2021.02.23 08:24 |Kategorija:  Cover news with delay

Sakartvele suimtas pagrindinis opozicijos lyderis N. Melija (papildytas)

Tbilisis, vasario 23 d. (AFP-„Interfax“-BNS). Sakartvelo policija antradienį sulaikė pagrindinį šalies opozicijos lyderį Nikanorą Meliją per specialiųjų pajėgų reidą jo partijos būstinėje, tikriausiai pagilinsiantį politinę krizę, besivystančią po pernai įvykusių ginčijamų rinkimų.

Tiesioginėje televizijos transliacijoje buvo matyti, kaip N. Melija, vadovaujantis eksprezidento Michailo Saakašvilio įkurtam opoziciniam Vieningajam nacionaliniam judėjimui (VNJ), buvo ištemptas iš partijos būstinės.

Praeitą trečiadienį Tbilisio miesto teismas patenkino prokuratūros prašymą pakeisti N. Melijai skirtą kardomąją priemonę – užstatą – į suėmimą. VNJ lyderis atsisakė mokėti užstatą, pareiškęs, kad jam iškelta baudžiamoji byla, susijusi su 2019 metais vykusiomis antivyriausybinėmis demonstracijomis, yra „politinis persekiojimas“.

N. Melijai gresia iki devynerių metų nelaisvės, jei bus pripažintas kaltu dėl masinių neramumų organizavimo per tuos protestus.

Teismo sprendimas suimti N. Meliją praeitą savaitę privertė atsistatydinti ministrą pirmininką Georgijų Gachariją.

VNJ aktyvistai sakė žurnalistams, kad į jų partijos pastatą įsiveržusios policijos specialiosios pajėgos panaudojo ašarines dujas. Per šį reidą, kaip pranešama, keli opozicijos šalininkai buvo sužeisti. Dešimtys žmonių buvo sulaikyti.

Kaip matėsi televizijos „Mtavari“ transliacijoje, šimtai riaušių policijos pareigūnų taip pat ašarinėmis dujomis vaikė N. Melijos šalininkus ir visų opozicinių partijų lyderius, nuo praeito trečiadienio įkūrusius prie VNJ būstinės protestų stovyklą.

„Šįryt esu priblokštas scenų prie VNJ būstinės, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Jungtinės Karalystės ambasadorius Markas Claytonas (Markas Kleitonas). – Sakartvelui dabar mažiausiai reikia smurto ir chaoso. Raginu visas šalis dabar ir artimiausiomis dienomis elgtis santūriai.“

Sakartvelas išgyvena politinę krizę nuo spalį įvykusių parlamento rinkimų, kuriuos opozicijos partijos laiko suklastotais.

Žinia apie ketinimus suimti N. Meliją išprovokavo opozicijos pasipiktinimą, o Kaukazo valstybės sąjungininkai Vakaruose įspėjo Tbilisį.

Atsistatydinus G. Gacharijai, opozicija paragino šaukti pirmalaikius parlamento rinkimus.

Praėjusią savaitę JAV ir ES paragino Sakartvelo vyriausybę taikiai spręsti krizę ir pasirūpinti, kad šalies teismų sistemoje nebūtų politinio šališkumo.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Ketvirtadienis, kovo 28

2024.03.28 16:57
Užsienio naujienos 2024.03.28 16:57
2024.03.28 16:00
Lietuvos politika 2024.03.28 16:00
2024.03.28 14:35
Lietuvos politika 2024.03.28 14:35
2024.03.28 13:55
Užsienio naujienos 2024.03.28 13:55