2020.11.20 08:41 |Kategorija:  Cover news with delay

J. Bidenas smerkia „neatsakingas“ D. Trumpo pastangas užginčyti JAV rinkimų rezultatus

Vilmingtonas, Delaveras, lapkričio 20 d. (AFP-BNS). Išrinktasis JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) ketvirtadienį apkaltino prezidentą Donaldą Trumpą (Donaldą Trampą) atvirai kenkiant demokratijai, kai valstybės vadovo pastangos užginčyti rinkimų rezultatus teismuose sulaukė naujo smūgio, perskaičiavus balsus Džordžijoje ir patvirtinus demokrato pergalę.

D. Trumpas atsakingas už „neįtikėtinai žalingus signalus, siunčiamus likusiam pasauliui apie demokratijos funkcionavimą“, J. Bidenas sakė žurnalistams Delavero valstijoje, kurioje jis gyvena.

D. Trumpas iki šiol atsisako pripažinti pralaimėjęs lapkričio 3-ąją vykusius rinkimus, nors oponentas jį lenkia daugiau kaip 6 mln. balsų.

J. Bidenas taip pat yra įgijęs pranašumą Rinkikų kolegijoje, sprendžiančioje, kas ateinančius ketverius metus dirbs Baltuosiuose rūmuose. D. Trumpas dabar turi 232 rinkikų balsus, o jo varžovas demokratas – 306, laimėjęs penkiose valstijose, kuriose prieš ketverius metus triumfavo respublikonas.

Tarp jų buvo Džordžija, kurioje ketvirtadienį baigtas balsų perskaičiavimas rankiniu būdu patvirtino, jog J. Bidenas tapo pirmuoju per beveik tris dešimtmečius demokratų kandidatu į prezidentus, laimėjusiu šioje pietinėje valstijoje.

Perskaičiavimas, kurio rezultatai buvo paskelbti Džordžijos valstijos sekretoriaus Brado Raffenspergerio (Bredo Rafenspergerio) tinklalapyje, rodo, kad J. Bidenas laimėjo 12 284 persvara. Pirminis balsų skaičiavimas rodė, kad demokratas turėjo apie 14 tūkst. balsų persvarą.

D. Trumpo kampanijos teisinė konsultantė Jenna Ellis (Džina Elis) sukritikavo šiuos rezultatus ir pažadėjo, kad teisinė kova bus tęsiama.

„Šis vadinamasis rankinis perskaičiavimas vyko lygiai kaip tikėjomės, nes Džodžija tiesiog perskaičiavo visus neteisėtus balsalapius“, – teigė ji ir pridūrė, kad D. Trumpo kampanija ketina „pasitelkti visas teisėtas priemones“.

Iš pradžių skelbęs nepagrįstus pareiškimus apie didelio masto rinkimų klastojimą D. Trumpas dabar, regis, pakeitė strategiją ir prašo valstijas ignoruoti rinkėjų valią.

Mičigane D. Trumpas paskambino vienai respublikonei, vadovaujančiai anksčiau buvusiai mažai žinomai komisijai. Ši pareigūnė sakė norinti atšaukti savo pateiktą rinkimų rezultatų patvirtinimą vienoje tvirtai demokratus palaikiusioje apygardoje, kuriai priklauso Detroito didmiestis, dominuojamas juodaodžių.

„Jis pasidomėjo, kad įsitikintų, jog esu saugi, kai pamatė/išgirdo apie grasinimus ir doksavimą [grasinimus paviešinti asmeninę informaciją]", – laikraščiui „Detroit Free Press“ sakė Veino apygardos agitatorių tarybos pirmininkė Monica Palmer (Monika Palmer), turėdama galvoje jos asmeninę informaciją, paviešintą per socialinius tinklus.

Kaip pranešama, D. Trumpas taip pat pakvietė Mičigano respublikonus įstatymų leidėjus į Baltuosius rūmus, nors jo kampanija atsiėmė ieškinį federaliniams teismams, kurių buvo prašoma užblokuoti šios valstijos balsavimo rezultatų galutinį patvirtinimą.

J. Bidenas Mičigane laimėjo 155 tūkst. balsų persvara. Šis balsų skirtumas buvo daugiau kaip dešimteriopai didesnis, palyginus su D. Trumpo pergale šioje valstijoje 2016 metais.

Paklaustas apie D. Trumpo pokalbius su valstijų pareigūnas J. Bidenas sakė, kad tai yra „dar vienas incidentas, kai jis pateks į istoriją kaip vienas neatsakingiausių prezidentų per Amerikos istoriją“.

„Sunku suvokti, kaip mąsto šis žmogus, – pripažino J. Bidenas. – Esu tikras, kad jis žino nelaimėjęs, kad nelaimės – ir kad mes būsime prisaikdinti sausio 20-ąją.“

Redaktorius Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: