2018.03.13 14:29 |Kategorija:  Cover news with delay

JAV Atstovų Rūmų komitetas nerado Trumpo ir Maskvos slapto susitarimo įrodymų (papildytas)

Vašingtonas, kovo 13 d. (AFP-BNS). JAV Atstovų Rūmų Žvalgybos komitetas vykdydamas tyrimą dėl numanomo Rusijos kišimosi  į 2016 metų rinkimus nerado jokių įrodymų, kad Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) rinkimų komandos nariai buvo susimokę su Maskva, pirmadienį pareiškė komitetui vadovaujantys respublikonai. 

Paskelbę, kad vienerius metus trukęs tyrimas faktiškai baigtas, komiteto nariai respublikonai pripažino, kad Rusija kišosi į rinkimus. Tačiau jie atmetė JAV žvalgybos agentūrų išvadą, kad tai buvo daroma siekiant padėti D. Trumpui laimėti prezidento rinkimus.

Jie taip pat apkaltino ankstesnę Baracko Obamos (Barako Obamos) administraciją, kad ši nepadarė galo Rusijos kišimuisi.

D. Trumpas iki šiol nelinkęs pripažinti Rusijos kišimosi į rinkimų procesą fakto.  

„Neradome jokių D. Trumpo kampanijos ir Rusijos slapto susitarimo, veiksmų koordinavimo ar sąmokslo įrodymų“, – rašoma komitete daugumą turinčių respublikonų išplatintoje tyrimo ataskaitos santraukoje.   

Pasak dokumento autorių, jie pritaria JAV žvalgybos tarnybų vadovų 2017 metų sausį paskelbtai išvadai, kad Rusija kišosi į rinkimų procesą, tačiau nesutinka, jog tai buvo daroma, nes Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas norėjo D. Trumpo pergalės.   

„Komitetas baigė daugiau nei metus trukusį tyrimą ir dabar ruoš galutinę ataskaitą“, – sakė Atstovų Rūmų Žvalgybos komiteto pirmininkas respublikonas Devinas Nunesas.   

„Viliamės, kad mūsų išvados ir rekomendacijos bus naudingos siekiant užtikrinti didesnį saugumą ir skaidrumą per 2018 metų kadencijos vidurio rinkimus“, – pažymėjo jis.

  

Demokratai kalba apie spaudimą iš Baltųjų rūmų

 

Respublikonų pareiškimas papiktino komiteto demokratus, įnirtingai siekusius apklausti daugiau liudininkų ir nuodugniau pasiaiškinti apie žinomus D. Trumpo ir jo patarėjų ryšius su Rusija.  

Įtakingas komiteto demokratas Adamas Schiffas (Adamas Šifas) sakė, kad sprendimas užbaigti tyrimą priimtas spaudžiant Baltiesiems rūmams.  

Teisingumo departamento specialusis prokuroras Robertas Muelleris (Robertas Miuleris) atlieka atskirą tyrimą dėl D. Trumpo ir jo artimiausių patarėjų galimo susimokymo su Rusija. 

A. Sciffas Atstovų Rūmų Žvalgybos komiteto tyrimą, kuriam vadovavo D. Nunesas, pavadino „iš esmės nerimtu“. 

„Išsiaiškinome apie nesuskaičiuojamą daugybę slaptų susitikimų, pokalbių ir kontaktų tarp D. Trumpo rinkimų kampanijos pareigūnų ir rusų. Visus juos D. Trumpo administracija  iš pradžių neigė buvus“, – pažymėjo demokratas. 

„Jei rusai ir turi svertų spausti Jungtinių Valstijų prezidentą, dauguma nusprendė, kad geriau to nežinoti“, – pridūrė A. Schiffas. 

Prezidentas socialiniame tinkle „Twitter“ didžiosiomis raidėmis parašė, jog Atstovų Rūmų komitetas „nerado jokių įrodymų, kad būta slapto susitarimo“ tarp jo rinkimų komandos ir Rusijos. Būtent tai D. Trumpas atkakliai tvirtino nuo 2016-ųjų pabaigos, kai pirmą kartą buvo prabilta apie tokius įtarimus. 

Atstovų Rūmų pirmininkas Paulas Ryanas (Polas Rajenas), palaikantis D. Nunesą, nors dėl pastarojo tinkamumo vadovauti Žvalgybos komitetui reiškiama vis daugiau abejonių, taip pat paskelbė, kad klausimas išspręstas. Jis pažymėjo, kad dabar visas dėmesys turėtų būti skirtas pastangoms užkirsti Rusijai kelią kištis į lapkritį vyksiančius Kongreso rinkimus.    

„Toks turėtų būti kitas etapas. Tikimės, kad demokratai prisijungs prie mūsų ir tai bus įgyvendinta“, – sakė P. Ryano atstovė spaudai Ashlee Strong (Ešli Strong).  

Žvalgybos komitetą nuo pat tyrimo pradžios draskė nesutarimai. Uolus prezidento šalininkas D. Nunesas stengėsi transformuoti jį į tyrimą dėl B. Obamos administracijos ir Federalinio tyrimų biuro (FTB), kurį tiek jis, tiek D. Trumpas kaltino neteisėtai šnipinėjus respublikono rinkimų komandos narius.   

Ataskaitos santraukoje neužsimenama apie D. Trumpo varžovės Hillary Clinton (Hilari Klinton) rinkimų komandos narių elektroninių laiškų ir jai nepalankių dokumentų vagystę bei nutekinimus 2016 metų viduryje, kuriais kaltinami rusai. JAV žvalgybos aukščiausio rango pareigūnai tai yra įvardiję kaip patvirtintą faktą.  

Ataskaitos rengėjai viską apvertė aukštyn kojomis pareiškę, kad D. Trumpą kompromituojančių faktų dosjė H. Clinton rinkimų komanda gavo iš rusiškų šaltinių. 

Jie taip pat pažėrė kritikos ankstesnei B. Obamos administracijai už „vangų atsaką į aktyvius rusų veiksmus prieš rinkimus“.

   

Muelleris ir Senatas tęsia tyrimus

  

Atstovų Rūmų komitetui užbaigus tyrimą dėl Rusijos, D. Trumpas dar negali ramiai atsipūsti. Atskirą tyrimą dėl galimo slapto susitarimo atlieka ir Senato Žvalgybos komitetas, o čia abiejų partijų atstovai bendradarbiauja kur kas glaudžiau.  

Be to, sparčiai pirmyn juda ir specialiojo prokuroro R. Muellerio tyrimas, kol kas D. Trumpui nežadantis nieko gera. R. Muelleris jau pareiškė kaltinimus keliems buvusiems D. Trumpo aukščiausio rango patarėjams ir toliau renka įrodymus apie respublikono rinkimų komandos ir Rusijos kontaktus.  

R. Muelleris taip pat aiškinasi, ar D. Trumpas mėgino trukdyti teisingumui. Kalbama, kad specialusis prokuroras tariasi su Baltųjų rūmų teisininkais dėl galimybės apklausti prezidentą. 

  

[email protected], +370 5 205 8525 – Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Ketvirtadienis, balandžio 25

2024.04.25 19:50
Užsienio naujienos 2024.04.25 19:50
2024.04.25 19:20
Užsienio naujienos 2024.04.25 19:20
2024.04.25 17:21
Užsienio naujienos 2024.04.25 17:21