Registreeru
Sequence ID: 9
unustasid parooli?
 
 
 

uudised

    SC - Visi pranešimai spaudai

    2024 Geg 07

    S. Gentvilas: Pastato skaitmeniniai duomenys padidina jo vertę

    2024 Bal 26 16:32 |Category:  SC - Visi pranešimai spaudai

    Tai yra pranešimas spaudai, už kurio turinį BNS neatsako.

    S. Gentvilas: Pastato skaitmeniniai duomenys padidina jo vertę

    Tarptautinėje statybų verslo parodoje „RESTA 2024“ buvo diskutuojama ir apie tai, ar duomenys apie pastato techninę eksploataciją yra svarbūs ir ar jie padidina pastato vertę.

    Penktadienį parodoje buvo surengta diskusija „Ar keičiantis statinių savininkams, sutartyje turi būti aptartas materialus ir nematerialus turto perdavimas, įskaitant skaitmeninius duomenis?“, kurioje dalyvavo statybininkų atstovai, teisininkai, politikai.

    „Tokia skaitmeninė informacija turėtų būti perduodama. Nauji savininkai turėtų gauti bendrijos ataskaitas, pastato techninę ataskaitą. Šią sritį reikia teisiškai sureguliuoti ir numatyti, kokia informacija ir kokia apimtimi turėtų būti perduota“, – renginyje sakė aplinkos apsaugos ministras Simonas Gentvilas.

    Anot jo, šiuo metu dalis skaitmeninės informacijos jau yra sukaupta, tačiau, pavyzdžiui, informacijos apie pastatų eksploatavimą kol kas nėra.

    Kaip gerąją praktiką, jis paminėjo kai kurių bankų skelbiamą informaciją apie parduodamus butus, kai skelbiami duomenys apie atliktus gyvenamojo namo bendrijos auditus bei pastato techninės ataskaitos.

    Pasak ministro, sukaupta skaitmeninė informacija turėtų padidinti pastato vertę.

    Statybos sektoriaus vystymo agentūra po kelerių metų planuoja pabaigti projektą dėl pastatų duomenų banko. Jame bus kaupiama informacija apie pastatų charakteristikas, techninę priežiūros dokumentaciją, pastatų būklę, energetines savybes, energijos suvartojimą, atliekama šių duomenų analizė renovacijos stebėjimui, skatinimui bei pateikiama informacija visuomenei apie pastatų esamą būklę ir renovacijos procesą.

    Toks duomenų bankas leis užtikrinti efektyvesnį bei duomenų analitika grįstą pastatų priežiūros sprendimų bei renovacijos skatinimo procesą.

    Diskusijoje dalyvavęs Lietuvos notarų rūmų prezidentas Marius Stračkaitis teigė, kad šie klausimai kol kas nėra sureguliuoti.

    „Notaras negali iš pardavėjo reikalauti pateikti skaitmeninių duomenų apie pastato eksploataciją, kadangi to nenumato teisės aktai. Tačiau svarbiausia yra tai, kad pastato pardavėjas turėtų tokius duomenis. Jeigu bus pakeisti teisės aktai, notarai turės teisę reikalauti tokių duomenų“, – kalbėjo notaras M. Stračkaitis.

    Turto bankas laikinasis vadovas Ernestas Česokas diskusijoje minėjo, kad tais atvejais, kai apie parduodamus pastatus yra sukaupta informacija apie eksploataciją, su ja supažindinami nekilnojamojo turto aukcionų dalyviai.

    Pasak E. Česoko, dažniausiai tokia informacija būna popierinė, o ne  skaitmeninė.

    Diskusijoje dalyvavęs Lietuvos statybininkų asociacijos prezidentas ir VšĮ „Skaitmeninė statyba“ direktorius Dalius Gedvilas kalbėjo, kad šiandien yra jau daug skaitmeninių įrankių, kai galima sužinoti perkamo automobilio eksploatavimo istoriją. Tačiau kol kas tokios informacijos apie pastatus nėra.

    „Jau kaupiama ir elektroninė projektavimo informacija, ir elektroniniai statybų žurnalai, ateityje turėsime ir elektroninę informaciją apie pastatų eksploatavimą“,  – teigė D. Gedvilas.

    Jis įsitikinęs, kad visi šie klausimai artimiausiu metu bus tinkamai reglamentuoti.

    Diskusijos dalyviai iš Suomijos ir Estijos akcentavo, kad ypač svarbus tokių skaitmeninių duomenų saugumo klausimas. Paprastai tokie jautrūs duomenys laikomi specialiuose serveriuose, kuriems keliami didesni saugumo reikalavimai.

    Jie atkreipė dėmesį, kad išsamius skaitmeninius duomenis turintys pastatai Skandinavijoje paprastai yra brangiau parduodami negu tie, kurie tokių duomenų neturi.

     

    Kontaktinis asmuo
    Aistė Žilinskienė
    Aplinkos ministro patarėja
    tel. +370 614 53671
    [email protected]

    Tai yra pranešimas spaudai, už kurio turinį BNS neatsako.

    salvesta:  Send to the Editor