Registreeru
Sequence ID: 2
unustasid parooli?
 
 
 

uudised

    LIT - Cover - FullwDelay

    SBU demaskavo agentų tinklą, planavusį nužudyti Ukrainos prezidentą (papildytas)

    2024 Geg 07 15:51 |Category:  Cover news with delay
    Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

    SBU demaskavo agentų tinklą, planavusį nužudyti Ukrainos prezidentą (papildytas)

    papildymai visame tekste

    Kyjivas, gegužės 7 d. (AFP-BNS). Ukrainos saugumo tarnyba (SBU) antradienį paskelbė, kad sužlugdė Rusijos planus nužudyti ukrainiečių prezidentą Volodymyrą Zelenskį ir kitus aukščiausios šalies karinės ir politinės vadovybės narius bei sulaikė du saugumo pareigūnus.

    Kyjivas sako, kad Rusija į Ukrainos lyderį buvo nusitaikiusi ne kartą, taip pat ir pačioje plataus masto karo pradžioje 2022 metų vasarį.

    Tarnybos tinklalapyje paskelbtame pranešime žiniasklaidai teigiama, kad šiuos planus turėjo įgyvendinti agentų tinklas, kurį demaskavo SBU kontržvalgyba ir tyrėjai, padedama Valstybės apsaugos departamento vadovybės.

    Tinklui, kurio veiklą iš Maskvos prižiūrėjo Rusijos federalinė saugumo tarnyba (FSB), priklausė du Valstybės apsaugos departamento pulkininkai, nutekindavę slaptą informaciją rusams.

    „Priešas aktyviai kūrė planus, kaip pašalinti prezidentą Volodymyrą Zelenskį. Viena iš FSB agentų tinklo užduočių buvo surasti prezidento apsaugai artimų kariškių, kurie galėtų paimti valstybės vadovą įkaitu ir vėliau jį nužudyti“, – teigiama pranešime.

    Be to, remiantis pranešimu, planuota nužudyti SBU vadovą Vasylį Maliuką, karinės žvalgybos vadovą Kyrylą Budanovą bei kitus aukšto rango pareigūnus.

    K. Budanovą nužudyti planuota prieš Velykas, stačiatikių minėtas praėjusį savaitgalį, teigiama pranešime.

    „Priešo planas buvo toks: pirmiausia užverbuotas agentas turėjo stebėti saugomo asmens judėjimą ir perduoti informaciją priešui. Namo, kuriame turėjo būti pareigūnas, koordinatės turėjo būti panaudotos raketos smūgiui suduoti. Tada dronu ketinta atakuoti žmones, kurie liko atakos vietoje. Po to rusai planavo smogti dar viena raketa, taip pat sunaikinti drono pėdsakus“, – sakoma pranešime.

    „Apie mūsų specialiąją operaciją žinojo tik nedaugelis žmonių, o aš asmeniškai kontroliavau jos eigą. Teroristinis išpuolis, kuris turėjo būti dovana Putino inauguracijos proga, iš tikrųjų buvo Rusijos slaptųjų tarnybų nesėkmė. Tačiau neturime pamiršti, kad priešas yra stiprus ir patyręs, jo negalima nuvertinti. Mes ir toliau aktyviai dirbsime, kad kiekvienas išdavikas sulauktų pelnyto teismo nuosprendžio“, – sakė SBU vadovas V. Maliukas.

    Pas du įtariamuosius atliktos kratos, kurių metu rasta ir paimta amunicijos ir kitų nusikalstamos veiklos įrodymų.

    Jiems buvo pareikšti įtarimai dėl valstybės išdavystės karo padėties metu ir rengimosi teroro aktui.

    Įtariamieji buvo sulaikyti, jiems gresia laisvės atėmimas iki gyvos galvos.

    Praėjusį mėnesį Lenkijos ir Ukrainos prokurorai paskelbė, kad sulaikė vyrą, įtariamą prisidėjus prie Rusijos rengiamo V. Zelenskio nužudymo sąmokslo.

    Praėjusį rugpjūtį SBU pranešė, kad dėl sąmokslo nužudyti Ukrainos vadovą buvo sulaikyta moteris, kuri bandė atskleisti informaciją apie jo judėjimą prie Kyjivo.

    Redaktorė Rūta Androšiūnaitė

    [email protected], Užsienio naujienų skyrius

    salvesta:  Send to the Editor