2020.10.29 15:24 |Kategorija:  Cover news with delay

A. Lukašenka paliepė atkurti tvarką Baltarusijos regionuose pasitelkiant kariuomenę

Minskas, spalio 29 d. („Interfax“-BNS). Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka, ketvirtadienį pakeitęs keletą šalies saugumo tarnybų vadovų, įskaitant vidaus reikalų ministrą, pareiškė, kad yra pasiruošęs pasiųsti kariuomenę malšinti masinių opozicijos šalininkų protestų, krečiančių šalį po rugpjūtį įvykusių ginčijamų valstybės vadovo rinkimų.

Ketvirtadienį A. Lukašenka atleido vidaus reikalų ministrą Juryjų Karajevą ir paskyrė jį prezidento padėjėju-inspektoriumi Bresto srityje. Taip pat buvo atleistas Baltarusijos saugumo tarybos valstybės sekretorius Valeryjus Vakulčykas ir vidaus reikalų viceministras Aliaksandras Barsukovas. Jie buvo paskirti į prezidento padėjėjo-inspektoriaus pareigas Gardino srityje ir Minske.

Skirdamas pareigūnus į naujas pareigas A. Lukašenka sakė, kad V. Vakulčykas, J. Karajevas ir A. Barsukovas „vyksta ne tik į labai pavojingus, bet ir itin svarbius mūsų šalies rajonus“ ir kad jiems naujas pareigas padės vykdyti kariuomenė.

„Desanto šturmo brigada Breste į tai orientuota pagal įstatymą. Ir didžiulė motošaulių brigada dislokuota Gardine. Tai parama jums ir jėgos struktūrų pareigūnams, vietos gubernatoriams – jėgos dedamoji. Tai atvirai sakau ir neslepiu. Visi turite tai suprasti“, – kalbėjo prezidentas.

A. Lukašenka pareiškė, kad naujai paskirti pareigūnai turės „užtikrinti visuomenės saugumą“.

„Tai labai svarbu jums kaip kariškiams – tvarka srityse“, – A. Lukašenkos žodžius citavo valstybinė naujienų agentūra BelTA.

„Ir jeigu jus reikės paremti ginkluotosiomis pajėgomis – mes tai padarysime. Tai patenka į mano kompetenciją“, – kalbėjo A. Lukašenka.

Jis taip pat įpareigojo savo naujuosius padėjėjus bendradarbiauti su Gynybos ir Vidaus reikalų ministerijomis bei Valstybės saugumo komitetu (KGB).

Baltarusijoje jau trečią mėnesį vyksta masiniai protestai dėl rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas A. Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų. Opozicija ir Vakarų demokratijos šiuos rinkimus laiko suklastotais.

Protestuotojai reikalauja A. Lukašenkos atsistatydinimo, politinių kalinių paleidimo ir naujų rinkimų. 

Anksčiau buvusi kandidatė į prezidentus Sviatlana Cichanouskaja paskelbė „ultimatumą“, ragindama nuo spalio 26 dienos pradėti „visuotinį streiką“, jeigu A. Lukašenka nepatenkins protestuotojų reikalavimų.

Didžiausios demonstracijos paprastai vyksta sekmadieniais. Per jas vien sostinėje Minske į gatves išeina šimtai tūkstančių žmonių.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Penktadienis, kovo 29

2024.03.29 11:32
Užsienio naujienos 2024.03.29 11:32
2024.03.29 10:30
Užsienio naujienos 2024.03.29 10:30
2024.03.29 06:35
Užsienio naujienos 2024.03.29 06:35
2024.03.29 05:05
Įvairenybės, kultūra 2024.03.29 05:05