Registreeru
Sequence ID: 8
unustasid parooli?
 
 
 

uudised

    SC - Visi pranešimai spaudai

    Seimo nario E. Gentvilo pranešimas: „Kultūros politikos pagrindų įstatymas – tai ir palinkėjimas meno kūrėjams būti dar politiškesniems“  

    2024 Geg 07 17:04 |Category:  SC - Visi pranešimai spaudai

    Tai yra pranešimas spaudai, už kurio turinį BNS neatsako.

    Seimo nario E. Gentvilo pranešimas: „Kultūros politikos pagrindų įstatymas – tai ir palinkėjimas meno kūrėjams būti dar politiškesniems“  

    2024 m. gegužės 7 d. pranešimas žiniasklaidai (Seimo naujienosSeimo nuotraukosSeimo transliacijos ir vaizdo įrašai)

     

    Seime sėkmingai pateikus vieną svarbiausių dabartinės kadencijos projektų – Kultūros politikos pagrindų įstatymą, Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas pastebi, kad šis projektas sudarys sąlygas mažinti kultūros biurokratiją ir suteiks daugiau veikimo galios patiems kultūrininkams.

    „Įstatymas, įtvirtinantis principą, kad „kultūros pagrindas yra asmens kūrybos laisvė“, sukuria politines prielaidas dar geresnei liberalios demokratijos kokybei. Be to, vienas kultūros politikai skirtas įstatymas padės suderinti kultūros biurokratiją, kurią dabar reguliuoja 20 atskirų kultūros politikos įstatymų“, – sako E. Gentvilas.

    Jis atkreipia dėmesį į įstatymu įtvirtinamą svarbų meno kūrėjų vaidmenį, kai iš jų tikimasi užtikrinti „kultūros gyvybingumą ir aktualumą, kultūrinio tapatumo tęstinumą“, reflektuojant ir kūrybiškai reaguojant į „kylančius kultūrinius ir vertybinius iššūkius, kintančias geopolitines, ekonomines, socialines ir kitas aplinkybes“.

    „Simboliška, kad kultūros pagrindų politikos reguliavimas parlamentą pasiekia Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną. Kaip aušrininkas Jonas Šliūpas geidė „Aušrą“ padaryti „įnagiu kovos ne vien su lenkais ir Maskolijos valdžia, bet pašvęsti jos didoką dalį klausimams ekonomijos ir platesnės lietuviškos politikos“, taip ir dabartiniams spaudos, knygos ir kultūros darbininkams linkiu savo balsu ne vien didinti lietuvių atsparumą nuo agresyvaus Rusijos kišimosi, bet ir dar plačiau komentuoti Lietuvos ekonomiką ir politiką“, – sako E. Gentvilas.

    Anot Seimo posėdyje projektą pristačiusio kultūros ministro Simono Kairio, įstatymas leis kultūrą vertinti kaip visumą ir įtvirtins horizontalumo principą – kultūros sąveiką su kitomis sritimis.

     

     

    Kontaktinis asmuo:

    Marijus Gailius

    Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos atstovas spaudai

    Tel. (8 5) 209 6351, mob. 8 612 66 533

    El. p. [email protected]

     

    Kontaktinis asmuo
    Marijus Gailius

    Tai yra pranešimas spaudai, už kurio turinį BNS neatsako.

    salvesta:  Send to the Editor