Registreeru
Sequence ID: 1
unustasid parooli?
 
 
 

uudised

    SC - Visi pranešimai spaudai

    Lietuvos profesinių sąjungų Aljanso tikslas – orios darbo sąlygos ir mažiau pažeidimų transporto sektoriuje

    2024 Bal 24 18:08 |Category:  SC - Visi pranešimai spaudai

    Tai yra pranešimas spaudai, už kurio turinį BNS neatsako.

    Lietuvos profesinių sąjungų Aljanso tikslas – orios darbo sąlygos ir mažiau pažeidimų transporto sektoriuje

    Siekiant Lietuvoje kurti orius, pasitikėjimu grįstus darbdavių ir darbuotojų darbo santykius, stiprinti tarpinstitucinį bendradarbiavimą, skatinti prevencinę veiklą darbo teisės pažeidimams bei darbuotojų išnaudojimui mažinti, itin naudinga Norvegijos patirtis. Šios šalies institucijų žinioms ir patirčiai perimti, tarpvalstybiniam bendradarbiavimui stiprinti Lietuvos profesinių sąjungų Aljansas (LPSA) inicijavo ir įgyvendino projektą „Lietuvos ir Norvegijos bendradarbiavimas, siekiant efektyviau vykdyti darbo teisės įstatymus ir stiprinti kovą su nusikalstama veika, susijusia su darbo santykiais transporto sektoriuje“ (Nr. 2020/530717).

    Įgyvendinant projektą vyko tarptautinės konferencijos, ekspertų susitikimai, apskritojo stalo diskusijos, informaciniai renginiai regionuose. Viename tokių šį pavasarį vykusių renginių Alytuje kartu Valstybinės darbo inspekcijos, Darbo ginčų komisijos, Užimtumo tarnybos, aukštųjų mokyklų, bendruomenių ir LPSA atstovais aptarta, kas iš tikrųjų yra orus darbas, kokie dažniausi darbo teisės pažeidimai transporto sektoriuje, kaip darbuotojai tampa prekybos žmonėmis, kodėl mūsų šalyje vis dar stinga tarpinstitucinio bendradarbiavimo, duomenų mainų, ir t.t.

    Kaip pažymėjo LPSA pirmininkas Audrius Cuzanauskas, Lietuvoje itin didelę dalį tolimųjų reisų vairuotojų sudaro darbo migrantai iš Ukrainos, Baltarusijos, Kirgizijos, Uzbekijos, Tadžikijos ir kitų trečiųjų šalių. Dėl menko informacinio, socialinio ir teisinio raštingumo, skaitmeninės atskirties, kalbos barjero, taip pat būdami finansiškai pažeidžiami, jie itin dažnai atsiduria nesąžiningų darbdavių pinklėse. Dažnai darbdaviai klastoja dokumentus ir teikia melagingą informaciją atsakingoms institucijoms, deklaruodami ne visą darbuotojų išdirbtą darbo laiką, neteisingai skaičiuodami darbo užmokestį, savavališkai, neinformuodami darbuotojų „išleisdami“ juos neapmokamų atostogų ir t. t. Dėl nesąžiningų darbdavių veiksmų  vairuotojai praranda savo uždirbtą darbo užmokestį, socialines garantijas, todėl dar labiau didėja jų skurdas, socialinė atskirtis.

    Kaip pastebėjo Valstybinės darbo inspekcijos Kauno skyriaus vedėjas – vyriausiasis darbo inspektorius Adas Baliukevičius, Lietuva jau tapo šalimi, į kurią atvykstama užsidirbti, o „buvo laikas, kai lietuviai vyko geresnio uždarbio ieškoti svertur“. Anot A. Baliukevičiaus,  2023 m. Alytaus darbo ginčų komisija gavo 245 prašymus išspręsti darbo ginčą, iš jų tik 6 kartus ieškovas buvo darbdavys.

    Į darbo ginčų komisiją itin dažnai kreipiamasi dėl netinkamai paskaičiuoto ir neišmokėto (arba tik dalinai išmokėto) darbo užmokesčio, darbuotojo atleidimo iš darbo teisėtumo, darbo sutarties sąlygų nesilaikymo, žodinių susitarimų, nelegalaus darbo. Anot Lietuvos vežėjų profesinės sąjungos pirmininkės Ritos Kairienės, norvegai stebisi, kaip Lietuvoje dirbantys darbuotojai gali gauti mažesnį atlyginimą nei numato įstatymas, kaip vairuotojai gali gyventi vilkikuose savaitėmis ar net mėnesiais. „Tokia situacija susiklostė, nes nėra kokybiško ir sklandaus tarpinstitucinio bendradarbiavimo“, – pastebi R. Kairienė.

    Projektą „Lietuvos ir Norvegijos bendradarbiavimas, siekiant efektyviau vykdyti darbo teisės įstatymus ir stiprinti kovą su nusikalstama veika, susijusia su darbo santykiais transporto sektoriuje“, kurį LPSA vykdė kartu su partneriais – Norvegijos profesine sąjunga „Yrkestrafikkforbundet“, Norvegijos viešųjų kelių administracija, Norvegijos darbo inspekcija, Lietuvos transporto saugos administracija, Valstybine darbo inspekcija, VšĮ „Socialinis architektas“ bei Vilniaus pramonės ir verslo asociacija, finansavo Norvegijos agentūra „Innovation Norway“ pagal 2014–2021 m. Norvegijos finansinio mechanizmo programą „Socialinis dialogas – orus darbas“.

    Kontaktinis asmuo
    Lietuvos profesinių sąjungų Aljanso
    pirmininkas Audrius Cuzanauskas
    Tel. +37064717778
    El. p. [email protected]

    Tai yra pranešimas spaudai, už kurio turinį BNS neatsako.

    salvesta:  Send to the Editor