Registreeru
Sequence ID: 9
unustasid parooli?
 
 
 

uudised

    SC - Visi pranešimai spaudai

    Ateities komiteto neformalaus Ateities forumo „Intelektualinis Lietuvos savarankiškumas“ diskusijoje – svarstymai migracijos ir integracijos politikos klausimais

    2024 Geg 07 17:06 |Category:  SC - Visi pranešimai spaudai

    Tai yra pranešimas spaudai, už kurio turinį BNS neatsako.

    Ateities komiteto neformalaus Ateities forumo „Intelektualinis Lietuvos savarankiškumas“ diskusijoje – svarstymai migracijos ir integracijos politikos klausimais

    2024 m. gegužės 7 d. pranešimas žiniasklaidai (Seimo naujienosSeimo nuotraukosSeimo transliacijos ir vaizdo įrašai)

     

    Seimo Ateities komitetas ir Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Strateginio prognozavimo skyrius bei Liberalų sąjūdžio Vilniaus skyrius gegužės 8 d. 17 val. organizuoja neformalaus Ateities forumo „Intelektualinis Lietuvos savarankiškumas“ diskusiją „Ar gerai veikia migracijos ir integracijos politika?“

    Kaip pastebi renginio organizatoriai, Lietuvoje, kaip ir daugelyje kitų Europos Sąjungos šalių, sparčiai daugėja imigrantų, kuriuos traukia Lietuvos darbo rinka ir išaugusi visuomenės gerovė, neslopsta būtinybė priimti pabėgėlius ir prieglobsčio prašytojus iš karo zonų visame pasaulyje. Tai rodo, kad migracijos ir migrantų integracijos tema ir toliau liks viena aktualiausių mūsų valstybės politiniame, ekonominiame ir socialiniame gyvenime.

    Lietuvos Respublikos Seimas dar 2023 m. birželio 15 d. priėmė rezoliuciją Dėl Lietuvos demografijos politikos ateities, kurioje akcentavo, kad migracijos politika turi būti vairuojama valstybės, kad turi būti taikomos lanksčios priemonės aukštos ir vidutinės kvalifikacijos bei trūkstamų darbuotojų pritraukimo (darbo imigracijos) ir integravimo srityje, ypatingą dėmesį skiriant aukštos kvalifikacijos ir Lietuvoje trūkstamų profesijų asmenų pritraukimui bei iš Lietuvos emigravusių asmenų susigrąžinimui.

    Skaičiuojama, kad 2023 m. Lietuvoje gyvenančių užsieniečių skaičius pirmą kartą šalies istorijoje perkopė 200 tūkstančių ribą. Migracijos departamento duomenimis, beveik 50 proc. visų Lietuvoje esančių užsieniečių čia atvyko dirbti pagal įvairias trūkstamas profesijas. Apie pusė Lietuvoje gyvenančių užsieniečių leidimus laikinai gyventi Lietuvoje turi mažiau kvalifikuoto darbo pagrindu. Pastaraisiais metais išryškėjo ir teigiama reemigracijos tendencija, susidurianti su savitais teisiniais, ekonominiais, socialiniais iššūkiais.

    Reikšmingai augant migracijos srautams, kyla klausimas, ar ne per lėtai keičiasi Lietuvos migracijos sistema. Ar Lietuva turi aiškią strateginę migracijos politikos viziją? Kaip pritrauksime aukštos kvalifikacijos ir trūkstamų profesijų darbuotojus bei talentus į savo valstybę? Ar pakankamas dėmesys reemigracijai ir imigrantų integracijai?

    Diskusijoje dalyvaus ir savo įžvalgomis dalinsis: Vidaus reikalų ministerijos viceministras Arnoldas Abramavičius, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos viceministras Vytautas Šilinskas, Vytauto Didžiojo universiteto Socialinės ir politinės teorijos katedros vedėjas prof. Gintautas Mažeikis, Migracijos departamento prie Vidaus reikalų ministerijos direktorė Evelina Gudzinskaitė, JT Tarptautinės migracijos organizacijos Vilniaus biuro vadovas Eitvydas Bingelis, Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas Vidmantas Janulevičius, Lietuvos socialinių mokslų centro direktorius prof. dr. Boguslavas Gruževskis, Valstybinės lietuvių kalbos komisijos pirmininkė dr. Violeta Meiliūnaitė, Valstybinės kalbos inspekcijos viršininkas Audrius Valotka.

     

    Diskusiją moderuos Seimo Ateities komiteto pirmininkas prof. Raimundas Lopata.

    Diskusija vyks Seimo Konstitucijos salėje (I rūmai). Taip pat ją galima stebėti Lietuvos Respublikos Seimo „Youtube“ paskyroje „Atviras Seimas“ .

    Kontaktinis asmuo
    Ateities komiteto biuras
    El. p. [email protected], tel.: (+370) 5 209 6899

    Tai yra pranešimas spaudai, už kurio turinį BNS neatsako.

    salvesta:  Send to the Editor