2020.01.21 11:17 |Kategorija:  Cover news with delay

D. Trumpo advokatai smerkia apkaltą, reikalauja nedelsiant jį išteisinti

Vašingtonas, sausio 21 d. (AFP-BNS). Jungtinių Valstijų prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) advokatai pirmadienį pateikė jo bylos santrauką, kurioje jo apkaltą Atstovų Rūmuose vadina „pavojingu JAV Konstitucijos iškraipymu“ ir reikalauja nedelsiant jį išteisinti Senate. 

Beveik tuo pat metu Atstovų Rūmų apkaltos proceso kaltintojai atsakė į anksčiau Baltųjų rūmų pateiktus argumentus, tvirtindami, kad valstybės vadovas užsiėmė „korupcinio pobūdžio veiksmais,.. siekdamas sukčiauti per kitus rinkimus“, ir Senatas turėtų jį pašalinti iš pareigų „po sąžiningo teismo“.    

Šios bylos santraukos pateikia kol kas išsamiausią vaizdą apie abiejų proceso šalių argumentus, joms siekiant palenkti į savo pusę ne tik senatorius, bet ir JAV visuomenę.   

Istorinis apkaltos teismas turėtų prasidėti antradienį 13 val. (20 val. Lietuvos laiku). Pirmiausia bus sprendžiama dėl apkaltos teismo, kuriam vadovaus Aukščiausiojo Teismo pirmininkas Johnas Robertsas (Džonas Robertsas), taisyklių.

Proceso šalys bylos santraukas pateikė nedarbo dieną, kai Jungtinėse Valstijose minima nužudyto pilietinių teisių judėjimo lyderio Martino Lutherio Kingo Jr. (Martino Liuterio Kingo jaunesniojo) gimimo diena.

Po įprastai ramios poilsio dienos ateinančios savaitės žada būti itin audringos, Senatui pradedant trečią per šalies istoriją prezidento apkaltos teismą.   

„Suklastotas procesas“

Prezidento pateiktoje bylos santraukoje jo 12-os teisininkų komanda ginčija pačią apkaltą. 

Anot teisininkų, du apkaltos straipsniai, kuriuos patvirtino demokratų kontroliuojami Atstovų Rūmai, yra „suklastoto proceso“ rezultatas ir akivaizdžiai neatitinka Konstitucijos reikalavimų, nes nekalba apie galiojančios teisės pažeidimą.      

Santraukoje rašoma, kad teorijos, kuriomis paremti šie apkaltos straipsniai, „padarys ilgalaikės žalos Konstitucijoje įtvirtintam valdžių atskyrimui“. 

Vienas šaltinis iš prezidento teisininkų komandos naujienų agentūrai AFP sakė, kad apkaltos procesas „buvo neteisėtas nuo pat pradžių“, ir pridūrė: „Prezidentas nepadarė nieko blogo.“ 

171 puslapio santraukoje rašoma, kad apkaltos straipsniai yra „beprecedenčio ir nekonstitucinio proceso, pamynusio visas pagrindines prezidento teises, rezultatas“.   

„Visa tai yra pavojingas Konstitucijos iškraipymas, kurį Senatas turi skubiai ir griežtai pasmerkti“, – rašo D. Trumpo teisininkai.  

„Precedento neturintis slėpimas“ 

Atstovų Rūmų kaltintojų, kurie visi yra demokratai, pateiktoje bylos argumentų santraukoje D. Trumpas kaltinamas tuo, kad „pasinaudojo prezidento įgaliojimais spausti pažeidžiamą užsienio partnerį kištis į mūsų rinkimus dėl jo asmeninės naudos“.      

„Šiais veiksmais jis sukėlė grėsmę mūsų nacionaliniam saugumui ir mūsų demokratiniam valdymui“, – rašoma santraukoje.   

„Vėliau jis pasinaudojo savo prezidentiniais įgaliojimais organizuoti mūsų respublikos istorijoje precedento neturintį slėpimą“, – tvirtina kaltintojai.       

D. Trumpas kaltinamas piktnaudžiavimu valdžia, kuris pasireiškė spaudimu Ukrainai pateikti pagrindinį demokratų pretendentą dalyvauti vėliau šiais metais vyksiančiuose prezidento rinkimuose Joe Bideną (Džo Baideną) ir jo sūnų kompromituojančios medžiagos.  

Prezidentas taip pat kaltinamas trukdymu Kongreso darbui, pasireiškusiu tuo, kad jis neleido savo aukščiausio rango patarėjams duoti parodymų tyrimą vykdantiems įstatymų leidėjams. 

D. Trumpo teisininkai tvirtina, kad prezidentas turėjo ir pagrįstų priežasčių, ir konstitucinę teisę reikalauti, kad Ukraina pažabotų korupciją. D. Trumpas teigia, kad būtent apie tai jis ir kalbėjosi telefonu su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu.     

Anot teisininkų, Senatas negali pašalinti prezidento iš pareigų net ir tuo atveju, jeigu bus įrodyti vis apkaltos straipsnių kaltinimai. Atstovų Rūmų kaltintojai į atsikirto: „Tai susirūpinimą keliantis teiginys. Be to, jis absoliučiai klaidingas.“  

Liudytojų klausimas  

Šeštadienį D. Trumpas socialiniame tinkle „Twitter“ vėl aršiai supliekė apkaltą. „Kokia gėda mūsų didžiai Šaliai ši Apkaltos Afera!“ – parašė jis.   

Apkaltos teismas prasideda prezidentui esant užsienyje. Pirmadienį vakare jis išskrido į Davosą Šveicarijoje dalyvauti Pasaulio ekonomikos forume. Prieš išvykdamas D. Trumpas nepateikė jokių komentarų.  

Kol kas neatsakytas vienas svarbiausių su apkaltos teismu susijusių klausimų – ar bus leista iškviesti liudytojus duoti parodymų ir ar bus pateikti nauji įrodymai kartu su medžiaga, surinkta per kelias savaites Atstovų Rūmuose vykusius apkaltos posėdžius.        

Senato respublikonų daugumos lyderis Mitchas McConnellas (Mičas Makonelas) pirmadienį vakare pasiūlė taisykles, numatančias, kad tiek apkaltos kaltintojai, tiek D. Trumpo teisininkai savo įžanginiams argumentams pristatyti turės 24 valandas per dviejų dienų laikotarpį.

Per Billo Clintono (Bilo Klintono) apkaltos bylos nagrinėjimą Senate 1999 metais abiem bylos šalims įžanginiams argumentams pristatyti buvo skirta po 24 valandas per keturių dienų laikotarpį.     

Šis M. McConnello žingsnis rodo, kad Senato respublikonai siekia užbaigti teismą kiek įmanoma greičiau. Kongreso aukštieji rūmai  siūlomas proceso taisykles aptars ir dėl jų balsuos antradienį.   

Senato demokratų lyderis Chuckas Schumeras (Čakas Šumeras) sakė, kad M. McConnellas skubina teismą ir tokiu būdu stengiasi užkirsti kelią iškviesti naujus liudytojus bei pristatyti dokumentus. 

„Senatoriaus M. McConnello rezoliucija dėl tokio svarbaus dalyko, kaip apkalta, yra nacionalinė gėda“, – sakė Ch. Schumeras. 

D. Trumpas paragino Senatą, kur jo respublikonai turi 53 iš 100 vietų, greitai atmesti jam pareikštus kaltinimus. Respublikonai iš tiesų netgi gali pateikti pasiūlymą iškart nutraukti bylą. Tam reikėtų paprastosios daugumos – 51 senatoriaus – pritarimo.  

Naujų liudytojų iškvietimas yra daug ginčų keliantis klausimas. Demokratai tvirtina, jog būtina iškviesti duoti parodymų svarbius liudytojus, įskaitant buvusį prezidento patarėją nacionalinio saugumo klausimais Johną Boltoną (Džoną Boltoną), turinčius reikšmingos informacijos apie prezidento reikalus. D. Trumpas neleido jiems duoti parodymų per apkaltos posėdžius Atstovų Rūmuose.  

Daugelis respublikonų sako, kad Atstovų Rūmų demokratai turėjo progą ir dabar turėtų tenkintis turimais posėdžių įrašais.   

Šis klausimas turėtų būti išspręstas senatorių balsavimu. Jis tikriausiai įvyks po to, kai abiejų bylos šalių advokatai pristatys visus savo argumentus.   

Reikia visų demokratų ir vos keturių respublikonų senatorių balsų, kad būtų pritarta naujų liudytojų iškvietimui duoti parodymų.   

Tačiau D. Trumpo pašalinimui iš pareigų reikia 67 senatorių balsų, o tai praktiškai neįmanoma. 

Netgi jeigu teismas vyks sparčiai, respublikonai būgštauja, kad jis gali užsitęsti iki vasario 4 dieną numatyto D. Trumpo metinio pranešimo Kongresui. 

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: