2024.05.02 10:25 |Kategorija:  Cover news
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Prokuroras M. Sinkevičiui prašo skirti 30 tūkst. eurų baudą, draudimą eiti pareigas

Kaunas, gegužės 2 d. (BNS). Piktnaudžiavimu, dokumento suklastojimu ir turto pasisavinimu kaltinamam Jonavos rajono merui Mindaugui Sinkevičiui prokuroras prašo skirti 30 tūkst. eurų baudą, penkerius metus atimti teisę dirbti valstybės tarnyboje.

„Prašau (...) bausmes subendrinti apėmimo būdu ir skirti galutinę 30 tūkst. eurų dydžio baudą. Taip pat skirti baudžiamojo poveikio priemonę – teisės būti išrinktam ar paskirtam į savivaldybės institucijų, jos įstaigų pareigas atėmimą penkerius metus“, – sakė prokuroras Darius Valkavičius.

Šią M. Sinkevičiui siūlomą bausmę jis ketvirtadienį įvardijo savo baigiamojoje kalboje Kauno apygardos teisme.

Prokuroras pažymėjo, kad du iš trijų M. Sinkevičiui inkriminuojamų nusikaltimų yra nesunkūs, vienas – sunkus. Atsakomybę sunkinančia aplinkybe D. Valkavičius įvardijo mero veikimą savanaudiškais tikslais, lengvinančia – žalos atlyginimą savo noru.

„Manau, kaltinamojo veiksmai teisingai kvalifikuoti. (...) Man pagrindinis momentas – įrodyti, kad padaryta didelė turtinė ar neturtinė žala valstybei, Europos Sąjungai (ES), fiziniams asmenims“, – pabrėžė prokuroras.

Jo teigimu, byloje buvo atlikti „formaliai teisėti veiksmai“, tačiau „kaltinamasis teikė neteisingus duomenis apie telefoninio ryšio išlaidas“, kai realiai telefonu naudojosi kaltinamojo sutuoktinė.

D. Valkavičius baigiamojoje kalboje taip pat teigė, kad neteisėtas išlaidas grindžiančius dokumentus M. Sinkevičius teikė sistemingai, ilgą laiką, „dėl to klaidos versija atmetama kaip netikėtina“.

Tuo metu M. Sinkevičiaus gynėjas prašė politiką išteisinti teigdamas, kad asmeninių „Telia Lietuva“ ryšio paslaugų apmokėjimas tarybos nario veiklos lėšomis „buvo klaida, kuriai nėra būdinga tyčia“, vienos pilnos sąskaitos įtraukimas į avanso apyskaitą nebuvo sistemingas ir tyčinis.

Teisėja Laima Šeputienė ketvirtadienį baigtu byloje paskelbė įrodymų tyrimą.

Prie bylos medžiagos teisėja pridėjo prokuroro pateiktą M. Sinkevičiaus administracinę baudą už greičio viršijimą.

Jonavos mero gynėjas paprašė prijungti kaltinamąjį charakterizuojančią informaciją: santuokos sudarymo, dviejų vaikų gimimo išrašus, finansinių įsipareigojimų dokumentus.

Gynyba byloje taip pat prijungė „Vilmorus“ apklausą apie pasitikėjimą savivaldybėmis, esą rodančią, kad M. Sinkevičiui inkriminuojama didelė žala savivaldos institucijomis nebuvo padaryta, pasitikėjimas įstaigomis yra stabilus.

Buvusiam Lietuvos savivaldybių asociacijos (LSA) vadovui, Jonavos rajono merui M. Sinkevičiui pateikti kaltinimai dėl 2019-2023 metais būnant tarybos nariu ir meru savivaldybės administracijai galimai padarytos 1487 eurų dydžio turtinės, taip pat neturtinės žalos pakirtus pasitikėjimą mero institucija.

Pagal prokuroro Dariaus Valkavičiaus kovo pabaigoje pagarsintą kaltinamąjį aktą, M. Sinkevičius suklastojo 16 dokumentų, juose įtvirtindamas tikrovės neatitinkančius duomenis pirkinių, nesusijusių su tarybos nario veikla.

Į tarybos nario išlaidų avanso apyskaitą meras kaltinamas įtraukęs sąskaitas už „Telia Lietuva“ ryšio paslaugas, du televizorius „Samsung“. M. Sinkevičius kaltinamas, jog šiuos finansinius dokumentus pateikė savivaldybės administracijai siekdamas pagrįsti tarybos nario išlaidas.

Politikas teisme pripažino, kad vienu iš trijų tarybos nario veiklai skirtomis lėšomis apmokėtų telefono abonementų retkarčiais naudodavosi žmona, tačiau prašė jį išteisinti teigdamas, jog nepadarė inkriminuojamų veikų.

M. Sinkevičius prieš atverčiant bylą į savivaldybės biudžetą grąžino 4015 eurų, jis teigia, jog „Telia Lietuva“ asmeninės sąskaitos tarnybinėmis lėšomis buvo apmokėtos netyčia.

Pernai lapkritį sulaukęs teisėsaugos įtarimų, politikas sustabdė narystę Lietuvos socialdemokratų partijoje, LSA sustabdė jo kaip asociacijos prezidento įgaliojimus.

Autorius Dominykas Biržietis

[email protected], Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: