Registreeru
Sequence ID: 3
unustasid parooli?
 
 
 

uudised

    LIT - Cover - FullwDelay

    „Hamas“ vadovas sako, kad jo grupuotė sutinka su pasiūlymu dėl paliaubų Gazos Ruože

    2024 Geg 06 20:14 |Category:  Cover news with delay
    Iranian Presidency / ZUMAPRESS.com

    „Hamas“ vadovas sako, kad jo grupuotė sutinka su pasiūlymu dėl paliaubų Gazos Ruože

    Gazos Ruožas, Palestiniečių teritorijos, gegužės 6 d. (AFP-BNS). „Hamas“ vadovas Ismailas Haniyeh (Ismailas Hanijė) pirmadienį informavo tarpininkus Katarą ir Egiptą, kad jo palestiniečių kovotojų grupuotė sutinka su jų pasiūlymu nutraukti ugnį Gazos Ruože per beveik septynis mėnesius trunkantį karą.

    „Hamas“ judėjimo politinio biuro vadovas Ismailas Haniyeh pasikalbėjo telefonu su Kataro ministru pirmininku šeichu Mohammedu bin Abdulrahmanu al Thani (Mohamedu bin Abdulrahmanu Taniu) ir Egipto žvalgybos ministru Abbasu Kameliu (Abasu Kameliu) bei informavo juos, kad „Hamas“ pritaria jų pasiūlymui dėl paliaubų susitarimo“, – sakoma grupės pareiškime, paskelbtame jos oficialioje interneto svetainėje.

    Netrukus po to aukšto rango „Hamas“ pareigūnas pareiškė, kad Izraelis turi nuspręsti, ar jis pritaria paliauboms Gazos Ruože, ar joms trukdo.

    „Po to, kai „Hamas“ sutiko su tarpininkų pasiūlymu nutraukti ugnį, dabar kamuolys yra okupanto Izraelio aikštelėje ir tik nuo jo priklauso, ar jis sutiks su paliaubų susitarimu, ar ne“, – naujienų agentūrai sakė pareigūnas, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga. 

    „Hamas“ šiuo metu svarsto naujausią paliaubų planą, pasiūlytą per Kairo derybas su JAV, Egipto ir Kataro tarpininkais. Šios derybos suteikė atsargių vilčių, kad kovos bus nutrauktos.

    Palestiniečių kovotojų grupuotė teigė svarstanti planą dėl 40 dienų paliaubų ir dešimčių įkaitų iškeitimo į didesnį skaičių palestiniečių kalinių.

    Tikimasi, kad „Hamas“ į naujausią paliaubų pasiūlymą atsakys dar ketvirtadienį. 

    Karas Gazos Ruože prasidėjo, kai spalio 7 dieną islamistų grupuotės „Hamas“ kovotojai surengė precedento neturintį išpuolį prieš Izraelį, kai žuvo apie 1 170 žmonių, daugiausia civilių.

    Kovotojai taip pat paėmė apie 250 įkaitų.

    Anot „Hamas“ valdomo Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerijos, per Izraelio atsakomąjį puolimą teritorijoje žuvo daugiau kaip i 34 735 žmonės, daugiausia moterys ir vaikai.

    [email protected], Užsienio naujienų skyrius

    salvesta:  Send to the Editor