2020.11.24 09:25 |Kategorija:  Cover news with delay

D. Trumpas pareiškė, kad nebesipriešins vyriausybės pagalbai J. Bideno komandai (dar papildytas)

Vašingtonas, lapkričio 24 d. (AFP-BNS). JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) pirmadienį pareiškė, kad daugiau nebesipriešins vyriausybės pagalbai Joe Bideno (Džo Baideno) pereinamojo laikotarpio komandai.

D. Trumpo tviterio žinutė, kad Bendrųjų paslaugų administracija (BPA) turėtų „daryti tai, ką reikia padaryti“, buvo paskelbta po to, kai šios agentūros vadovė Emily Murphy (Emili Merfi) pareiškė, jog ji duos sutikimą išrinktajam prezidentui naudotis finansavimu ir kitais ištekliais, įskaitant prieigą prie žvalgybinės informacijos.

Toje pat tviterio žinutėje D. Trumpas tvirtino, kad vis dar atsisako pripažinti pralaimėjimą.

„Mūsų reikalas TVIRTAI tęsiasi, mes toliau kovosime ir, tikiu, nugalėsime!“ – rašė kadenciją baigiantis prezidentas.

D. Trumpas pastarąsias tris savaites po lapkričio 3-iosios rinkimų be jokių įrodymų tvirtino, kad įtikinanti J. Bideno pergalė buvo sukčiavimo rezultatas. E. Murphy, kuri neigia patyrusi politinį spaudimą, iki šiol atsisakydavo sudaryti sąlygas išrinktojo prezidento komandai naudotis standartiniu pagalbos paketu.

J. Bideno komanda netrukus po šio pareiškimo pasveikino sprendimą suteikti jai vyriausybės pagalbą.

„BPA administratorė konstatavo, kad išrinktasis prezidentas Joe Bidenas ir išrinktoji viceprezidentė Kamala Harris (Kamala Haris) yra akivaizdūs rinkimų nugalėtojai, suteikdama ateinančiai administracijai išteklių ir paramos, reikalingų sklandžiam ir taikiam valdžios perdavimui“, – sakė J. Bidenas pareiškime.

„Ateinančiomis dienomis valdžios perėmimo komandos pareigūnai pradės susitikimus su federaliniais pareigūnais, kad aptartų atsaką į pandemiją, nuodugniai susipažintų su mūsų nacionalinio saugumo interesais ir iki galo suprastų Trumpo administracijos pastangas apkarpyti vyriausybės agentūras“, – sakė J. Bideno valdžios perėmimo komandos vadovas Yohannesas Abrahamas (Johanesas Eibrahamas).

Staigus pokytis atkakliose D. Trumpo pastangose užginčyti J. Bideno pergalę įvyko, kai buvo pranešta, kad prezidento rinkimų rezultatus patvirtino ir Mičigano valstija, o keli įtakingi kadenciją baigiančio valstybės vadovo šalininkai griežtai pareikalavo užbaigti politinę aklavietę.

Diplomatijos pokyčiai

Kiek anksčiau J. Bidenas pristatė savo būsimą užsienio politikos ir nacionalinio saugumo komandą, kurioje dirbs daug Baracko Obamos (Barako Obamos) administracijos veteranų. Išrinktasis prezidentas viliasi, kad šie itin patyrę savo sričių specialistai padės jam padaryti galą D. Trumpo prezidentavimą lydėjusiai suirutei ir grįžti prie tradicinės JAV diplomatijos.

Sąrašo viršuje yra buvęs Valstybės departamento vadovo pavaduotojas Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas), kurį planuojama paskirti valstybės sekretoriumi.

J. Bidenas taip pat ketina pirmą kartą paskirti moteris vadovauti žvalgybai ir Iždo departamentui. Krašto saugumo sekretoriumi pirmą kartą turėtų tapti Lotynų Amerikos kilmės amerikietis, o būsimos administracijos pastangoms kovoti su klimato kaita turėtų vadovauti buvęs B. Obamos administracijos valstybės sekretorius Johnas Kerry (Džonas Keris).

Prieš antradienį numatytą oficialų pristatymą J. Bideno komandos paskelbtas kandidatų sąrašas atspindi siekį grįžti prie Amerikos, kaip daugiašalių aljansų lyderės, vaidmens. Tai sudaro ryškų kontrastą D. Trumpo propaguotai politikai, kuri buvo grindžiama principu „Pirmiausia – Amerika“.

„Jie sutelks pasaulį spręsti mums iškylančius beprecedenčius iššūkius, kuriuos viena įveikti nepajėgi jokia šalis, – rašė J. Bidenas tviteryje. – Atėjo laikas atkurti Amerikos lyderystę.“

A. Blinkenas, ilgametis J. Bideno patarėjas, vadovaus pastangoms atitaisyti žalą, kurią padarė vienašališkumu grįsta D. Trumpo politika. Išrinktasis prezidentas yra pažadėjęs, kad Jungtinės Valstijos vėl prisijungs prie Pasaulio sveikatos organizacijos ir Paryžiaus klimato sutarties, nuo kurių D. Trumpas atsiribojo, ir atgaivins B. Obamos parengtą Irano branduolinį susitarimą.

J. Bidenas į Nacionalinės žvalgybos direktoriaus postą planuoja paskirti pirmąją moterį – buvusią Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) vadovo pavaduotoją Avril Haines (Avril Heins).

Kuboje gimęs Alejandro Mayorkasas (Alechandras Majorkasas) turėtų stoti prie Krašto saugumo departamento vairo. Šios institucijos vykdyta griežta imigracijos politika pastaraisiais metais dažnai išprovokuodavo kontroversijas.

J. Bideno nusiteikimą vykdyti savo rinkimų kampanijos pažadą daugiau dėmesio skirti visuotinio atšilimo grėsmėms atspindi jo sprendimas skirti buvusį valstybės sekretorių J. Kerry naujuoju specialiuoju pasiuntiniu klimato klausimais.

Numatytas karjeros diplomatės Lindos Thomas-Greenfield (Lindos Tomas-Grinfild) skyrimas ambasadore prie Jungtinių Tautų taip pat siunčia žinią apie išrinktojo prezidento pasiryžimą grįžti prie daugiašališkumo politikos.

Jake'as Sullivanas (Džeikas Salivanas), buvęs J. Bideno patarėju, kai šis užėmė viceprezidento postą B. Obamos administracijoje, turėtų tapti nacionalinio saugumo patarėju.

Janet Yellen (Dženet Jelen) turėtų patekti į istoriją kaip pirmoji moteris, paskirta iždo sekretore. 74 metų J. Yellen 2014-aisiais buvo paskirta JAV Federalinės rezervų sistemos vadove, tačiau po ketverių metų buvo D. Trumpo pakeista.

Kandidatų sąraše yra itin patyrę savo sričių specialistai, gerai pažįstami J. Bidenui. Tai sudaro ryškų kontrastą D. Trumpo praktikai skirti į aukštus postus administracijoje pareigūnus be toms pareigoms įprastos profesinės kvalifikacijos ir patirties. Ne vienas jų vėliau paliko Baltuosius rūmus susipykęs su prezidentu.

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Ketvirtadienis, kovo 28

2024.03.28 16:57
Užsienio naujienos 2024.03.28 16:57
2024.03.28 16:00
Lietuvos politika 2024.03.28 16:00
2024.03.28 14:35
Lietuvos politika 2024.03.28 14:35
2024.03.28 13:55
Užsienio naujienos 2024.03.28 13:55