Registreeru
Sequence ID: 4
unustasid parooli?
 
 
 

uudised

    SC - Visi pranešimai spaudai

    2024 Geg 07

    Vyriausybės vadovė: Kovo 11-osios pažadas galėjo išsipildyti tik Lietuvos narystės ES ir NATO dėka

    2024 Bal 26 16:48 |Category:  SC - Visi pranešimai spaudai

    Tai yra pranešimas spaudai, už kurio turinį BNS neatsako.

    Vyriausybės vadovė: Kovo 11-osios pažadas galėjo išsipildyti tik Lietuvos narystės ES ir NATO dėka

    Artėjantis Lietuvos narystės Europos Sąjungoje 20-metis iškiliai paminėtas Vyriausybės rūmuose, dalyvaujant prie Lietuvos stojimo į ES prisidėjusiems bei valstybę narystei parengusiems buvusiems valstybės, Vyriausybės ir Seimo vadovams, diplomatams ir kitiems svečiams. Sveikindama juos Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė pažymėjo: Kovo 11-ąją atkurta Lietuvos nepriklausomybė ir jos pažadas – sėkminga demokratinė Lietuva – galėjo išsipildyti tik Lietuvos narystės ES ir NATO dėka.

    „Lietuva dar nėra ir turbūt niekada nebus tobula, bet turbūt dauguma pasaulio tautų turėtų dėl ko džiaugtis, jeigu spręstų tik tas problemas, kurias mes sprendžiame savo kasdienybėje. Manau, kad prieš nežinomybės uždangą nepriklausomybės aušroje būtume nedvejodami rinkęsi tai, ką pasiekėme ir turime dabar, todėl pateisinamas yra šių atmintinų metų motto: 20 metų sėkmės“, – sakė Ministrė Pirmininkė.

    Pasirengimas narystei Europos Sąjungoje reiškė daug kryptingo darbo, priminė premjerė, o taip pat ir ne visada populiarių reformų, vis dėlto narystės siekis įgyvendintas, jį plačiai ir tvirtai palaikant Lietuvos visuomenei ir skirtingų politinio spektro pusių politikams.

    „Prisiminkime: oficialius prašymus dėl narystės NATO ir ES pateikė Prezidentas Algirdas Brazauskas, kairiajai daugumai Seime vadovaujant Česlovui Juršėnui. Pasirengimo narystei ES pirmuosius konkrečius planus parengė Gedimino Vagnoriaus Vyriausybė ir prof. Vytauto Landsbergio vadovaujamas centro dešinės Seimas, o itin svarbų persilaužimą pasiekti ir pagreitį įgyti leido Andriaus Kubiliaus reformos Vyriausybės vadovo poste. Galutinį rezultatą pasiekė Algirdo Brazausko Vyriausybė ir Artūro Paulausko vadovautas centro kairės koalicijos Seimas. Visada be galo svarbus buvo telkiantis Prezidento Valdo Adamkaus vaidmuo. Konkrečiais įsipareigojimais nuolat pildytas politinis partijų susitarimas dėl Lietuvos euroatlantinės integracijos, taip pat visuomenės susitelkimas, verslo, profesinių sąjungų, dar tik stiprėjančių nevyriausybinių organizacijų indėlis, Bažnyčios parama bei telkianti Prezidento Adamkaus lyderystė atmintyje ir istorijoje išliks kaip patys šviesiausi tuomet viltį žadinę reiškiniai ir atramos. Juos norisi pakartoti ir dabar, kai būtina būti pasirengus ginti Lietuvą ne tik susitelkimu“, – kalbėjo I. Šimonytė.

    Kaip pridūrė premjerė, per du dešimtmečius vis pasigirsta visus vienijančio, stojimui į NATO ir ES prilygstančio naujojo didžiojo Lietuvos projekto ilgesys, vis dėlto tokio masto, koncentracijos laike ir mobilizacijos projektas vargu ar gali būti pakartotas, ir klausimas – ar jis reikalingas dabartinėmis sąlygomis.

    „Tačiau ir tada, ir dabar, ypač matant didesnės įvairovės Lietuvą, taip pat ir ateityje labai svarbios išliks kalbėjimosi ir susikalbėjimo paieškos tam, kad pildytųsi Lietuvos ateities vizija“, – pridūrė Vyriausybės vadovė.

    „Ši šventė buvo sumanyta kaip Jūsų visų pagerbimas, – kreipdamasi į renginio svečius, prisidėjusius prie Lietuvos siekio tapti ES dalimi įgyvendinimo, sakė premjerė. – To mūsų laiko ir dorai padaryto darbo. Kaip galimybė pasakyti visiems „Ačiū“. Man labai malonu, kad atvykote. Linkiu džiaugtis savo prasmingų darbų kasdienine raiška“.

    Taip pat sveikinimo žodį derybų su ES delegacijos vardu tarė buvęs užsienio reikalų ministras Antanas Valionis ir vyriausiasis derybininkas, diplomatas Petras Auštrevičius, Valstybės pažangos tarybos vardu – Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataras, Valstybės pažangos tarybos narys Aleksandras Abišala.

    Renginio svečiai supažindinti su specialiai šiai progai Vyriausybės rūmuose sukurta menine instaliacija ir narystės ES 20-metį pažyminčiu kompozitoriaus Mato Drukteinio muzikiniu kūriniu. Balandžio 27-ąją, šeštadienį, galimybę pamatyti instaliaciją ir išgirsti kūrinį turės ir visi į atvirą renginį užsiregistravę lankytojai.

    Penktadienio renginyje taip pat įteiktos Ministrės Pirmininkės padėkos Vyriausybės kanceliarijos organizuoto konkurso „Lietuvos narystė ES ir NATO: 20 metų sėkmės“ nugalėtojams.

    Kontaktinis asmuo
    - -
    Vyriausybės komunikacijos departamento Ryšių su visuomene ir žiniasklaida skyrius, Vyriausybės kanceliarija
    +370 630 05 966
    [email protected]

    Tai yra pranešimas spaudai, už kurio turinį BNS neatsako.

    salvesta:  Send to the Editor