2019.06.19 13:31 |Kategorija:  Cover news with delay

„Bellingcat“ pakelbė numanomų MH17 lainerio numušimo kaltininkų vardus (atnaujintas)

Briuselis, birželio 19 d. („Interfax“-AFP-BNS). Žurnalistinių tyrimų grupė „Bellingcat“ trečiadienį paskelbė iš viso 12 asmenų, kaip įtariama, tiesiogiai arba netiesiogiai susijusių su Malaizijos lainerio numušimu 2014 metų liepą virš Rytų Ukrainos, vardus.

Oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reiso MH17 lėktuvas, 2014 metų liepos 17 dieną skridęs iš Amsterdamo į Kvala Lumpūrą, buvo susprogdintas ore virš prorusiškų separatistų kontroliuotos teritorijos Ukrainos rytuose. Visi 298 jame buvę žmonės žuvo.

Ataką nagrinėjanti Jungtinė tyrėjų grupė (JIT), sudaryta iš Australijos, Belgijos, Malaizijos, Nyderlandų ir Ukrainos atstovų, pernai paskelbė, kad MH17 lėktuvas buvo numuštas raketa, paleista iš komplekso „Buk“, priklausančio Kurske laikomos 53-osios oro erdvės gynybos brigadai, bet pridūrė, kad įtariamųjų dar nenustatė.

„Bellingcat“ nurodė, kad savo nepriklausomo tyrimo išvadas grindžia užfiksuotų prorusiškų separatistų kovotojų ir numanomų Rusijos kariškių bei pareigūnų pokalbių, anksčiau paskelbtų Ukrainos saugumo tarnybos (SBU) ir Nyderlandų vadovaujamos JIT, medžiagos analize.

Nyderlandų visuomeninis transliuotojas NOS nurodė, kad „Bellingcat“ savo ataskaitoje neįvardijo, kas konkrečiai įsakė paleisti oro erdvės gynybos komplekso „Buk“ raketą arba paspaudė paleidimo mygtuką.

„Bellingcat“ pranešime sakoma, kad vienas iš asmenų, susijusių su Malaizijos lainerio „Boeing 777“ žūtimi, yra buvęs Donecko separatistų „gynybos ministras“ Igoris Strelkovas-Girkinas, nes dauguma su šiuo incidentu susijusių separatistų veikėjų buvo jam pavaldūs.

„Tikėtina, kad jis taip pat buvo visiškai informuotas apie „Buk“ atgabenimą iš Rusijos“, – rašo tyrėjai.

Vienas iš pranešime įvardytų asmenų yra Valerijus Stelmachas, prieš paleidžiant raketą pranešęs apie artėjantį lėktuvą.

„Bellingcat“ su MH17 katastrofa taip pat sieja Donecko separatistų žvalgybos vadovą Sergejų Dubinskį, pravarde „Paniurėlis“, ir jo pavaldinį Olegą Pulatovą, žinomą slapyvardžiais „Giurza“ ir „Chalifas“. Įtariama, kad S. Dubinskis paprašė Rusijos atsiųsti „Buk“ kompleksą, o vėliau „taip pat dalyvavo išvežant kompleksą „Buk“ atgal į Rusiją, kai buvo numuštas MH17“.

O. Pulatovas, anot „Bellingcat“, tikriausiai buvo atsakingas už šio zenitinių raketų komplekso apsaugą, kai jis buvo dislokuotas netoli Snižnės miestelio.

Dar vienas pranešime minimas asmuo – Leonidas Karčenka, veikiausiai irgi atlikęs svarbų vaidmenį pervežant „Buk“.

Ukrainos užsienio reikalų viceministrė Olena Zerkal antradienį sakė naujienų agentūrai „Interfax“, kad JIT, kurios tyrimas nėra tiesiogiai susijęs su „Bellingcat“ tyrimu, trečiadienį dėl MH17 katastrofos paskelbs kaltinimus keturiems asmenims, tarp kurių esama aukšto rango Rusijos kariškių.

„Bus paskelbti vardai. Bus iškelti kaltinimai“, – sakė O. Zerkal ir pridūrė, kad Nyderlandų teismas tuomet „pradės darbą šiai bylai svarstyti“.

O. Zerkal pridūrė, kad tokių ginklų kaip oro erdvės gynybos raketų kompleksas „Buk“ perdavimas „nebūtų įmanomas be [Rusijos] aukščiausių kariuomenės vadų leidimo“. Ji pažymėjo, kad šiame procese neabejotinai dalyvavo daugiau asmenų negu tie, kurių vardai bus paskelbti.

   

[email protected], +370 5 205 8525 – Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: