2021.08.15 15:49 |Kategorija:  Cover news with delay

Talibanas sako norįs „artimiausiomis dienomis“ taikiai perimti valdžią Afganistane (papildytas)

Kabulas, rugpjūčio 15 d. (AFP-BNS). Talibanas nori „per artimiausias kelias dienas“ perimti kontrolę visame Afganistane, sekmadienį britų transliuotojui BBC pareiškė šio islamistų judėjimo atstovas.

„Norime, kad per artimiausias kelias dienas įvyktų taikus [valdžios] perdavimas“, – sakė Katare dirbantis sukilėlių derybų grupės narys Suhailas Shaheenas (Suhailas Šahinas).

S. Shaheenas išdėstė Talibano politiką prieš numatomą valdžios perdavimą. Tokiu atveju sugrįžtų į valdžią radikalių islamistų judėjimas, nuverstas per JAV vadovaujamą invaziją po 2001 metų rugsėjo 11-osios atakų Amerikoje.

„Mes norime įtraukios islamo vyriausybės... tai reiškia, kad visi afganai bus šios vyriausybės dalimi“, – sakė S. Shaheenas.

„Matysime tai ateityje, vykstant taikiam [valdžios] perdavimui“, – pridūrė jis.

S. Shaheenas taip pat sakė, kad grupuotės kovotojai nesitaikys į užsienio ambasadas ir darbuotojus ir kad jie turėtų likti šalyje.

„Diplomatams, nevyriausybinėms organizacijoms, niekam nekils pavojus. Visi turėtų tęsti savo darbą, kaip ir anksčiau. Jie (kovotojai) jiems nepakenks, jie turėtų likti“, – teigė talibų atstovas.

Bandydamas išsklaidyti nuogąstavimus, kad Afganistanas sugrįš į tamsiąsias grupuotės itin konservatyvios islamo teisės versijos dienas, S. Shaheenas pareiškė, kad Talibanas sieks „naujo tolerancijos etapo“.

„Mes norime dirbti su visais afganistaniečiais, norime atverti naują taikos, tolerancijos, taikaus sambūvio ir nacionalinės vienybės etapą šaliai ir Afganistano žmonėms“, – sakė jis.

Tačiau daugelis pareigūnų, karių ir policininkų pasidavė ar atsisakė savo pareigų, bijodami keršto žmonėms, įtariamiems dirbus su Vakarų remiama vyriausybe ar Vakarų pajėgomis.

S. Shaheenas tvirtino, kad to nebus.

„Patikiname, kad niekam nebus keršijama. Kiekvienas atvejis bus ištirtas“, – teigė jis.

Talibano atstovas taip pat sakė, kad grupuotė peržiūrės savo santykius su JAV, prieš kurias ištisus dešimtmečius vykdo kruviną sukilimą.

„Mūsų santykiai buvo praeityje, – kalbėjo jis. – Ateityje, jei jos daugiau nebelies mūsų darbotvarkės, bus naujas bendradarbiavimo etapas.“

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Penktadienis, balandžio 19

2024.04.19 14:05
Užsienio naujienos 2024.04.19 14:05
2024.04.19 11:45
Užsienio naujienos 2024.04.19 11:45
2024.04.19 09:56
Kriminalai 2024.04.19 09:56