2010.11.25 14:29 |Kategorija:  SC - Pranešimai spaudai

Naujoji Kairė 95, DEMOS kritinės minties institutas ir Europos Parlamento narys Prof. dr. Leonidas Donskis smerkia viešą Holokausto neigimą

2010 m. lapkričio 14 d. savo gera reputacija besididžiuojantis ir į kokybišką spaudą pretenduojantis savaitraštis "Veidas" paniekino Europos istorinę atmintį ir akademinį žodį publikuodamas straipsnį pavadinimu "Niurnbergo karo nusikaltimų tribunolas – didžiausias juridinis farsas istorijoje".

Atkreipiame visuomenės dėmesį, jog straipsnis visiškai suvelia budelių ir aukų vaidmenis, pašaipiai ignoruoja Holokausto mastą ir kelia revizionistines nuotaikas. Tai pirmas atvejis Nepriklausomos Lietuvos istorijoje, kai nebulvarinėje spaudoje pasirodė straipsnis, kurį galima pavadinti atvira nacistine provokacija. Užsakytos publikacijos autorius Petras Stankeras vienoje vietoje rašo:

"Svarbu ir tai, kad Niurnbergo procese teisinį pagrindą įgavo legenda apie 6 mln. neva nužudytų žydų, nors iš tiesų teismas neturėjo ne vieno A.Hitlerio pasirašyto dokumento apie žydų naikinimą (šio dokumento, jeigu jis egzistavo, iki šių dienų niekas nerado, nors pažadėta net milijono dolerių premija)."

Jame taip pat pateikiama visa eilė Niurnbergo procesą diskredituojančių ir nacių nusikaltimus menkinančių teiginių, į kuriuos negalime nereaguoti. Mes griežtai smerkiame šį moralinį luošumą demonstruojantį "Veido" redakcijos pasisakymą. Tokia nuomonė įtakingame savaitraštyje yra itin pavojinga Lietuvos demokratijai, ypač pastarųjų metų įvykių fone, kai kasmet vyksta fašistuojančių grupuočių eitynės Vilniaus gatvėse, daugėja rasistinių išpuolių prieš užsieniečius, o Seime nebaudžiamai reiškiamos diskriminacinės ir demonstratyviai šovinistinės nuotaikos.

Norime atkreipti dėmesį, kad LR Baudžiamasis kodeksas (170 str.) numato baudžiamąją atsakomybę už šiurkštų ir įžeidų nacistinės Vokietijos nusikaltimų neigimą. Mes vienareikšmiškai pasisakome prieš demokratinės diskusijos, išraiškos laisvės ribojimą, tačiau minėtas straipsnis nėra tiesiog nuomonę išreiškiantis, ar istorinius faktus tyrinėjantis, jis užgauliai abejoja masinių žudynių faktu. Šiuo pranešimu reiškiame teisėtą pasipiktinimą ir tuo pačiu atkreipiame visuomenės dėmesį į svarbius tokios nuomonės aspektus:

• Straipsnyje abejojama ne tik genocido mastu, bet paties Holokausto faktu.

• Masinių žudynių neigimas geros reputacijos leidinyje ypatingai žeidžia žmogišką orumą; savaitraštis "Veidas" yra plačiai skaitomas švietimo įstaigose, todėl ženkliai prisideda formuojant jaunų žmonių įsitikinimus. Toks Holokausto, kaip beprecedenčio ir baisiausio nusikaltimų žmonijos istorijoje, neigimas diskredituoja pedagogų darbą ugdant jaunų žmonių moralinį jautrumą ir kritinį mąstymą.

• Šis straipsnis siunčia pavojingą signalą Lietuvos žiniasklaidai, skatinant redakcijų neatsakingą elgesį. Atkreipiame dėmesį, kad leidinių redaktoriai, o ne autoriai, priima sprendimus, ar publikuoti gautus tekstus, į kokią rubriką kelti ar kaip juos pateikti.

Kviečiame visuomenę pasmerkti šią publikaciją ir reikalauti "Veido" redakcijos atsakomybės bei viešo atsiprašymo, o taip pat įsipareigoti ateityje nekartoti panašių klaidų ir provokacijų.

Kontaktinis asmuo:

Andrius Bielskis

Direktorius

VšĮ DEMOS kritinės minties institutas

Tel.: 861564016

[email protected]

Šį pranešimą per "BNS Spaudos centrą" paskelbė Jolanta Bielskienė, VšĮ DEMOS kritinės minties institutas.BNS už pranešimų spaudai turinį neatsako

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.