2021.09.15 11:29 |Kategorija:  Cover news with delay

VRM siūlo esant ekstremaliai situacijai neterminuotai sulaikyti neteisėtus migrantus

papildysime

Vilnius, rugsėjo 15 d. (BNS). Vidaus reikalų ministerija (VRM) siūlo, kad esant ekstremaliai situacijai neteisėti migrantai būtų sulaikomi ne iki šešių mėnesių, kaip numatyta dabar, o neterminuotą laiką.

Vidaus reikalų viceministras Arnodas Abramavičius trečiadienį per Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) posėdį pranešė, kad rengiamos tai numatančios Užsieniečių teisinės padėties įstatymo pataisos.

„Vidaus reikalų ministerija yra parengusi derinti projektą ir siūlo atsisakyti šešių mėnesių termino, bet gauname nepritarimą iš skirtingų institucijų“, – sakė jis.

Anot viceministro, neterminuotam sulaikymui prieštaraujama dėl galimo žmogaus teisių pažeidimo.

Liepą per neeilinę sesiją VRM jau teikė tokį siūlymą, tačiau Seimas įrašė šešių mėnesių terminą nuogąstaujant, kad dėl neterminuoto sulaikymo gali nukentėti pažeidžiamų grupių asmenys.

Dabar Užsieniečių teisinės padėties įstatyme numatyta, kad karo, nepaprastosios, ekstremaliosios situacijos atveju prieglobsčio prašytojai gali būti sulaikomi iki pusės metų, kol neišnagrinėjamas jų prašymas.

Pasak A. Abramavičiaus, pasibaigus šešių mėnesių terminui kiekvienu atveju reikės kreiptis į teismą dėl neteisėto migranto judėjimo ribojimo. Sulaikymo terminą teismas gali pratęsti iki 18 mėnesių.

„Po to turėsime suteikti laikiną leidimą gyventi“, – teigė viceministras.

Migracijos departamento direktorė Evelina Gudzinskaitė sakė, kad per šešis mėnesius nuo migranto sulaikymo jo prieglobsčio prašymas greičiausiai bus išnagrinėtas ir, tikėtina, atmestas. 

Anot jos, tuomet turėtų būti pradėta vykdyti jų grąžinimo į kilmės šalį procedūra, tačiau yra valstybių, kurios atsisako priimti grąžinamus migrantus.

NSGK pirmininkas Laurynas Kasčiūnas savo ruožtu teigė, kad jeigu po šešių mėnesių migrantams bus leista laisvai judėti, gali kilti nauja neteisėtos migracijos banga.

„Gali kurtis naratyvas, kad palaukite šešis mėnesius ir bus galima laisvai judėti. (...) O mes deklaruojame, kad Lietuva niekada nebus nelegalios migracijos keliu“, – sakė jis.

Autorė Jūratė Skėrytė

[email protected], +370 5 239 64 16, Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: