2013.11.06 15:34 |Kategorija:  SC - Pranešimai spaudai

Kada Lietuvoje bus pirmosios anhidrito šachtos atidarymas?

Lapkričio 7 d. Lietuvos geologijos tarnyba organizuoja informacinį renginį „Kauno rajono Pagirių anhidrito telkinio įsisavinimas ir perspektyva“. Renginio metu paaiškės, kokios galimybės Kauno rajone pradėti vertingo mineralo – anhidrito – gavybą.

Anhidritas – labai vertinga žemės gelmių naudingoji iškasena. Tai – panaši į marmurą, statybinių rišamųjų medžiagų, įvairių interjero detalių (apdailos plokščių, laiptų ir pan.) chemijos pramonės, gumos ir kitų gaminių žaliava, Lietuvoje planuojama kasti šachtiniu būdu. Kasyba šachtomis yra vienas saugiausių ir švariausių naudingųjų iškasenų gavybos būdų.

„Žinia, kad Lietuvos žemės gelmėse glūdi toks vertingas išteklius labai džiugina. Rasti didžiuliai anhidrito kiekiai, o jo kasyba žada būti saugi aplinkos atžvilgiu, tad nematau kliūčių, kodėl neturėtume to daryti? Sėkminga mineralo kasyba sustiprins Lietuvos ekonomiką ir investicinį patrauklumą, – sako aplinkos ministras Valentinas Mazuronis.

Jau atlikti telkinio žvalgybos darbai, panaudojimo galimybių tyrimai leidžia teigti, kad anhidrito gavyba galėtų būti reikšmingas Lietuvos ekonomikos ramstis. Anhidrito telkinio ištekliai yra milžiniški, vien tik dabartiniame plote išžvalgyta apie 280 mln. t anhidrito ir gipso, o geologinės sąlygos yra palankios plėsti gavybą neribotam laikui.

2010 m. Lietuvos geologijos tarnyba išdavė leidimą anhidrito požeminei kasyklai, o 2013.10.24 – Kauno rajono Savivaldybės taryba patvirtino detalųjį planą Pagirių plote.

Renginys vyks lapkričio 7 d. (ketvirtadienį) 10–12 val. Lietuvos geologijos tarnyboje (S. Konarskio g. 35, Vilnius).

Būtume dėkingi, jei apie savo dalyvavimą praneštumėte tel. (8-5) 233 2889.

 

Visuomenės informavimo skyrius
2013-11-06

Paulius Paulaitis
Visuomenės informavimo skyriaus vedėjas
LR Aplinkos ministerija
864689813
[email protected]

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.