Registreeru
Sequence ID: 8
unustasid parooli?
 
 
 

uudised

    SC - Visi pranešimai spaudai

    Seimo narės A. Jakavonytės pranešimas: „Seimo erdves papuošė talentingų menininkų šeimos keramikos paroda“

    2024 Geg 03 15:36 |Category:  SC - Visi pranešimai spaudai

    Tai yra pranešimas spaudai, už kurio turinį BNS neatsako.

    Seimo narės A. Jakavonytės pranešimas: „Seimo erdves papuošė talentingų menininkų šeimos keramikos paroda“

    2024 m. gegužės 3 d. pranešimas žiniasklaidai (Seimo naujienosSeimo nuotraukosSeimo transliacijos ir vaizdo įrašai)

     

    Seime atidaryta talentingų ir pripažintų keramikų šeimos, gyvenančios ir kuriančios Dzūkijoje, Merkinės apylinkėse, – Elvyros Petraitienės, Rūtos Indrašiūtės ir Džiugo Petraičio –  spalvotos ir juodosios keramikos darbų paroda ,,Moliniai stebuklai iš Merkinės krašto“. Kiekvienas parodos eksponatas yra gimęs iš meilės moliui, Dzūkijos šilams ir pasakoja savo istoriją.

    Gražiausiais pušynais apsisiautusi Elvyros ir Rūtos sodyba mažučiame Maksimonių kaime,  netoli Merkinės miestelio yra tarsi lietuvių mitologinių dievybių ir keramikos stebuklų meka. Čia užburia nežemiškas Elvyros sukurtų deivių, paslaptingų būtybių, Rūtos – ąsotėlių, puodelių, lėkščių grožis ir kūrybos sklidina sodybos aura. Džiugas juodosios keramikos magiją kuria Merkinėje, ,,Vienaragių šile“ – tik nedaugelis meistrų moka iš paprasto molio išgauti juodą spalvą, metalo stiprumą.  

    Į renginį atėjusius sužavėjo ne tik didelės meninės vertės kūriniai, bet ir dzūkiškais akcentais puoštas parodos atidarymas.

    Nors autoriai parodos atidaryme dalyvauti negalėjo, kūrėjus bei jų darbus originaliai pristatė etnologė Onutė Drobelienė. Ji taip pat papasakojo apie savo knygelę ,,Molinukų sakmės“, kurią dzūkiška tarme parašyti įkvėpė būtent parodos autorių kūriniai. Knygelė meniškai iliustruota R. Indrašiūtės darbų nuotraukomis.

    ,,Tai namai, kurių kartą apsilankęs, niekada nepamirši. Kuriuose nepaprastai jauku, gera ir be galo įdomu. Ten kiekviena kertelė, lentyna, krosnis, palangė apgyvendinta paslaptingomis dievybėmis, būtybėmis, dvasiukais, angelais, dangaus šviesuoliais, naminukais, miškinukais, karaliais, karalienėmis, karalaitėmis – visų net ir neišvardinsi. Skulptūros ne tik talentingai sukurtos, dekoruotos, bet ir remiasi istorija, mitologija, sakmėmis, padavimais. O kiek nepaprastai gražiai sukurtų, nulipintų ir dekoruotų švilpukų, ąsotėlių, lėkštelių!“ – kalbėjo O. Drobelienė.

    Nuotaikingai renginį papuošė jaunieji Alytaus vaikų teatro studijos „Drevinukas“ aktoriai, suvaidinę spektakliuką ,,Molinukų sakmė“, pastatytą pagal vieną iš O. Drobelienės knygelės sakmių. Spektaklis, pasak ,,Drevinuko“ vadovų, režisierių Ievos Ivanauskienės ir Jono Gaižausko, tai linksma dzūkiškų pasakų raizgalynė, kurios credo – ,,Nigdi nepazduok. Kas benuciktų, vieryk – ir tau pasiseks“.

    Parodos iniciatorė, Seimo narė dzūkė Angelė Jakavonytė padėkojo parodos autoriams, parodą pristačiusiai O. Drobelienei, ,,Drevinuko“ vadovams ir jauniesiems aktoriams, kurių dėka Seimo bendruomenė ir svečiai patyrė malonių akimirkų.

    ,,Šių išskirtinio talento menininkų – Elvyros, Rūtos ir Džiugo – kuriamu grožiu žavisi ne tik Lietuvos žmonės. Jie yra žinomi ir užsienio šalyse. Labai norėjosi, kad tokio aukšto meninio lygio darbus pamatytų ir Seimo bendruomenė bei svečiai. Šių nuostabių keramikos darbų paroda dar kartą įrodo, kokia mūsų Dzūkija ir Lietuva turtinga talentingais, kūrybiškais, patriotiškais žmonėmis. Šiandien matome, kaip jų kūryba įkvepia ir kitus kūrėjus. Linkiu Jums visiems neišsenkančių kūrybinių minčių, idėjų ir darbų, kurie puoštų mūsų šalį ir mus džiugintų“, – sakė Seimo narė.

    Parodą Seimo II rūmų parodų galerijoje galima aplankyti iki gegužės 8 dienos. Įėjimas laisvas.

     

    Kontaktams:

    Seimo narė

    Angelė Jakavonytė

    Tel. (0 5) 209 6649, el. p. [email protected]

     

    Parengė

    Seimo narės Angelės Jakavonytės patarėja Rūta Averkienė

    Tel. (0 5) 209 6649, mob. +370 614 99 144, el. p. [email protected]

     

     

    Kontaktinis asmuo
    Angelė Jakavonytė

    Tai yra pranešimas spaudai, už kurio turinį BNS neatsako.

    salvesta:  Send to the Editor