2018.09.22 15:00 |Kategorija:  Cover news
BNS nuotr.

Tūkstančiai žmonių renkasi prie Aušros Vartų bendrai maldai su popiežiumi

Vilnius, rugsėjo 22 d. (BNS). Tūkstančiai žmonių šeštadienio popietę renkasi Vilniaus Aušros vartų šventovės prieigose, kad galėtų pasimelsti kartu su Lietuvoje viešinčiu popiežiumi Pranciškumi. 

Abu Aušros Vartų gatvės šaligatviai sausakimšai užpildyti tikinčiųjų, atėjusių pamatyti popiežių ir drauge sukalbėti maldą. Šventojo Tėvo bažnyčioje laukiama pusę penkių popiet. 

Kai kurie vilniečiai ir miesto svečiai atsinešė sulankstomas kėdutes, moterys rankose laiko rožinius, kalba maldą.

Trisdešimtmetė Irena Gaidoskaja pamatyti Šventojo Tėvo atvyko iš Gardino Baltarusijoje. 

„Pirmą kartą esu tokiame renginyje, labai seniai norėjau pamatyti popiežių. Buvau studentė ir negalėjau pamatyti Jono Pauliaus II, tada sau nusprendžiau, kad kitą kartą būtinai dalyvausiu – kad pajusčiau tą krikščionių vienybės dvasią. Tokie susitikimai sutvirtina tą pamatą, kurį statai drauge su visais tikėjimo broliais ir seserimis, jis tau suteikia jėgų eiti toliau, nesustoti ieškoti Dievo“, – BNS sakė I. Gaivoskaja.

Ji teigė kilusi iš labai religingos katalikų šeimos, todėl aktyviai dalyvauja religinėje veikloje.

„Ir tėvas, ir mama yra iš tikinčių šeimų, tikėjimas yra mūsų šaknyse. Esu labai dėkinga savo tėvams už jį“, – sakė ji.

Aukštuosiuose Paneriuose gyvenanti 81 metų Danutė Gailišienė pasakojo dažnai ateinanti pasimelsti į Aušros Vartų Gailestingumo Motinos koplyčią, todėl negalėjo praleisti progos tai padaryti su popiežiumi Pranciškumi.

„Reikia pasimelsti kartu su Šventuoju Tėvu. Man Aušros Vartai reiškia labai daug, aš nuo jaunystės čia lankausi ir chore giedojau, dalyvavau visose procesijose, čia jau mano bažnytėlė“, – BNS sakė moteris.

Ji tvirtino, kad Šventojo Tėvo vizitas jai reiškia labai daug – jis sustiprina tikėjimą, viltį.

„Jis labai padrąsina jaunimą. Nuostabus žmogus – argentinietis, karšto būdo, nuoširdus, atviras, tikras vargšų popiežius“, – sakė D. Gailišienė.

Vilniečiai 34 metų Mindaugas Valančius ir 32 metų Dovilė Valančienė tvirtino nesantys aktyviai praktikuojantys katalikai, bet prieš Aušros Vartų atėjo gauti palaiminimą.

„Esame tikintys, norime išvysti popiežių, pasimelsti, gauti palaiminimą. Nesame labai praktikuojantys, tikime labiau širdimi, į bažnyčią nevaikštome sekmadieniais, bet meldžiamės“, – BNS sakė pora.

D. Valančienė prisiminė, kad būdama septynmetė matė tuomet Lietuvoje viešėjusį Joną Paulių II, mojavo jam.

„Noriu dabar vėl pajausti tą jausmą“, – sakė jauna moteris.

Pasak M. Valančiaus, tokie vizitai suvieniją ir šalies, kurioje lankosi popiežius, žmones.

„Kitas dalykas, jis suvienija ir tautą. Kad tokiame renginyje tiek žmonių būtų... Tai neeilinis įvykis Lietuvai“, – sakė jis.

Vyro teigimu, Šventojo Tėvo dėmesys žydų ir nacių aukoms liudija, kad istorijos sunkumai nėra pamiršti.

„Mūsų širdyse tie įvykiai išlikę. Kiekvienas žmogus prisimena tuos sunkumus, jie nėra taip lengvai ištrinami iš mūsų istorijos ir atminties“, – sakė M. Valančius.

Popiežius Pranciškus Aušros Vartų Gailestingumo Motinos koplyčioje melsis Rožinio dalį. Maldoje drauge dalyvaus Aušros Vartų gatvėje susirinkusios šeimos, globojančios ar įvaikinusios vaikus, siekiančios įsivaikinti.

Aušros Vartų koplyčioje 1993 metų rugsėjo 4 dieną lankėsi ir popiežius Jonas Paulius II. Jis tuomet su maldininkais iš visos Lietuvos ir užsienio kalbėjo rožinį. 

„Ši Aušros Vartų šventovė jau daugelį amžių kiekvieną dieną mato daugel maldininkų, atnešančių Gailestingumo Motinai savo gyvenimo džiaugsmus ir rūpesčius. Šie Vartai dėl to tapo susitikimų su Kristaus ir Bažnyčios Motina, viso krašto tikinčiųjų vienybės vieta. Lietuvos, Lenkijos, Baltarusijos, Ukrainos ir kitų šalių krikščionys susiburia, kad Mergelės Marijos akivaizdoje kaip broliai ir seserys pasidalytų tuo pačiu tikėjimu, viena viltimi ir tikrąja meile“, – prieš 25 metus lankydamasis Aušros Vartuose sakė Jonas Paulius II.

Jis prisiminė, kad Vatikane yra Lietuvių koplyčia, kurią puošia toks pat paveikslas kaip Aušros Vartuose.

Sostinės senamiestyje, buvusiuose miesto vartuose įsikūrusi Vilniaus Aušros Vartų Švenčiausios Mergelės Marijos, Gailestingumo Motinos koplyčia yra viena pagrindinių kataliku tikinčiųjų, piligrimų traukos vieta.

Čia kabantis XVII amžiuje nutapytas Mergelės Marijos paveikslas kaip stebuklingas garbinamas jau keletą šimtmečių. Tai vienas iš nedaugelio Madonos paveikslų be kūdikio. Paveikslas nutapytas ant 2 cm storio ąžuolinių lentų. Marijos galvą puošia dvi viena ant kitos uždėtos paauksuotos sidabrinės karūnos. 

Iš Aušros vartų popiežius vyks į Katedros aikštę susitikti su jaunimu. Aikštę žmonės jau taip pat užpildė sausakimšai. 

Popiežius Pranciškus į Vilnių atvyko prieš vidurdienį. Po susitikimo su prezidente Dalia Grybauskaite sakydamas kalbą S. Daukanto aikštėje jis paragino lietuvius būti atvirais bei supratingais ir tapti „tiltu tarp Rytų ir Vakarų Europos“.

Autorė: Jūratė Skėrytė

[email protected], +370 5 239 64 16 - Lietuvos naujienų skyrius

 

Rodyti: