Registreeru
Sequence ID: 9
unustasid parooli?
 
 
 

uudised

    SC - Visi pranešimai spaudai

    Seimo Ekonomikos komiteto pranešimas: „Biometano gamybai Lietuvoje reikalinga subalansuota parama ir vartojimo vietinėje rinkoje užtikrinimas“  

    2024 Bal 24 16:56 |Category:  SC - Visi pranešimai spaudai

    Tai yra pranešimas spaudai, už kurio turinį BNS neatsako.

    Seimo Ekonomikos komiteto pranešimas: „Biometano gamybai Lietuvoje reikalinga subalansuota parama ir vartojimo vietinėje rinkoje užtikrinimas“  

    2024 m. balandžio 24 d. pranešimas žiniasklaidai (Seimo naujienosSeimo nuotraukosSeimo transliacijos ir vaizdo įrašai)

     

    Seimo Ekonomikos komitetas šiandien vykusiame nuotoliniame posėdyje išklausė ministerijų – Aplinkos, Energetikos, Finansų, Susisiekimo ir Žemės ūkio, taip pat šiuos projektus vystančių subjektų atstovų informaciją apie biometano gamybą ir jos plėtrą Lietuvoje.

    Svarbu, kad nuo 2023 m. Lietuvoje pradėtas pirmasis biometano gamybos projektas. Lietuvoje kasmet yra gaminama apie 400 GWh biodujų. Pasak Energetikos ministerijos atstovo, prie dujų tinklų 2024 m.  planuojama prijungti dvi dideles biometano jėgaines, iki 2025 m. – dar penkias. Tikimasi, kad 2025 m. Lietuvoje iš viso veiks aštuonios didelės biometano jėgainės.

    Įvertinus KKP ir RRF priemonių finansavimą bei pasirašytas prijungimo sutartis, numatoma, kad iki 2025 m. biometano gamyba sieks apie 1170 GWh. Preliminari informacija taip pat rodo, kad iki 2030 m. galėtų atsirasti dar 8 projektai, kurie preliminariai gamybą papildomai padidintų iki 1300 GWh. Strateginis tikslas 2030 m. – pagaminti ne mažiau kaip 950 GWh biometano. Taigi, atsižvelgiant į planuojamus vystyti projektus, strateginis tikslas galėtų būti viršytas. Transporto sektoriuje žaliųjų dujų tikslas numatytas 5,2 proc. pagal Alternatyviųjų degalų įstatymą.

    Biometano plėtros tendencijos rodo poreikį užtikrinti atitiktį tarp biometano gamybos ir vartojimo vietinėje rinkoje paklausos. Todėl Ekonomikos komitetas vieningai sutarė grįžti prie šių klausimų svarstymo sulaukus rinkos dalyvių pasiūlymų raštu. Planuojama svarstyti klausimus, susijusius su priemonių didinimu, reikalingų skatinti vietinę biometano paklausą, dujų kilmės garantijų suteikimo problematiką, akcizų taikymo ir kitus klausimus.

     

    NUORODA į Seimo Ekonomikos komiteto 2024 m. balandžio 24 d. posėdį.

     

    Parengė

    Ekonomikos komiteto biuro patarėja Laura Jasiukėnienė

    Tel. (0 5) 239 6753, el. p. [email protected]

     

     

    Kontaktinis asmuo
    Laura Jasiukėnienė

    Tai yra pranešimas spaudai, už kurio turinį BNS neatsako.

    salvesta:  Send to the Editor