2021.01.14 10:53 |Kategorija:  Cover news with delay

„Twitter“ vadovas: D. Trumpo blokavimas sukuria „pavojingą precedentą“

San Fransiskas, Kalifornija, sausio 14 d. (AFP-BNS). „Twitter“ vadovas Jackas Dorsey (Džekas Dorsis) trečiadienį parėmė platformos sprendimą uždaryti JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) paskyrą, bet sakė, kad tai sukuria „pavojingą precedentą“ ir reiškia pastangų skatinti sveiką bendravimą socialiniuose tinkluose nesėkmę.

„Faktas, kad reikėjo uždrausti paskyrą, sukelia realių ir reikšmingų pasekmių“, – rašė J. Dorsey tviteryje, kur paskelbė virtinę komentarų apie praėjusios savaitės pabaigoje priimtą kompanijos sprendimą visam laikui uždaryti prezidento paskyrą.

„Nors esama aiškių ir akivaizdžių išimčių, jaučiu, kad uždraudimas yra mūsų nesėkmė... propaguojant sveiką pokalbį“, – rašė J. Dorsey ir pakvietė vartotojus pareikšti savo nuomonę.

D. Trumpas neteko beveik visų galimybių naudotis socialine žiniasklaida, kurią dirbdamas prezidento poste pasitelkdavo kaip savo politikos ruporą, kai jo šalininkų minia sausio 6 dieną šturmavo JAV Kapitolijų. Šios riaušės pareikalavo penkių žmonių gyvybių.

Be „Twitter“, prezidentą blokavo „Facebook“, „Instagram“, „Twitch“ ir „Snapchat“, o „YouTube“ laikinai sustabdė jo kanalą.

„Twitter“ būdavo mėgstamiausias respublikonų prezidento įrankis tiesioginiam kasdieniam bendravimui su maždaug 88 mln. sekėjų. Jis tviteryje skelbdavo viską – nuo deklaracijų iki kaltinimų, o socialinis tinklas ne vieną jo žinutę yra pažymėjęs kaip neatitinkančią tikrovės.

Socialinės žiniasklaidos operatoriai sako, kad D. Trumpas galėtų naudodamasis savo paskyromis toliau kurstyti neramumus prieš išrinktojo prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) inauguraciją.

Pirmadienį „Twitter“ žengė dar vieną žingsnį ir paskelbė užblokavęs „daugiau nei 70 tūkst. paskyrų“, susijusių su kraštutinių dešiniųjų sąmokslo teorija „QAnon“. Jos sekėjai tiki, kad D. Trumpas kariauja slaptą karą su pasauline liberalia Šėtoną garbinančių pedofilų sekta.

Pavėluota ar persistengta?

„Twitter“ sprendimą visam laikui uždaryti D. Trumpo paskyrą kritikai laiko pavėluotu, bet dėl jo sunerimo žodžio laisvės propaguotojai. Sprendimą taip pat kritikavo įvairios nevyriausybinės organizacijos ir lyderiai.

Kompanija tinklaraštyje aiškino, kad atidžiai išnagrinėjusi prezidento pastarojo meto „Twitter“ žinutes, „visam laikui užblokavo paskyrą dėl tolesnio smurto kurstymo rizikos“.

„Twitter“ taip pat blokavo D. Trumpo pastangas apeiti jo paskyros @realDonaldTrump užblokavimą skelbiant žinutes oficialioje prezidento paskyroje @POTUS ir kampanijos paskyroje @TeamTrump.

„Suprantame troškimą dabar visam laikui jį blokuoti“, – tuomet sakė Amerikos pilietinių teisių sąjungos (ACLU) vyresnioji teisės konsultantė Kate Ruane (Keit Ruan).

„Tačiau visiems turėtų kelti susirūpinimą, kai tokios bendrovės kaip „Facebook“ ir „Twitter“ naudojasi nevaržoma galia pašalinti žmonėms iš platformų, tapusių nepamainomomis pasisakyti milijardams [žmonių]“, – perspėjo ji.

Įsikišo net Vokietijos kanclerė Angela Merkel: ji pirmadienį per savo atstovą pareiškė mananti, kad dėl nuomonės laisvės neturėtų spręsti „socialinių žiniasklaidos tinklų vadovybė“.

J. Dorsey trečiadienį sakė, jog laikosi nuomonės, kad „Twitter“ sprendimas blokuoti D. Trumpą yra teisingas, tačiau pridūrė: "[Tai] sukuria precedentą, kuris, jaučiu, yra pavojingas: asmens ar korporacijos galią pasaulinio viešojo pokalbio daliai“.

„Šiam momentui galbūt reikia tokios dinamikos, bet ilguoju periodu tai kenks kilniam tikslui ir atviro interneto idealams“, – sakė jis.

J. Dorsey atmetė mintį, kad socialinės žiniasklaidos milžinės koordinavo pastangas, ir teigė, jog labiau tikėtina, kad visos jos priėjo prie tokios pačios išvados dėl smurto galimybės.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Ketvirtadienis, kovo 28

2024.03.28 16:57
Užsienio naujienos 2024.03.28 16:57
2024.03.28 16:00
Lietuvos politika 2024.03.28 16:00
2024.03.28 14:35
Lietuvos politika 2024.03.28 14:35
2024.03.28 13:55
Užsienio naujienos 2024.03.28 13:55