2021.03.01 15:23 |Kategorija:  Cover news with delay

Prancūzijos eksprezidentas N. Sarkozy nuteistas metus kalėti už korupciją (papildytas)

Paryžius, kovo 1 d. (AP-AFP-BNS). Paryžiaus teismas pirmadienį skyrė buvusiam Prancūzijos prezidentui Nicolas Sarkozy (Nikola Sarkozi) metų įkalinimo bausmę, išnagrinėjęs bylą, kurioje jis buvo kaltinamas korupciją ir prekyba poveikiu.

N. Sarkozy teismas formaliai skyrė iš viso trejus metus įkalinimo, tačiau dveji metai skirti lygtinai.

Pasak prokurorų, N. Sarkozy pažadėjo vienam teisėjui postą Monake mainais į vidaus informaciją apie kitą tyrimą dėl įtarimų, kad jo 2007 metų prezidento rinkimų kampanija gavo neteisėtą finansavimą iš „L'Oreal“ paveldėtojos Liliane Bettencourt (Lilian Betankur).

Tarp įrodymų yra duomenys, gauti pasiklausant N. Sarkozy ir jo ilgamečio teisininko Thierry Herzogo (Tjeri Hercogo) telefoninių pokalbių. Leidimas sekti buvo duotas atliekant trečią tyrimą dėl įtariamo N. Sarkozy 2007 metų kampanijos finansavimo iš Libijos.

N. Sarkozy ir T. Herzogas įrodinėjo, kad pasiklausymais buvo pažeista kliento ir advokato privilegija, bet teismai jų skundus atmetė.

Korupcija ir neteisėtu spaudimu apkaltintam N. Sarkozy grėsė įkalinimas iki 10 metų.

Atsižvelgiant, kad dalis bausmės skirta lygtinai, mažai tikėtina, kad buvęs prezidentas atsidurs už grotų. Faktinis įkalinimas Prancūzijoje paprastai taikomas tik tais atvejais, kai bausmės laikotarpis būna ilgesnis kaip dveji metai.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: