2020.10.17 14:36 |Kategorija:  Cover news with delay

Prancūzų mokytojo nužudymu įtariamas čečėnų kilmės 18-metis (atnaujintas)

Konflan Sent Honorinas, Prancūzija, spalio 17 d. (AFP-BNS). Vyras, įtariamas nukirtęs galvą prancūzų mokytojui, kuris mokiniams neseniai buvo parodęs pranašo Mohammedo (Mohamedo) karikatūras, buvo Maskvoje gimęs 18-metis čečėnas, šeštadienį pranešė naujienų agentūros AFP šaltinis.

Po penktadienį paprastai ramiame vakariniame Paryžiaus priemiestyje Konflan Sent Honorine įvykdyto nužudymo, kurį prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) pavadino islamistų teroro ataka, policija sulaikė devynis žmones.

Užpuoliką pašovė policija ir vėliau jis mirė nuo patirtų sužalojimų.

Policija pranešė, kad auka yra istorijos mokytojas Samuelis Paty (Samiuelis Pati), kuris neseniai per klasės diskusiją apie raiškos laisvę parodė pranašo Mohammedo karikatūrų, tuo išprovokavęs kai kurių tėvų pasipiktinimą. Jis buvo nužudytas apie 17 val. vietos (18 val. Lietuvos) laiku netoli mokyklos, kurioje dirbo.

Iš pradžių policija apklausai sulaikė keturis įtariamojo giminaičius – du brolius ir senelius.

Šaltinis teismų sistemoje AFP šeštadienį sakė, kad taip pat buvo sulaikyti dar penki žmonės, įskaitant vieno S. Paty mokykloje besimokančio vaiko tėvus.

Pasak šaltinio, kuris prašė nenurodyti jo pavardės, šie tėvai buvo išreiškę nesutikimą su mokytojo sprendimu parodyti karikatūras.

Kiti nauji apklausai sulaikyti asmenys priklauso įtariamojo socialiniam ratui, bet nėra jo šeimos nariai.

Mokytojas maždaug 30 km nuo Paryžiaus centro esančiame Konflan Sent Honorine buvo nužudytas tęsiantis 2015 metų kruvinos atakos satyrinio žurnalo „Charlie Hebdo“ žurnalo redakcijoje vykdytojų bendrininkų teismui.

„Charlie Hebdo“ supykdė daugelį musulmonų visame pasaulyje, kai paskelbė pranašo Mohammedo karikatūras.

Prieš teismo proceso pradžią rugsėjo mėnesį žurnalas pakartotinai publikavo minimas karikatūras, o prieš kelias savaites jaunas pakistanietis prie buvusios leidinio redakcijos Paryžiuje mėsos kapokle sužalojo du žmones, kurie, kaip jis manė, ten dirbo.

„Charlie Hebdo“ socialiniame tinkle „Twitter“ išreiškė „siaubą ir pasibjaurėjimą“ dėl penktadienio atakos.

„Tamsuoliškumas nelaimės“ 

Pas įtariamąjį rasti asmens dokumentai rodo, kad jis buvo Maskvoje gimęs 18-metis, kilęs iš Rusijos Čečėnijos regiono.

Pasak AFP šaltinio policijoje, pareigūnų apsuptas užpuolikas šaukė „Allahu Akbar“ (Dievas visų didesnis). Šie žodžiai dažnai pasigirsta per džihadistų atakas.

Kad įtariamas žudikas gimė Maskvoje 2002 metais, kiek anksčiau pranešė ir televizija BFMTV, remdamasi savo šaltiniais.

Televizijos duomenimis, 18-metis nebuvo patekęs nei į policijos, nei į kovos su terorizmu tarnybos akiratį.

Vienas tyrimui artimas šaltinis sakė, jog anksčiau nepastebėta jokių požymių, kad įtariamasis gali būti radikalių pažiūrų.

Prancūzų kovos su terorizmu prokurorai nurodė, kad nusikaltimą tiria kaip „žmogžudystę, susijusią su teroristine organizacija“.

Policija nurodė tirianti žinutę tviteryje, paskelbtą iš dabar jau uždarytos paskyros, kurioje buvo nužudyto mokytojo galvos nuotrauka.

Kol kas neaišku, ar tą žinutę, kurioje taip pat buvo grasinama Prancūzijos prezidentui E. Macronui, pavadinant jį „netikėlių lyderiu“, paskelbė užpuolikas.

Incidento vietoje apsilankęs E. Macronas pareiškė, jog mokytojo nužudymui yra būdingi „islamistų teroristinio išpuolio“ bruožai.

Akivaizdžiai sukrėstas prezidentas žurnalistams taip pat pareiškė, jog „visa tauta“ yra pasirengusi ginti mokytojus, ir pridūrė, jog „tamsuoliškumas nenugalės“.

Eliziejaus rūmai šeštadienį paskelbė, kad bus surengtas „nacionalinis“ S. Paty pagerbimas, bet datos nenurodė.

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) išreiškė užuojautą nužudyto mokytojo šeimai ir Prancūzijos žmonėms.

„Taip pat galvoju apie mokytojus, Prancūzijoje ir visoje Europoje. Be jų nėra piliečių. Be jų nėra demokratijos“, – tviteryje prancūziškai parašė ji.

„Superdraugiškas ir malonus“ 

Nužudyto mokytojo mokinių tėvai ir mokytojai reiškė pagarbą S. Paty, kuris buvo labai mėgstamas ir pats turėjo vaikų. Teigiama, kad jis ėjo penktą dešimtį metų.

„Kaip sako mano sūnus, jis buvo supergeras, superdraugiškas, supermalonus“, – AFP sakė Nordine'as Chaouadi (Nordinas Šauadi).

„Šiandien jį [mokytoją] mačiau, jis atėjo į mano klasę pas mūsų mokytoją. Sukrečia, kad daugiau jo nebepamatysiu“, – sakė šeštos klasės mokinys Tiago (Tiagas).

"[Mokytojas] paprasčiausiai pasakė vaikams musulmonams: „Išeikite, nenoriu užgauti jūsų jausmų.“ Štai ką man pasakė sūnus“, – sakė N. Chaouadi.

Pasak šaltinių, tarp sulaikytųjų yra vienas tėvas, socialinėje žiniasklaidoje paskelbęs vaizdo įrašą, kuriame sako, kad jį šokiravo sprendimas jo dukters klasėje parodyti „nuogo“ pranašo karikatūras.

Moksleivių tėvų asociacijos FCPE vadovas Rodrigo Arenas (Rodrigas Arana) sakė, kad buvo gautas vieno „labai susijaudinusio“ tėvo skundas.

Tačiau R. Arenas pažymėjo, kad mokytojas prieš parodydamas karikatūras paprašė moksleivių musulmonų išeiti iš klasės, jei jie to nori.

Policija į įvykio vietą atvyko gavusi pranešimą apie įtartiną asmenį, slampinėjantį šalia mokyklos, pranešė policijos šaltinis.

Ten pareigūnai aptiko negyvą vyrą, o maždaug už 200 metrų pastebėjo įtariamąjį, ginkluotą į peilį panašiu daiktu. Tas asmuo grasino policininkams.

Pareigūnai pradėjo šaudyti ir jį sužeidė, o vėliau jis nuo patirtų sužeidimų mirė.

[email protected], Užsienio verslo naujienų skyrius

Rodyti: