Registreeru
Sequence ID: 8
unustasid parooli?
 
 
 

uudised

    LIT - Cover - FullwDelay

    Xi Jinpingas įspėjo nešmeižti Kinijos dėl karo Ukrainoje

    2024 Geg 06 20:58 |Category:  Cover news with delay
    Sarah Meyssonnier / AP

    Xi Jinpingas įspėjo nešmeižti Kinijos dėl karo Ukrainoje

    Paryžius, gegužės 6 d. (AFP-BNS). Kinų prezidentas Xi Jinpingas (Si Dzinpingas) pirmadienį įspėjo nešmeižti Kinijos dėl karo Ukrainoje, tvirtindamas, kad Pekinas atlieka „teigiamą vaidmenį“ bandydamas rasti taikų sprendimą dėl Rusijos invazijos į šią šalį. 

    „Nesutinkame, kad Ukrainos krize būtų naudojamasi siekiant kaltinti, šmeižti trečiąją šalį ir kurstyti naują Šaltąjį karą“, – per bendrą spaudos konferenciją su Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu (Emaniueliu Makronu) žurnalistams sakė Xi Jinpingas.

    „Mes nestebime gaisro iš šono, mes visada atliekame teigiamą vaidmenį siekiant taikos“, – teigė jis. 

    Tuo metu E. Macronas palankiai įvertino Kinijos pažadus netiekti ginklų Rusijai, vykdančiai plataus masto invaziją į Ukrainą, tačiau kartu išreiškė susirūpinimą dėl galimo dvejopo naudojimo technologijų tiekimo.

    „Pritariame Kinijos pareigūnų įsipareigojimams neparduoti Maskvai jokių ginklų ir griežtai kontroliuoti dvejopo naudojimo prekių eksportą“, kurios gali būti naudojamos pramonėje ir kariuomenėje, teigė E. Macronas, kartu išreikšdamas susirūpinimą dėl „informacijos, kurią galime turėti“ apie tam tikrų kinų įmonių daromus pažeidimus.

    E. Macronas taip pat padėkojo Xi Jinpingui už paramą jo idėjai sudaryti paliaubas visuose konfliktuose, taip pat ir Ukrainoje, šią vasarą vyksiančių Paryžiaus olimpinių žaidynių metu.

    „Dėkoju jums, kad per mūsų derybas parodėte norą paprašyti visų šalių sudaryti olimpines paliaubas“, – sakė E. Macronas ir pridūrė, kad panašios paliaubos galėtų padėti pasiekti ilgalaikę taiką karuose ir kituose konfliktuose.

    [email protected], Užsienio naujienų skyrius

    salvesta:  Send to the Editor