2016.06.17 15:11 |Kategorija:  Cover news with delay

Baltarusijos pilietis partizano Vanago byloje už akių nuteistas 6 metams nelaisvės

Kaunas, birželio 17 d. (BNS). Kauno apygardos teismas penktadienį kaltu dėl genocido vykdymo pripažino ir šešerių metų laisvės atėmimo bausme nuteisė vienoje iš partizanų vado Adolfo Ramanausko–Vanago sulaikymo bylų kaltintą Stasį Šimkų.

„Teismas daro išvadą, kad S.Šimkus, dalyvaudamas A.Ramanausko–Vanago ir Birutės Mažeikaitės sulaikyme, po ko sekė kankinimai, A.Ramanauskas buvo sušaudytas, o B.Mažeikaitė ištremta, įvykdė genocidą“, – penktadienį paskelbė nuosprendį skaitęs teisėjas Valdas Vitunskas.

Byla nagrinėta ir nuosprendis paskelbtas Baltarusijos piliečiui S.Šimkui nedalyvaujant. Teismo proceso metu jo dalyviams kilo daug abejonių, ar devyniasdešimtmetis kaltinamasis tebėra gyvas.

Tai pirmoji genocido byla, kurioje asmuo nuteistas už akių. Generalinės prokuratūros duomenimis, už akių asmenys genocido bylose teisti ir anksčiau, bet tai pirmas kartas, kai žmogus tokioje byloje yra nuteisiamas.

„Teisiamųjų už akių buvo, bet jie nebuvo nuteisti, nes tuo metu baudžiamasis procesas to neleido. Bet iš tiesų greičiausiai pirmasis nuteistas už akių“, – BNS sakė Generalinės prokuratūros atstovė Rita Stundienė.

Nuteisė už genocido vykdymą

Nenustačius lengvinančių ir sunkinančių aplinkybių bei atsižvelgus į tai, kad nusikaltimas įvykdytas prieš 50 metų, o po to teisiamasis daugiau neprasikalto, garbų jo amžių, teismas skyrė S.Šimkui vieną mažiausių sankcijoje numatytų bausmių – laisvės atėmimą šešeriems metams, bausmę atliekant pataisos namuose.

S.Šimkus kaltintas, kad būdamas SSRS represinės struktūros operatyviniu įgaliotiniu, 1956 metais dalyvavo slaptoje A.Ramanausko-Vanago ir jo žmonos Birutės Mažeikaitės sulaikymo operacijoje, po kurios A.Ramanauskas įkalintas KGB kalėjime Vilniuje, žiauriai kankintas, o vėliau nuteistas mirties bausme ir sušaudytas. B.Mažeikaitė buvo kalinama lageryje.

Prokuroras prašė S.Šimkų pripažinti kaltu padėjus vykdyti genocidą ir skirti jam septynerių metų laisvės atėmimo bausmę. Teismas, priimdamas sprendimą, nuteisė kaltinamąjį už genocido vykdymą, nes, teisėjų kolegijos vertinimu, norint kvalifikuoti veiką kaip genocidą, „svarbu nustatyti kaltinamo asmens ryšį su genocidą vykdančiomis institucijomis ir jo padarytos nusikalstamos veikos požymius“. Taigi, teismas nusprendė, kad pakanka duomenų pripažinti S.Šimkų kaltu genocido vykdymu.

„Tai, kad kaltinime nėra nurodyti konkretūs asmenys, tiesiogiai kankinę ir šaudę A.Ramanuską ir deportavę B.Mažeikaitę, nepaneigia, kad S.Šimkuis įvykdė genocidą“, – teigė teismas.

Jis eliminavo iš kaltinimo aplinkybę, kad S.Šimkus padėjo vykdyti genocidą.

Aiškinosi, ar kaltinamasis tebėra gyvas

Anksčiau ši byla du kartus grąžinta prokurorui, kilus abejonių, ar S.Šimkus apskritai esąs gyvas. Devyniasdešimtmetis kaltinamasis neatsiėmė ir šaukimų į teismą, Baltarusijos teisėsauga su Lietuva nebendradarbiavo.

„Tokių bylų yra reta mūsų praktikoje – galima skaičiuoti ant vienos rankos pirštų. Bet byloje buvo pakankamai duomenų, kad S.Šimkus yra iš tiesų gyvas, bent jau tuo metu, kai mes ruošėme bylą atiduoti į teismą, kad jis ne Lietuvoje. Jam buvo bandoma įvairiais būdais pranešti, kad jis yra kviečiamas atvykti į Lietuvą, apie teisėsaugos veiksmus, planus atiduoti bylą, tačiau bendradarbiavimo su užsienio valstybių teisėsauga nebuvo“, – apie motyvus nagrinėti bylą kaltinamajam nedalyvaujant žurnalistams po posėdžio pasakojo Kauno apygardos prokurorė Auksė Lipkevičienė.

Kaltinamojo advokatė per teismo procesą atkreipė dėmesį, kad kaltinamasis nežino apie jam taikomą baudžiamąjį persekiojimą. Ji pabrėžė, kad kaltinamasis yra garbaus amžiaus, o nesant kontakto su juo, neįmanoma nustatyti, kokia jo sveikatos būklė, ar jis neserga senatvinėmis ligomis ir ar apskritai esąs gyvas. Todėl prašė S.Šimkų išteisinti.

Byloje yra Valstybės saugumo departamento pažyma, kad kaltinamojo sūnus informavo S.Šimkų esant mirusiu. Esą, nepatvirtintais teisėsaugos duomenimis, kaltinamasis galėjo būti nušautas Baltarusijoje. Kitais duomenimis, jis palaidotas Karaliaučiuje, Rusijoje.

Tačiau bylai vadovavęs prokuroras Tomas Stelionis teisme yra pabrėžęs, kad iš Baltarusijos teisėsaugos gauta informacija, jog duomenų apie S.Šimkaus mirtį nėra.

Maždaug metus žiauriai fiziškai ir psichologiškai kankintas Lietuvos laisvės kovotojas A.Ramanauskas–Vanagas 1957 metų rugsėjo 24-25 dienomis Lietuvos SSR Aukščiausiojo Teismo nuosprendžiu nuteistas mirties bausme. Nuosprendis įvykdytas tų pačių metų lapkričio 29 dieną Vilniuje.

Su sovietų okupacija Lietuvoje pokario metais kovojo apie 50 tūkst. partizanų, dar vadintų „miško broliais“.

Sovietų diktatoriaus Josifo Stalino valdymo metais pokariu žuvo daugiau kaip 21 tūkst. rezistentų, jų šeimų narių ir rėmėjų.

[email protected], +370 5 239 64 16 - Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Antradienis, balandžio 30

2024.04.30 10:17
Užsienio naujienos 2024.04.30 10:17
2024.04.30 09:32
Užsienio naujienos 2024.04.30 09:32

Pirmadienis, balandžio 29

2024.04.29 19:48
Užsienio naujienos 2024.04.29 19:48
2024.04.29 16:38
Užsienio naujienos 2024.04.29 16:38
2024.04.29 15:45
Užsienio naujienos 2024.04.29 15:45
2024.04.29 14:36
Užsienio naujienos 2024.04.29 14:36
2024.04.29 12:29
Užsienio naujienos 2024.04.29 12:29