2021.01.26 09:24 |Kategorija:  Cover news
REUTERS-Scanpix nuotr.

JAV Senatui pateiktas D. Trumpo apkaltos straipsnis atveria kelią eksprezidento teismui (papildytas)

Vašingtonas, sausio 26 d. (AFP-BNS). JAV Atstovų Rūmai pirmadienį pateikė Senatui vienintelį Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) apkaltos straipsnį, kuriuo buvęs prezidentas kaltinamas sukurstęs savo šalininkų minią šturmuoti Kapitolijų.

Šis žingsnis uždegė žalią šviesą oficialiai inicijuoti pirmąjį kada nors surengtą eksprezidento apkaltos teismą.

Per šią ceremoniją devyni Atstovų Rūmų apkaltos vadovai tylėdami nešė dokumentą tomis pačiomis puošniomis Kongreso salėmis, į kurias sausio 6-ąją buvo įsiveržę D. Trumpo šalininkai, ir įteikė jį Senatui.

Vyriausiasis apkaltos vadovas kongresmenas Jamie Raskinas (Džeimis Raskinas) perskaitė kaltinimą D. Trumpui Senato salėje, kur buvęs prezidentas tebėra reikšmingai palaikomas respublikonų senatorių.

„Donaldas Johnas Trumpas (Donaldas Džonas Trampas) įvykdė sunkių nusikaltimų ir nusižengimų, kurstydamas smurtą prieš Jungtinių Valstijų vyriausybę, – paskelbė J. Raskinas. – Jis sukėlė grėsmę demokratinės sistemos tvarumui, kišosi į taikų valdžios perdavimą ir sukėlė pavojų jam lygiai valdžios institucijai.“

Beprecedentė antroji apkalta 74 metų D. Trumpui demokratų kontroliuojamuose Atstovų Rūmuose buvo paskelbta sausio 13 dieną. Senato teismas turėtų prasidėti vasario antrąją savaitę.

Senato demokratų daugumos lyderis Chuckas Schumeras (Čakas Šumeras) sakė, kad 100 Senato narių, atliksiančių prisiekusiųjų vaidmenį, bus prisaikdinti antradienį ir kad D. Trumpui bus įteiktas šaukimas į teismą.

Demokratai ir respublikonai susitarė dviem savaitėms atidėti eksprezidento teismą, kad „maišto kurstymu“ apkaltintas D. Trumpas galėtų parengti savo gynybą, o Senatas galėtų susitelkti į naujojo prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) kabineto narių kandidatūrų tvirtinimą.

JAV Aukščiausiojo Teismo pirmininkas Johnas Robertsas (Džonas Robertsas) pirmininkavo ankstesniam D. Trumpo teismui Senate, pasibaigusiam respublikono išteisinimu, bet šįkart vadovauti procesui bus paskirtas pirmininkas pro tempore.

Pirmininkas pro tempore yra partijos, turinčios daugumą Senate (šiuo atveju – demokratų) vyriausias pagal amžių senatorius. Šiuo metu laikinojo pirmininko pareigos priklauso 80 metų Patrickui Leahy (Patrikui Leihiui), išrinktam į Senatą 1974 metais.

Respublikonas senatorius Johnas Cornynas (Džonas Korninas) sakė, kad esant padėčiai, kai vienas senatorius atlieka ir teisėjo, ir prisiekusiojo vaidmenį, kyla interesų konfliktas, bet kitas šios partijos senatorius – Lindsey Grahamas (Lindsis Grejemas) – šiuos nuogąstavimus atmetė.

„Jau seniai pažįstu Patą, – sakė L. Grahamas. – Tikiu ir viliuosi, kad jis bus sąžiningas.“

Kongreso respublikonai savaitgalį užsiminė, kad demokratams gali būti sunku nuteisti D. Trumpą dėl jo šalininkų įsiveržimo į Kongresą anksčiau šį mėnesį. Per tas riaušes žuvo penki žmonės.

Įtakingos D. Trumpo partijos figūros atmeta politinius ir konstitucinius argumentus, todėl kyla abejonių, kad demokratams, turintiems 50 iš 100 vietų Senate, pavyks užsitikrinti 17 respublikonų balsų ir pasiekti dviejų trečdalių daugumą, kurios reikia D. Trumpui nuteisti.

„Manau, kad šis teismas kvailas. Manau, jis duoda priešingus rezultatus. Šioje šalyje ir taip liepsnoja ugnis, o čia tarsi paimtume benzino ir šliūkšteltume į ją“, – sekmadienį televizijai „Fox News“ sakė Senato Žvalgybos komiteto pirmininkas respublikonas Marco Rubio (Markas Rubijas).

Jis pripažino, kad D. Trumpui, kuris ragino tūkstančius savo šalininkų suvažiuoti į Vašingtoną ir protestuoti prieš Joe Bideno (Džo Baideno) rinkimų pergalės patvirtinimą Kongrese, „tenka tam tikra atsakomybė už tai, kas įvyko“.

Tačiau naujas šio klausimo kurstymas galėtų tik pakenkti šaliai, sakė M. Rubio, kuris per 2016 metų pirminius respublikonų rinkimus varžėsi su D. Trumpu dėl kandidato į prezidentus statuso.

„Turi būti patrauktas atsakomybėn“

P. Leahy pareiškė duosiantis priesaiką būti nešališkas.

„Pirmininkas pro tempore istoriškai vadovaudavo ne prezidentų apkaltos procesams Senate“, – pažymėjo P. Leahy.

„Vadovaudamas apkaltos procesui, pirmininkas pro tempore duoda papildomą ypatingą priesaiką vykdyti nešališką teisingumą pagal Konstituciją ir įstatymus, – sakė jis. – Tai priesaika, kurią vertinu nepaprastai rimtai.“

78 metų J. Bidenas, siekiantis palikti D. Trumpą praeityje, pažaboti koronaviruso epidemiją ir atgaivinti ekonomiką, apkaltos proceso atžvilgiu laikosi nesikišimo politikos. Vis tik pirmadienio vakarą jis pareiškė televizijai CNN: „Manau, kad tai turi įvykti.“

Tuo metu Atstovų Rūmų Teismų komiteto pirmininkas demokratas Jerry Nadleris (Džeris Nadleris) pirmadienį pareiškė, jog buvęs prezidentas „turi būti patrauktas atsakomybėn“.

„Neturime leisti Donaldui Trumpui išvengti atsakomybės už pražūtingo sukilimo mūsų Kapitolijuje kurstymą“, – pabrėžė J. Nadleris.

„[Atstovų] Rūmai atliko savo darbą paskelbę apkaltą D. Trumpui, o dabar Senatas turi užbaigti užduotį – užtikrinti, kad jis niekada nebegalėtų tiesiogiai pakenkti JAV“, – pridūrė kongresmenas.

Per apkaltos procesą Atstovų Rūmuose dešimt Respublikonų kartu su savo kolegomis demokratais nubalsavo prieš D. Trumpą, apkaltintą sausio 6-ąją sukursčiusį minią šturmuoti Kapitolijų, kai Kongresas buvo susirinkęs patvirtinti J. Bideno pergalės lapkričio 3 dieną vykusiuose rinkimuose.

Kilus sąmyšiui žuvo policininkas ir policijos nušauta protestuotoja, o dar trys žmonės mirė nespėjus laiku suteikti pagalbos.

Atstovų Rūmai prieš metus paskelbė apkaltą D. Trumpui už naudojimąsi tarnybine padėtimi mėginant spausti Ukrainą surasti J. Bideną kompromituojančios medžiagos. Tačiau eksprezidentą tuomet išteisino Senatas, kur už apkaltinamąjį nuosprendį nubalsavo tik vienas respublikonų atstovas – Mittas Romney (Mitas Romnis).

„Bilietas iš kalėjimo“

Nors šįkart daugiau respublikonų senatorių galėtų nubalsuoti už D. Trumpo nuteisimą, mažai tikėtina, kad tokį žingsnį žengs mažiausiai 17 jų.

Šimto vietų Senate demokratai turi 50 mandatų, o norint nuteisti D. Trumpą, kuris tebėra įtakingas Respublikonų partijos veikėjas, reikia dviejų trečdalių senatorių balsų.

Jei D. Trumpas bus nuteistas, Senatas galėtų uždrausti jam eiti pareigas valstybės tarnyboje. Tokiu atveju jis negalėtų kandidatuoti į prezidentus 2024 metais.

Nemažai respublikonų pasmerkė planus surengti buvusio valstybės vadovo teismą Senate, o kai kurie teigia, kad ši institucija apskritai neturi įgaliojimų teisti privatų asmenį, kokiu dabar tapo D. Trumpas.

Ch. Schumeras pirmadienį atmetė tokį argumentą per diskusijas Senate.

„Tai visiška nesąmonė. – pabrėžė jis. – Teorija, kad Senatas negali teisti buvusių pareigūnų, reikštų konstitucinį „laisvo išėjimo iš kalėjimo bilietą“ kiekvienam prezidentui, padariusiam apkaltos vertą nusikaltimą.“

D. Trumpas, nepateikdamas konkrečių įrodymų, ne kartą tvirtino, kad laimėjo prezidento rinkimus, o sausio 6-ąją pakvietė savo šalininkus prisijungti prie mitingo Vašingtone, kur įstatymų leidėjai tuo metu tvirtino balsavimo rezultatus.

Valstybės vadovui pasakius kalbą, tūkstančiai jo šalininkų šturmavo Kapitolijų, susirėmė su policija ir privertė įstatymų leidėjus slėptis.

D. Trumpui dabar iškilo bylinėjimosi keliais frontais pavojus, tačiau pirmadienį jis pasveikino žinią, kad Aukščiausiasis Teismas atmetė ieškinius, kuriuose teigiama, kad jis pažeidė įstatymus, draudžiančius prezidentui gauti pajamų iš užsienio šaltinių.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Penktadienis, kovo 29

2024.03.29 15:55
Užsienio naujienos 2024.03.29 15:55
2024.03.29 15:46
Užsienio naujienos 2024.03.29 15:46
2024.03.29 11:32
Užsienio naujienos 2024.03.29 11:32
2024.03.29 10:30
Užsienio naujienos 2024.03.29 10:30