2020.10.26 15:03 |Kategorija:  Cover news with delay

S. Cichanouskaja: Baltarusijoje prasidėjo visuotinis streikas (papildytas)

Minskas, spalio 26 d. (AFP-„Interfax“-BNS). Baltarusijos opozicijos lyderė Svetlana Cichanouskaja pirmadienį pareiškė, kad jos šalininkai skelbia nacionalinį streiką, pasibaigus jos nustatytam terminui autoritariniam prezidentui Aliaksandrui Lukašenkai atsistatydinti.

Pirmadienio rytą sostinės Minsko gatvės buvo pustuštės, nors visos pagrindinės parduotuvės ir vaistinės buvo atidarytos, pranešė vienas naujienų agentūros AFP žurnalistas.

S. Cichanouskaja ragino A. Lukašenką iki sekmadienio atsisakyti valdžios, nutraukti smurtą prieš protestuotojus ir paleisti politinius kalinius, perspėdama, kad priešingu atveju šalyje bus paskelbtas visuotinis streikas.

66 metų autokratas, kurį opozicija kaltina suklastojus rugpjūtį įvykusius prezidento rinkimus, ignoravo ultimatumą, o milicija sekmadienį ėmėsi griežtų veiksmų prieš opozicijos demonstracijų dalyvius.

„Šiandien prasideda liaudies streikas“, – susirašinėjimo platformoje „Telegram“ paskelbė S. Cichanouskaja.

„Nuo šio ryto streikuoja valstybinių gamyklų ir įmonių darbuotojai, transporto sektoriaus darbuotojai ir kalnakasiai, mokytojai ir studentai“, – pridūrė ji.

S. Cichanouskaja taip pat paragino prisijungti prie akcijos privataus verslo atstovus, dvasininkus ir sportininkus.

Į Lietuvą pasitraukusi 38 metų opozicijos veikėja, laikanti save rugpjūčio 9 dieną vykusio balsavimo nugalėtoja, nepatikslino, kiek žmonių dalyvauja streike.

Vėliau ji pridūrė, kad prasidėjęs nacionalinis streikas vyksta „labai aktyviai“.

„Šiandien prasidėjo nacionalinis streikas – prasidėjo labai aktyviai“, – duodama interviu „YouTube“ kanalui „Strana dlia žizni“ („Šalis gyvenimui“) sakė S. Cichanouskaja.

Anot jos, prie streiko prisidėjo Baltarusijos medikai, Aukštųjų technologijų parkas ir studentai, taip pat privačios įmonės.

„Tai neįtikėtinas solidarumo lygis“, – teigė opozicijos lyderė.

S. Cichanouskaja atkreipė dėmesį, kad kitose šalyse taip pat rengiamos solidarumo su streikuojančiais Baltarusijoje akcijos ir organizuojamos pagalbos lėšų rinkimo iniciatyvos.

„Žmonės savo dienos užmokestį perveda į pagalbos streikuojantiems fondus. Mano duomenimis, jie jau surinko daugiau kaip 7 mln. JAV dolerių“, – kalbėjo S. Cichanouskaja.

Pasak jos, pirmadienio streikai „tėra pradžia“, ir jie „toliau tęsis“.

Baltarusijoje varžoma nepriklausomos žiniasklaidos veikla – taigi, kol kas įvertinti kolektyvinio veiksmo masto nepavyko.

Baltarusijos demokratinių profesinių sąjungų konfederacijos vadovas Aliaksandras Jarašukas pareiškė žinąs, kad streikuoti buvo pasiruošę tam tikros profsąjungos ir pavieniai darbuotojai.

„Tačiau sunku nuspėti, kiek prisijungs žmonių, atsižvelgiant į didžiulį valdžios spaudimą“, – AFP sakė A. Jarašukas.

Pirmadienio rytą Baltarusijos žiniasklaida ir kanalai „Telegram“ platformoje pradėjo skelbti apie darbuotojų susirinkimus ir galimus streikus virtinėje stambių šalies bendrovių, įskaitant „Grodno Azot“, Minsko ratinių vilkikų gamyklą (MZKT), Minsko traktorių gamyklą (MTZ), Minsko elektrotechnikos gamyklą.

Prie jų prisijungia ir privatus verslas. Ant kai kurių parduotuvių ir maitinimo įstaigų durų yra pranešimų, kad pirmadienį jos nedirbs dėl techninių priežasčių, inventorizacijos arba tiesiog paskelbė laisvą dieną.

Be to, pasirodė pranešimų apie „sėdimuosius streikus“ kai kuriose aukštosiose mokyklose, dalies jų studentai nedidelėmis kolonomis išėjo į Minsko gatves.

Minsko gatvėse žmonės taip pat formuoja „solidarumo grandines“.

Tuo metu vyriausybės spaudos tarnyba skelbia, kad visos Baltarusijos pramonės įmonės pirmadienio rytą veikia įprastu režimu. Švietimo ministerija tvirtina, kad ugdymo procesas šalyje taip pat vyksta įprastai.

Baltarusiją jau trečias mėnuo krečia beprecedenčiai protestai, įsiplieskę oficialiai paskelbus A. Lukašenkos pergalę prieš S. Cichanouskają – politikos naujokę, nusprendusią balotiruotis, kai jos vyras Siarhejus Cichanouskis, ketinęs mesti iššūkį ilgamečiam prezidentui, buvo įkalintas.

Protesto judėjimas nuo rugpjūčio 9-osios rengia plataus masto demonstracijas, o kas savaitgalį į gatves išeina dešimtys tūkstančių žmonių.

Per sekmadienį Minske ir kituose miestuose įvykusius protestus buvo sulaikyti per 500 žmonių, informavo šalies Vidaus reikalų ministerija.

Tuo metu teisių gynimo centras „Viasna“ pranešė, kad pirmadienį Baltarusijoje jau sulaikyti daugiau kaip 100 žmonių. Minsko milicija patvirtino, kad žmonių sulaikyta, bet nenurodė, kiek.

Valdžiai mėginant numalšinti po rinkimų kilusius neramumus, žuvo keli žmonės, dar tūkstančiai buvo areštuoti, taip pat pasirodė šiurpių sulaikytųjų pasakojimų apie smurtą kalėjimuose.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Ketvirtadienis, kovo 28

2024.03.28 16:57
Užsienio naujienos 2024.03.28 16:57
2024.03.28 16:00
Lietuvos politika 2024.03.28 16:00
2024.03.28 14:35
Lietuvos politika 2024.03.28 14:35
2024.03.28 13:55
Užsienio naujienos 2024.03.28 13:55
2024.03.28 13:30
Užsienio naujienos 2024.03.28 13:30