Registreeru
Sequence ID: 2
unustasid parooli?
 
 
 

uudised

    LIT - Cover - FullwDelay

    L. Austinas paskelbė apie 6 mlrd. dolerių ilgalaikę karinę pagalbą Ukrainai

    2024 Bal 26 20:50 |Category:  Cover news with delay
    SAUL LOEB / AFP

    L. Austinas paskelbė apie 6 mlrd. dolerių ilgalaikę karinę pagalbą Ukrainai

    Vašingtonas, balandžio 26 d. (AFP-BNS). JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas (Loidas Ostinas) penktadienį paskelbė apie 6 mlrd. dolerių (5,6 mlrd. eurų) ilgalaikę karinę pagalbą Ukrainai, Vašingtonui skubant užpildyti spragas, atsiradusias kelis mėnesius blokuojant paramą šiai šaliai. 

    Tai jau antrasis paketas šią savaitę po to, kai JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) pasirašė ilgai atidėliotą įstatymo projektą dėl naujo 1 mlrd. JAV dolerių (930 mln. eurų) finansavimo Ukrainai, kuri stengiasi sulaikyti Rusijos puolimą.

    „Džiaugiuosi galėdamas šiandien paskelbti apie papildomą 6 mlrd. dolerių įsipareigojimą pagal mūsų Ukrainos saugumo paramos iniciatyvą“, – žurnalistams sakė L. Austinas, pridurdamas, kad tai sudarys sąlygas Kyjivui įsigyti naujų pajėgumų iš JAV.

    „Tai didžiausias iki šiol mūsų skiriamas saugumo pagalbos paketas“, – sakė L. Austinas ir pridūrė, kad jį sudarys priešlėktuvinės gynybos šaudmenys, kovos su dronais sistemos, artilerijos šaudmenys ir techninės priežiūros bei palaikymo parama.

    Vašingtonas, pagrindinis Ukrainos karinis rėmėjas, nuo 2022 metų vasario, kai Rusija įsiveržė į Ukrainą, nusiuntė daugiau kaip 44 mlrd. dolerių (40 mlrd. eurų) vertės karinės pagalbos Kyjivui.

    Iki šios savaitės Vašingtonas šiais metais apie naują pagalbą Ukrainai buvo paskelbęs tik vieną kartą – kovo mėnesį. Tada JAV paskelbė apie naują 300 milijonų dolerių  (280,82 mln. eurų) saugumo paketą Ukrainai. Tačiau jį pavyko sudaryti tik panaudojus pinigus, kuriuos Pentagonas sutaupė kitiems pirkiniams.

    JAV Kongresas beveik pusantrų metų nepatvirtino naujo didelio finansavimo savo sąjungininkei – daugiausia dėl vidinių politinių ginčų – ir tik nuo praėjusios savaitės pagaliau ėmėsi veiksmų, kad būtų sudarytos sąlygos teikti naują paramą.

    Balandžio 20 dieną JAV Atstovų Rūmai patvirtino teisės aktą, kuriuo leidžiama skirti 95 mlrd. dolerių (89,1 mlrd. eurų) paramą, įskaitant 61 mlrd. JAV dolerių (57,3 mlrd. eurų) Ukrainai. Senatas antradienį patvirtino šią priemonę ir kitą dieną J. Bidenas ją pasirašė.

    [email protected], Užsienio naujienų skyrius

    salvesta:  Send to the Editor