2021.06.25 10:37 |Kategorija:  Cover news with delay

COVID-19 Delta atmainos tyrimai bus atliekami visiems sergantiems koronavirusu

Vilnius, birželio 25 d. (BNS). COVID-19 Delta atmainos tyrimai bus atliekami visiems sergantiems koronavirusu, pranešė Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).

Nerimą keliančios Indijoje pirmą kartą užfiksuotos atmainos, kaip ir kitų atmainų, tyrimai buvo atliekami ir iki šiol, tačiau, pasak SAM, dėl tyrimo specifikos rezultatų tenka laukti iki dviejų savaičių, kai žmonės, kuriems buvo nustatytas koronavirusas jau būna pasveikę, o sąlytį turėjusiems – pasibaigusi izoliacija.

„Nustačius pirmuosius Delta atvejus šalyje, nuspręsta papildomai, be šiuo metu atliekamų tam tikrų mutacijų tyrimų, įvesti Delta atmainai būdingos viruso mutacijos tyrimus visiems žmonėms, kuriems nustatytas koronavirusas. Šių tyrimų rezultatai gaunami per 24 val. ir tokiu būdu įgalina atsakingas institucijas kuo skubiau imtis sustiprinto pavojingų koronaviruso atmainų plitimo valdymo“, – nurodė SAM.

Pasak ministerijos, nustačius pavojingą atmainą, Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) operatyviai imasi sąlyti su užsikrėtusiuoju turėjusių asmenų paieškos, tiriami ir mažos rizikos sąlytį turėję žmonės, taip pat turėjusieji sąlytį su kontaktiniais asmenimis.

Prireikus, NVSC kartu su savivaldybių administracijomis organizuoja masinį testavimą darbovietėse, ugdymo institucijose, namų ūkiuose, masiniuose renginiuose ar platesne apimtimi – geografinio regiono mastu.

Pažymima, kad policija taip pat griežčiau dėl izoliacijos laikymosi tikrina asmenis, turėjusius didelės rizikos kontaktą su užsikrėtusiais pavojinga koronaviruso atmaina.

Pasak SAM, kol visos PGR tyrimus atliekančios laboratorijos pasirengs atlikti su Delta atmaina siejamos viruso mutacijos tyrimus, Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija organizuos savivaldybių, kuriose įtariamas Delta atmainos išplitimas, visų teigiamų ėminių pristatymą į tas laboratorijas, kurios jau pasirengusios atlikti šiuos tyrimus.

NVSPL naujausiais, t.y. trečiadienio duomenimis, oficialiai iki šiol buvo patvirtinti šeši koronaviruso Delta atmainos atvejai, visi jie – įvežtiniai, tiriami dar keturių asmenų iš Ignalinos ir Visagino rajonų mėginiai.

Autorius Ignas Jačauskas

[email protected], +370 5 205 85 08, Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: