.

„Biuras [Kinijoje] yra gyvybiškai svarbi ABC tarptautinių naujienų rengimo dalis ir mes siekiame kuo greičiau ten sugrįžti, – sakoma jo pareiškime. – Kinija, jos santykiai su Australija ir vaidmuo mūsų regione bei pasaulyje yra labai svarbūs visiems australams.“

Pasak ABC, Australijos užsienio reikalų ministerija praėjusią savaitę perspėjo B. Birtlesą, kad jis turėtų išvykti iš Kinijos, bet ketvirtadienį numatyto išvykimo išvakarėse naktį pas jį namuose apsilankė septyni policininkai, kurie pasakė, kad jam uždrausta išvykti iš šalies.

Policija sakė norinti apklausti B. Birtlesą dėl vienos „nacionalinio saugumo bylos“, todėl jis prisiglaudė ambasadoje.

Vėliau praeitą savaitę B. Birtlesą kinų policija apklausė dalyvaujant Australijos diplomatams ir kelionių draudimas buvo atšauktas, nurodė ABC.

AFR paskelbė, kad M. Smithą tą pačią naktį Šanchajuje taip pat aplankė policininkai ir kad abu žurnalistai buvo apklausti dėl bylos prieš Cheng Lei.

Prastėjantys santykiai

Incidentas įvyko prastėjant Australijos ir jos didžiausios prekybos partnerės Kinijos diplomatiniams santykiams. Jie ėmė blogėti prieš daugiau kaip dvejus metus, kai Australijos valdžia pradėjo veikti prieš tai, kas buvo laikoma didėjančiu Kinijos politiniu kišimusi šalyje.

Pekinas ypač pasipiktino aktyviu Australijos vaidmeniu tarptautinei bendrijai anksčiau šiais metais raginant ištirti koronaviruso pandemijos, prasidėjusios Kinijos Uhano mieste, kilmę.

Vėliau Kinija ėmėsi veiksmų svarbiam importui iš Australijos varžyti ir ragino kinų studentus bei turistus vengti šios šalies.

Cheng Lei yra antra Pekine sulaikyta garsi Australijos pilietė. 2019 metų sausį Kinija dėl įtarimų šnipinėjimu areštavo rašytoją Yang Hengjuną (Jang Hengdziuną).

Redaktorė Silvija Čibirienė

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Šeštadienis, gegužės 04

2024.05.04 05:21
Lietuvos politika 2024.05.04 05:21

Penktadienis, gegužės 03

2024.05.03 18:50
Užsienio naujienos 2024.05.03 18:50
2024.05.03 14:51
Lietuvos politika 2024.05.03 14:51
2024.05.03 07:04
Užsienio naujienos 2024.05.03 07:04
2024.05.03 05:06
Lietuvos politika 2024.05.03 05:06

Ketvirtadienis, gegužės 02