Registreeru
Sequence ID: 9
unustasid parooli?
 
 
 

uudised

    SC - Visi pranešimai spaudai

    Nacionalinį Kauno dramos teatrą ir Ivano Franko teatrą sies dar stipresnis bendradarbiavimas

    2024 Geg 07 13:20 |Category:  SC - Visi pranešimai spaudai

    Tai yra pranešimas spaudai, už kurio turinį BNS neatsako.

    Nacionalinį Kauno dramos teatrą ir Ivano Franko teatrą sies dar stipresnis bendradarbiavimas

    Nacionalinis Kauno dramos teatras pasirašė bendradarbiavimo sutartį su Nacionaliniu Ivano Franko akademiniu dramos teatru (Ukraina). Karo metu teatras išgyvena didelius pokyčius – neseniai vadovu paskirtas aktorius, „Maidano balsas“, dvi kadencijas ėjęs Ukrainos kultūros ministro pareigas, dabartinio karo karys Yevhenas Nyshchukas. Naujasis vadovas džiaugiasi fenomenaliu teatro populiarumu ir dėkingas Lietuvai bei Kauno teatrui už palaikymą.

     

    Yevhenas Nyshchukas generalinio teatro direktoriaus pareigas užėmė šių metų balandžio 3-ąją. Nuo 2015 metų jis dirbo šio teatro aktoriumi, o, kilus karui, išėjo ginti tėvynės. Iš fronto kartkartėmis grįždavo vaidinti. Nuo šiol vadovas turi svarbių užduočių – vykdyti teatro struktūros reformą, spręsti aktorių mobilizacijos klausimus ir stiprinti teatro tarptautinį bendradarbiavimą. Nacionalinis Kauno dramos teatras – vienas iš užsienio partnerių, su kuriuo bičiulystė vyksta nuo karo pradžios. 2023 m. gruodį į Kauną buvo atvykęs vienas ryškiausių Ivano Franko teatro režisierius Ivanas Uryvskyi, taip pat šio teatro scenografas Petro Bogomazovas ir kostiumų dailininkė Tetiana Ovsiichuk. Su Nacionalinio Kauno dramos teatro aktoriais scenoje gimė spektaklis „Žemė“ pagal ukrainiečių autorės Olhos Kobylianskos romaną. Jis rodomas repertuare, randa kelią į žiūrovų širdis. Pasitinkant 2024 metų Kalėdas, teatras kolegoms į Kyjivą išsiuntė simbolines dovanėles – kiekvienam teatro darbuotojui (jų apie 600) – saldainių dėžutes, kurių pavadinime dominuoja simbolinis žodis „pergalė“. Abu teatrus jungia ir Kūrybiškos Europos projektas „Prospero NEW“ (Prospero New European Wave), kuriame dalyvauja 19 scenos menų įstaigų iš Belgijos, Vokietijos, Prancūzijos, Airijos, Čekijos, Švedijos ir kitų šalių. Šios platformos tikslas – pagalba kylantiems menininkams Europoje, jų kūrybinės rezidencijos ir kūrybos sklaida partnerių šalyse bei teatruose. Platformoje taip pat bus atliekami svarbūs moksliniai tyrimai, kuriant ateities teatrą.

    Gegužės 3 dieną NKDT generalinis direktorius Egidijus Stancikas ir I. Franko teatro generalinis direktorius Yevhenas Nyshchukas sutarties pasirašymo proga bendravo nuotolinio pokalbio metu. Y. Nyshchukas pasakojo, kad, nepaisant slogių nuotaikų fronte, teatras labai aktyviai dirba – bilietai išgraibstomi kelis mėnesius į priekį, nes žiūrovai išsiilgę spektaklių, o neseniai įvykusi I. Uryvskyi premjera „Marija Stiuart“ sulaukė didelio susidomėjimo. Teatras remia ir kovotojus. Kovo pradžioje teatre surengtas paramos Ukrainos ginkluotosios pajėgoms spektaklis „Konotopo ragana“ pagal ukrainiečių rašytojo Hryhorii Kvitka-Osnovianenko satyrinę fantastikos istoriją (rež. I. Uryvskyi), kurio metu surinkta 55 271 eurų (2 349 000 UAH) dronų pirkimui.

    Neseniai I. Franko teatro vadovas dalyvavo susitikime prezidentūroje, kuriame vyriausybė paragino meno kolektyvus ir teatrus parengti ir nuvežti menines programas į Charkivą, nes šiame regione gyventojams labai stinga dvasinės šviesos. Taip pat kultūros operatoriai orientuojasi į Ukrainos kultūros sklaidą užsienyje.

    Egidijus Stancikas pakvietė naująjį vadovą kreiptis pagalbos, atvykti į Kauną ir susipažinti su teatru, teikti pasiūlymus dėl bendradarbiavimo. „Mes esame atviri priimti jūsų spektaklį savo teatre, nuvežti nedidelio formato spektaklį į Kyjivą, rengti edukacinius projektus, apsikeisti patirtimis. Ir, žinoma, palaikome jus morališkai – jūsų karas – mūsų karas. Gyvename rinkimų laukime, matome prorusiškų jėgų dalyvavimą, pastangas paveikti žmonių sąmonę. Turime bendrų patirčių. Labai laukiame jūsų svečiuose, nes norisi jums padovanoti laiką po taikiu dangumi“, – bičiuliškai kalbėjo NKDT vadovas.

    Yevhenas Nyshchukas išreiškė padėką NKDT vadovui už tvirtą palaikymą, moralinę paramą  ir pažadėjo su savo komanda apsvarstyti atvykimo į Kauną galimybes.

     

    NKDT informacija

    Kontaktinis asmuo
    Jolanta Garnytė-Jadkauskienė
    Viešųjų ryšių koordinatorė
    Nacionalinis Kauno dramos teatras
    868752649
    [email protected]

    Tai yra pranešimas spaudai, už kurio turinį BNS neatsako.

    salvesta:  Send to the Editor