2020.10.17 12:16 |Kategorija:  Cover news with delay

„Moody's“ dėl „Brexito“ padarytos žalos pablogino Didžiosios Britanijos kredito reitingą

Vašingtonas, spalio 17 d. (AFP-BNS). Tarptautinė reitingų agentūra „Moody's“ pablogino Didžiosios Britanijos kredito reitingą iki „Aa3“, paaiškinusi, jog toks sprendimas buvo priimtas dėl ekonomikos silpimo, kurį „dar pakurstė“ „Brexitas“.

„Nuo 2017 metų rugsėjo, kuomet Didžiosios Britanijos reitingą apkarpėme iki „Aa2“, šalies ekonominė galia sumažėjo“, – pareiškė agentūra.

„Ekonomikos augimas buvo gerokai silpnesnis negu tikėtasi ir ši tendencija greičiausiai vyraus ir ateityje, ... nes ją papildomai skatins sprendimas pasitraukti iš Europos Sąjungos (ES) ir paskesnis Didžiosios Britanijos nesugebėjimas su ES pasiekti prekybos susitarimą.“

Didžiosios Britanijos ekonomikai taip pat „pakenks randai, kuriuos paliks koronaviruso pandemija, padariusi didžiulį neigiamą poveikį šalies ūkiui“.

Reitingo perspektyva buvo pakeista iš neigiamos į stabilią.

Žinia apie pablogintą kredito reitingą pasirodė po to, kai Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) penktadienį pareiškė, jog Britanija yra pasirengusi trauktis iš derybų dėl tolesnių prekybinių santykių su ES nepasiekusi jokio susitarimo, nebent Bendrija pakeistų savo poziciją.

JK išstojo iš ES sausio 31 dieną, bet iki gruodžio 31 dienos, kai Britanija pasitrauks iš ES bendrosios rinkos ir muitų sąjungos, JK yra saistoma bloko taisyklių. Jeigu prekybos susitarimo pasiekti nepavyktų, JK ir ES sugrįžtų prie prekybos Pasaulio prekybos organizacijos sąlygomis, o tai reikštų kvotas ir didesnius muitų tarifus.

Pasak „Moody's“, net jei prekybos susitarimas su ES iki metų pabaigos bus suderintas, „jo apimtis greičiausiai bus ribota, todėl JK išstojimas iš ES ir toliau slopins privačias investicijas bei ekonomikos augimą“.

[email protected], Užsienio verslo naujienų skyrius

Rodyti: