2023.06.02 17:40 |Kategorija:  Cover news with delay

JAV ketina laikytis branduolinių kovinių galvučių apribojimų tol, kol jų laikysis Rusija

Vašingtonas, birželio 2 d. (AFP-BNS). Jungtinės Valstijos yra pasirengusios laikytis branduolinių kovinių galvučių apribojimų pagal dabar jau ant plauko pakibusią Šaltojo karo sutartį tol, kol tai darys Rusija, be to, yra pasirengusios derėtis dėl naujų sutarčių su Maskva ir Pekinu, penktadienį sakė amerikiečių aukšto rango pareigūnas.

„Esame pasirengę laikytis pagrindinių apribojimų tol, kol jų laikysis Rusija“, – sakė nacionalinio saugumo patarėjas Jake'as Sullivanas (Džeikas Salivanas), turėdamas omenyje Naujojoje START sutartyje nustatytus branduolinių kovinių galvučių skaičiaus apribojimus.

Sutartimi kiekvienai šaliai leidžiama dislokuoti ne daugiau kaip 1 550 branduolinių kovinių galvučių ir 700 raketų bei bombonešių.

Ragindamas Maskvą sudaryti naują susitarimą, kuris pakeistų 2026 metais baigsiančią galioti Naująją START sutartį, jis teigė, kad „taip pat esame pasirengę bendradarbiauti su Kinija be išankstinių sąlygų“.

Ketvirtadienį Joe Bideno (Džo Baideno) administracija paskelbė, kad imasi atsakomųjų veiksmų, Rusijai sustabdžius dalyvavimą Naujojoje START sutartyje, ir atšaukia Rusijos branduolinių inspektorių vizas, atmeta naujų stebėtojų paraiškas ir panaikina standartinius leidimus Rusijos lėktuvams įskristi į JAV oro erdvę.

JAV Valstybės departamentas teigė, kad šių ir kitų veiksmų imasi reaguodamas į tai, kad Rusija nuolat pažeidinėja Naująją START sutartį – paskutinį abiejų galybių ginklų kontrolės susitarimą. Jungtinės Valstijos ir Rusija šiuo metu smarkiai nesutaria dėl Rusijos invazijos į Ukrainą.

Redaktorė Miglė Giri

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: