Registreeru
Sequence ID: 2
unustasid parooli?
 
 
 

uudised

    LIT - Cover - FullwDelay

    2024 Geg 07

    A. Blinkenas su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu aptarė dvišalius ir pasaulinius klausimus (atnaujintas)

    2024 Bal 26 18:02 |Category:  Cover news with delay
    Mark Schiefelbein / via REUTERS

    A. Blinkenas su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu aptarė dvišalius ir pasaulinius klausimus (atnaujintas)

    Pekinas, balandžio 26 d. (AP-BNS). JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) penktadienį susitikęs su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu (Si Dzinpingu) ir kitais aukšto rango kinų pareigūnais paragino Vašingtoną ir Pekiną atsakingai spręsti nesutarimus, šioms dviem šalims nesutariant dėl daugelio ginčytinų dvišalių, regioninių ir pasaulinių klausimų.

    Pastaraisiais mėnesiais abiejų šalių derybos suintensyvėjo, nepaisant vis didėjančių nesutarimų

    A. Blinkenas su Xi Jinpingu aptarė JAV susirūpinimą dėl Kinijos paramos Rusijos gynybos pramonei, taip pat dėl Taivano, Pietų Kinijos jūros ir Artimųjų Rytų, žmogaus teisių, sintetinių opioidų gamybos bei eksporto. 

    A. Blinkenas teigiamai įvertino pastarojo meto dvišalio bendradarbiavimo pažangą, taip pat ir komunikacijos tarp kariškių, kovos su narkotikais ir dirbtinio intelekto (DI) srityse. Dėl DI abi šalys susitarė pradėti dialogą, siekiant sumažinti sparčiai besivystančių technologijų keliamą riziką.

    „Esame pasiryžę palaikyti ir stiprinti komunikaciją, kad ši darbotvarkė būtų įgyvendinama, ir vėl atsakingai spręsti savo nesutarimus, kad išvengtume bent jau nesusipratimų ir klaidingų apskaičiavimų“, – nurodė jis.

    Tačiau jis pabrėžė, kad „net ir siekdamos stiprinti bendradarbiavimą, kai mūsų interesai sutampa, Jungtinės Valstijos labai aiškiai suvokia [Kinijos] keliamus iššūkius ir mūsų konkuruojančias ateities vizijas“.

    „Amerika visada gins savo pagrindinius interesus ir vertybes“, – pabrėžė A. Blinkenas.

    Kinijos pagalba Rusijai

    A. Blinkenas taip pat kalbėjo apie susirūpinimą tuo, kad Pekinas Maskvai tiekia įvairias prekes, įskaitant mikroelektroniką, kuri naudojama raketoms, tankams ir lėktuvams gaminti.

    „Rusijai būtų sunku palaikyti savo puolimą prieš Ukrainą be Kinijos paramos“, – po Pekine įvykusių susitikimų žurnalistams sakė A. Blinkenas.

    „Rusijos gynybos pramonės bazės stiprinimas kelia grėsmę ne tik Ukrainos, bet ir Europos saugumui“, – pareiškė jis.

    „Kaip jau kurį laiką sakome Kinijai, transatlantinio saugumo užtikrinimas yra pagrindinis JAV interesas. Šiandien vykusiose mūsų diskusijose aiškiai pasakiau, kad jei Kinija nespręs šios problemos, jos imsimės mes“, – tęsė JAV valstybės sekretorius. 

    A. Blinkenas nedetalizavo, kaip JAV spręstų šį klausimą Kinijai atsisakius, tačiau Vašingtonas yra įvedęs daug sankcijų Kinijos įmonėms, bendradarbiaujančioms su tokiomis šalimis kaip Rusija, Iranas ir Šiaurės Korėja.

    Valstybės sekretorius sakė, kad ragina Kiniją pasinaudoti savo įtaka, kad „atgrasytų Iraną ir jo parankinius nuo konflikto eskalavimo Artimuosiuose Rytuose“ ir įtikintų Šiaurės Korėją „nutraukti savo pavojingą elgesį bei pradėti dialogą“.

    Pretenzijos Pietų Kinijos jūroje

    A. Blinkenas su Xi Jinpingu taip pat aptarė Kinijos jūrinius manevrus ginčijamoje Pietų Kinijos jūroje ir pakartotinai deklaravo „geležinę“ Amerikos paramą Filipinams – seniausiam JAV sąjungininkui Azijoje.

    Xi Jinpingas pabrėžė, kad Kinija ir JAV turi ieškoti bendrų sąlyčio taškų, „o ne piktai konkuruoti“.

    „Kinijai patiktų matyti savimi pasitikinčias ir atviras, klestinčias ir augančias Jungtines Valstijas, – sakė kinų lyderis. – Tikimės, kad JAV taip pat gali teigiamai pažvelgti į Kinijos vystymąsi. Tai yra esminis klausimas, kurį būtina spręsti“.

    Prieš susitikimą su kinų prezidentu A. Blinkenas taip pat ilgai derėjosi su Kinijos užsienio reikalų ministru Wang Yi (Vang I) ir viešojo saugumo ministru Wang Xiaohongu (Vang Siaohongu).

    Kinija ir Jungtinės Valstijos yra pagrindinės veikėjos Indijos ir Ramiojo vandenynų regione. Vašingtonui vis didesnį nerimą kelia pastaraisiais metais didėjantis Pekino agresyvumas Taivano ir mažesnių Pietryčių Azijos kaimynių, su kuriomis Pekinas turi didelių teritorinių ir jūrinių ginčų Pietų Kinijos jūroje, atžvilgiu.

    [email protected], Užsienio naujienų skyrius

    salvesta:  Send to the Editor