2020.04.30 11:51 |Kategorija:  Cover news with delay

Profsąjungos pritaria ilgesniam savaitgaliui, darbdaviai siūlo diskutuoti po krizės

Vilnius, balandžio 30 d. (BNS). Premjerui Sauliui Skverneliui pasiūlius pradėti diskusijas, ar pailginti savaitgalį iki dviejų su puse dienos, taip siekiant efektyvinti darbą ir paskatinti vartojimą, profesinių sąjungų ir darbdavių atstovai pritaria tokiai idėjai, tačiau darbdaviai siūlo apie tai kalbėtis po krizės. 

Lietuvos darbdavių konfederacijos prezidentas Danukas Arlauskas sako, kad darbo laiką trumpinti reikia, tačiau šis laikas, anot, jo, netinkamas tokioms diskusijoms. 

„Prieš pandemiją kalbėjom ir mano asmeninė nuomonė buvo, kad galime kalbėti apie trumpesnes darbo savaites arba sutrumpinti dienos darbo trukmę kokia viena valanda, nes darbas tampa vis intensyvesnis, reikalaujantis didesnių emocinių, intelektualinių sąnaudų ir atsistatymui reikia daugiau laiko. Tokia nuomonė buvo, bet kalbėti šiandien apie tai gal ne visiškai rimta“, – BNS sakė D. Arlauskas. 

Anot jo, nelogiška esant krizės dugne kalbėti apie vartojimo didinimą, nekalbant apie tai, kas uždirbs tuos pinigus.

„Aš labai pradedu galvoti, ar premjero patarėjai teisingai suformulavo jam žinią, kurią reikia perduoti visuomenei“, – pridūrė jis. 

Tuo metu Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Kristina Krupavičienė sako, kad pati idėja yra gera, tačiau reikia atsižvelgti ir į tuos, dėl kurių darbo pobūdžio sudėtinga trumpinti laiką. 

„Šitas principas yra geras, nes jau girdėjus esu ir Lietuvoj žinau įmonių, kur dirba penktadienį iki pietų ir darbo našumas žmonių dėl to nekrenta, jie tuos darbus padaro ir viską suplanuoja. Bet kiek turime ir įmonių, kurioms reikia viršvalandžių, kurios dirba labai ilgai, ištisom parom“, – BNS sakė K. Krupavičienė.

Jis teigė abejojanti, ar šiuo metu žmonės turės pakankamai pinigų lankyti Lietuvą ar kitur juos leisti.

Premjeras ketvirtadienį Seime sakė, kad pusdienis papildomo poilsio didintų darbo efektyvumą. Anot  jo, jei atskiruose sektoriuose reikėtų, valstybė galėtų pasamdyti daugiau darbuotojų.

Dviejų su puse dienos dienos savaitgalį svarsto įvesti Kinija, kur skatinamas vartojimas taip siekiant pagelbėti ekonomikai. 

Autorė Erika Alonderytė

[email protected], +370 5 205 85 11, Verslo naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Šeštadienis, balandžio 27

2024.04.27 19:57
Užsienio naujienos 2024.04.27 19:57
2024.04.27 15:57
Užsienio naujienos 2024.04.27 15:57
2024.04.27 10:23
Užsienio naujienos 2024.04.27 10:23